Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

11. 4. 2021 16:00

Zdraví Kateřina Horáková

Zdroj: Toprecepty, Varenistecz Zdroj: Toprecepty, Varenistecz
Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově jemnější než česnek klasický a v kuchyni najde široké využití. Zkuste jeho sílu a nakopněte po zimě organismus!

Medvědí česnek je zázrak z přírody

Medvědí česnek je jedinečnou bylinkou, a to nejen pro své blahodárné účinky. Jeho sezóna totiž trvá pouze dva měsíce v roce. Závisí to na počasí, většinou ale začíná růst začátkem dubna (když je teplé jaro, tak už na konci března, jak uvádí web LesníČesnek.cz zaměřený právě na informace o sběru a zpracování medvědího česneku) a sbírat jej můžeme až do konce května. V průběhu června pak již pomalu odkvétá. Kde přesně byste ho měli hledat? To se dozvíte tady:

Medvědí česnek je významný díky obsahu alicinu, který v těle působí antibakteriálně a hubí plísně i herpes viry. Dále obsahuje mnoho flavonoidů, které působí jako antioxidanty, a také fenolů, které dokážou dezinfikovat. Z vitamínů je v něm nejvýrazněji zastoupeno céčko. Naše babičky dělaly z medvědího česneku přírodní antibiotikum. Jak na něj?

Chutná a léčí zároveň

Medvědí česnek díky obsahu alicinu sice disponuje onou česnekovou štiplavostí, oproti klasickému česneku je ale trochu jemnější, navíc se z něj používají primárně listy. Z těch se dá vyrobit opravdu ledacos. Jedním z nejsnadnějších receptů je zdravé a výtečné pesto:

Svěží jarní polévku z medvědího česneku, která zároveň zahřeje, když nečekaně zaútočí pověstně proměnlivé aprílové počasí, určitě také doporučujeme zkusit:

 
Pokud chcete ozvláštnit tradiční knedlíky, pomůže vám k tomu přidat do nich bylinky. Výtečná je petrželová nať, ale i medvědí česnek jim dodá zajímavý šmak...
 
 
Naprosto vynikající je medvědí česnek jako součást nádivek do pečení nebo masových rolád a závitků. Zejména drůbeži tato rostlinka dodává extra svěží chuť!
 
 
Pokud rádi experimentujete, můžete si vyrobit máslo s medvědím česnekem, anebo zkusit jeho listy pokrájet, obalit v pivním těstíčku a osmažit. Nahradíte tak klasické brambůrky zdravější a domácí svačinkou:
 
 
Možná by vás to nenapadlo, ale z medvědího česneku se dá vyrobit také skvělá zmrzlina!
 

Chcete se dozvědět více o prospěšných bylinkách a jejich využití v kuchyni? Podívejte se sem!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?

Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná a zdravá strava by dětem neměla chybět ani o…
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?

Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve přisuzovala i magická moc. A do jisté míry ten…
Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Jednoduchý bezinkový med: Zázračný přírodní lék na kašel i horečku vyjde na pár korun

Bezinkovou limonádu dělanou z bezového sirupu určitě znáte. Je to osvěžující kavárenský hit, který…
Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě…
Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Proč zkusit mangold? Tak trochu chutnější špenát se nerozvaří a nepodráždí žaludek

Mangold u nás není příliš známý a v obchodech se těžko shání. Je to škoda, protože mangold je…
Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Byliny v kuchyni: Zázračně léčivý plevel šrucha je skvělý v salátech i pomazánkách

Roste skoro všude na světě a někdy tak hojně a rychle, že je potřeba se jí zbavit jako každého…
Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Když do těla „lijeme“ nekvalitní beznín. Co je junk food a proč byste se mu měli vyhnout?

Vzpomínáte si na pořad Jste to, co jíte a ráznou doktorku, která bez milosti vyhazovala z lednicí a…
V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?

V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?

Není to ani obyčejná voda z vodovodu, ale ani limonáda. Infuzovanou vodu (anglicky Infused Water)…