Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí všelék z medvědího česneku: Vyrobte si zázračnou tinkturu!
Zdroj: Toprecepty.cz, LuciePe

Sílu medvědího česneku znali a využívali již staří Slované, zejména v posledních letech o něj ale projevují zájem i moderní hospodyňky. Bylina, která je vzácná i tím, že roste pouze dva měsíce v roce, se dá využít například pro výrobu oblíbeného pesta. My si dnes ale řekneme, jak z ní připravit speciální tinkturu.

Proč fandit medvědímu česneku?

Roste jen dva měsíce v roce; podle počasí začíná většinou na konci března či zkraje dubna a v průběhu května již pomalu odkvétá. Najdete jej ve vlhkých listnatých lesích a pokud máte štěstí, objevíte ho tolik, že jej budete moci zpracovat na mnoho způsobů. Medvědí česnek sice patří mezi dávno známé léčivky, ale zejména v posledních letech jeho sílu objevují i moderní a městské hospodyně. Velice oblíbené je pesto z medvědího česneku, které má říz a krásně voní. 

Medvědí česnek je ale neocenitelnou součástí domácí přírodní lékárny. Medvědí česnek obsahuje silice a důležité aminokyseliny aliin a allicin, které mohou nejen za jeho pikantní vůni, ale dokážou také snižovat hladinu cukru v krvi. Podle webu Celostnimedicina.cz obsahuje 100 gramů medvědího česneku až 150 mg vitamínu C, což je trojnásobek doporučené denní dávky pro organismus nezbytného antioxidantu. Medvědí česnek díky obsahu antibakteriálního allicinu dokáže také dezinfikovat, ozdravuje střeva a léčí průjmy způsobené bakteriální infekcí. I proto si z něj můžete vyrobit léčivou přírodní tinkturu, která vám pomůže ve všech těchto problémech. Zároveň ovšem při pravidelné konzumaci podporuje paměť a zabraňuje zkornatění cév. Jak na to?

Domácí antibiotikum z medvědího česneku

Na výrobu antibiotické tinktury budete potřebovat pořádnou hromádku listů nebo cibulek medvědího česneku, vyvařenou a dosucha vytřenou zavařovací sklenici a pálenku s nejméně 40% obsahem alkoholu. Nejlepší je domácí, ale kupovaná rovněž poslouží.

Listy nebo cibulky dobře omyjeme, usušíme a pokrájíme je na malé kousky. Zavařovací sklenici nasekanou bylinou volně naplníme až po okraj a to vše zalijeme pálenkou. Sklenici dobře uzavřeme a vystavíme ji na slunce, kde necháme česnek v alkoholu pěkně louhovat 14 dní. Poté tinkturu přecedíme přes plátno. Užíváme 10 až 15 kapek denně rozpuštěných ve 100 ml čisté vody.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie