Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!
Zdroj: Toprecepty, Varenistecz

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově jemnější než česnek klasický a v kuchyni najde široké využití. Zkuste jeho sílu a nakopněte po zimě organismus!

Medvědí česnek je zázrak z přírody

Medvědí česnek je jedinečnou bylinkou, a to nejen pro své blahodárné účinky. Jeho sezóna totiž trvá pouze dva měsíce v roce. Závisí to na počasí, většinou ale začíná růst začátkem dubna (když je teplé jaro, tak už na konci března, jak uvádí web LesníČesnek.cz zaměřený právě na informace o sběru a zpracování medvědího česneku) a sbírat jej můžeme až do konce května. V průběhu června pak již pomalu odkvétá. Kde přesně byste ho měli hledat? To se dozvíte tady:

Medvědí česnek je významný díky obsahu alicinu, který v těle působí antibakteriálně a hubí plísně i herpes viry. Dále obsahuje mnoho flavonoidů, které působí jako antioxidanty, a také fenolů, které dokážou dezinfikovat. Z vitamínů je v něm nejvýrazněji zastoupeno céčko. Naše babičky dělaly z medvědího česneku přírodní antibiotikum. Jak na něj?

Chutná a léčí zároveň

Medvědí česnek díky obsahu alicinu sice disponuje onou česnekovou štiplavostí, oproti klasickému česneku je ale trochu jemnější, navíc se z něj používají primárně listy. Z těch se dá vyrobit opravdu ledacos. Jedním z nejsnadnějších receptů je zdravé a výtečné pesto:

Svěží jarní polévku z medvědího česneku, která zároveň zahřeje, když nečekaně zaútočí pověstně proměnlivé aprílové počasí, určitě také doporučujeme zkusit:

 
Pokud chcete ozvláštnit tradiční knedlíky, pomůže vám k tomu přidat do nich bylinky. Výtečná je petrželová nať, ale i medvědí česnek jim dodá zajímavý šmak...
 
 
Naprosto vynikající je medvědí česnek jako součást nádivek do pečení nebo masových rolád a závitků. Zejména drůbeži tato rostlinka dodává extra svěží chuť!
 
 
Pokud rádi experimentujete, můžete si vyrobit máslo s medvědím česnekem, anebo zkusit jeho listy pokrájet, obalit v pivním těstíčku a osmažit. Nahradíte tak klasické brambůrky zdravější a domácí svačinkou:
 
 
Možná by vás to nenapadlo, ale z medvědího česneku se dá vyrobit také skvělá zmrzlina!
 

Chcete se dozvědět více o prospěšných bylinkách a jejich využití v kuchyni? Podívejte se sem!

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více