Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!
11. 4. 2021 Životní styl
Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově jemnější než česnek klasický a v kuchyni najde široké využití. Zkuste jeho sílu a nakopněte po zimě organismus!
Medvědí česnek je zázrak z přírody
Medvědí česnek je jedinečnou bylinkou, a to nejen pro své blahodárné účinky. Jeho sezóna totiž trvá pouze dva měsíce v roce. Závisí to na počasí, většinou ale začíná růst začátkem dubna (když je teplé jaro, tak už na konci března, jak uvádí web LesníČesnek.cz zaměřený právě na informace o sběru a zpracování medvědího česneku) a sbírat jej můžeme až do konce května. V průběhu června pak již pomalu odkvétá. Kde přesně byste ho měli hledat? To se dozvíte tady:
Mohlo by vás zajímat
Medvědí česnek je významný díky obsahu alicinu, který v těle působí antibakteriálně a hubí plísně i herpes viry. Dále obsahuje mnoho flavonoidů, které působí jako antioxidanty, a také fenolů, které dokážou dezinfikovat. Z vitamínů je v něm nejvýrazněji zastoupeno céčko. Naše babičky dělaly z medvědího česneku přírodní antibiotikum. Jak na něj?
Mohlo by vás zajímat
Chutná a léčí zároveň
Medvědí česnek díky obsahu alicinu sice disponuje onou česnekovou štiplavostí, oproti klasickému česneku je ale trochu jemnější, navíc se z něj používají primárně listy. Z těch se dá vyrobit opravdu ledacos. Jedním z nejsnadnějších receptů je zdravé a výtečné pesto:
Svěží jarní polévku z medvědího česneku, která zároveň zahřeje, když nečekaně zaútočí pověstně proměnlivé aprílové počasí, určitě také doporučujeme zkusit:
Chcete se dozvědět více o prospěšných bylinkách a jejich využití v kuchyni? Podívejte se sem!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dulce de leche: Tuhle jihoamerickou sladkost si snadno připravíte i ve vlastní kuchyni
V doslovném překladu zní jako „mléčná sladkost“.… Číst více
Jak připravit domácí karamelky? Překvapte přátele či rodinu bonbony vlastní výroby!
Známe je spíš jako bonbony z obchodů, v minulosti… Číst více
Jak připravit karamelovou polevu. Vyzkoušejte postup podle videa
Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to… Číst více
Jednoduché a rychlé kouzlení s kukuřičnými lupínky. Jako karamelové hrudky nebo hromádky nemají chybu
Hromádky z kukuřičných lupínků v karamelu Postup je velmi jednoduchý a poradí si s ním i začátečníci. Budeme potřebovat kromě kukuřičných lupínků… Číst více
Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?
Milujete karamel, ale jeho příprava se vám nedaří… Číst více
Hříšně dobrý koláč Banofee: Anglický dezert s karamelem vznikl v kuchyni hladových mnichů
Jen si to zkuste představit: souhra křupavého… Číst více
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je… Číst více
Tipy na nejlepší polevy na zmrzlinové poháry: Čokoládovou znáte, ale jak chutná zrcadlová?
Připravili jste skvělý dezert, ale něco tomu… Číst více
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
Z čeho se koláč peče Důležité je ovoce, raději čerstvé, protože kompotované obsahuje hodně vody, která by po otočení korpusu promáčela těsto.… Číst více
Jablko ve skořicovém županu je originální a jednoduchá cukrovinka. Vyzkoušejte ji podle nejlepšího receptu
Jablka jsou velmi populární podzimní ovoce, které milují všechny věkové kategorie. Na tomto kulatém plodu si můžeme pochutnávat až do jara, pokud… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí křupavé cini minis z tortilly: Snadná a rychlá snídaně voní skořicí a připravená je v cukuletu
Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí žebra s BBQ omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Kulajda podle Radka Davida
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s fenyklem - salát
Přidáno před 10 hodinami
Drůbeží paštika s portským vínem
Přidáno před 11 hodinami
Francouzské řízečky
Přidáno před 17 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 19 hodinami