Domácí všelék z medvědího česneku: Vyrobte si zázračnou tinkturu!

Sílu medvědího česneku znali a využívali již staří Slované, zejména v posledních letech o něj ale projevují zájem i moderní hospodyňky. Bylina, která je vzácná i tím, že roste pouze dva měsíce v roce, se dá využít například pro výrobu oblíbeného pesta. My si dnes ale řekneme, jak z ní připravit speciální tinkturu.
Proč fandit medvědímu česneku?
Roste jen dva měsíce v roce; podle počasí začíná většinou na konci března či zkraje dubna a v průběhu května již pomalu odkvétá. Najdete jej ve vlhkých listnatých lesích a pokud máte štěstí, objevíte ho tolik, že jej budete moci zpracovat na mnoho způsobů. Medvědí česnek sice patří mezi dávno známé léčivky, ale zejména v posledních letech jeho sílu objevují i moderní a městské hospodyně. Velice oblíbené je pesto z medvědího česneku, které má říz a krásně voní.
Článek z magazínu
Medvědí česnek je ale neocenitelnou součástí domácí přírodní lékárny. Medvědí česnek obsahuje silice a důležité aminokyseliny aliin a allicin, které mohou nejen za jeho pikantní vůni, ale dokážou také snižovat hladinu cukru v krvi. Podle webu Celostnimedicina.cz obsahuje 100 gramů medvědího česneku až 150 mg vitamínu C, což je trojnásobek doporučené denní dávky pro organismus nezbytného antioxidantu. Medvědí česnek díky obsahu antibakteriálního allicinu dokáže také dezinfikovat, ozdravuje střeva a léčí průjmy způsobené bakteriální infekcí. I proto si z něj můžete vyrobit léčivou přírodní tinkturu, která vám pomůže ve všech těchto problémech. Zároveň ovšem při pravidelné konzumaci podporuje paměť a zabraňuje zkornatění cév. Jak na to?
Domácí antibiotikum z medvědího česneku
Na výrobu antibiotické tinktury budete potřebovat pořádnou hromádku listů nebo cibulek medvědího česneku, vyvařenou a dosucha vytřenou zavařovací sklenici a pálenku s nejméně 40% obsahem alkoholu. Nejlepší je domácí, ale kupovaná rovněž poslouží.
Listy nebo cibulky dobře omyjeme, usušíme a pokrájíme je na malé kousky. Zavařovací sklenici nasekanou bylinou volně naplníme až po okraj a to vše zalijeme pálenkou. Sklenici dobře uzavřeme a vystavíme ji na slunce, kde necháme česnek v alkoholu pěkně louhovat 14 dní. Poté tinkturu přecedíme přes plátno. Užíváme 10 až 15 kapek denně rozpuštěných ve 100 ml čisté vody.
Témata: medvědí česnek, domácí výroba, návody, přírodní lékárna, zdravá výživa, bylinky
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Závin 5x jinak: Dáte přednost tradičnímu listovému nebo jednoduchému jogurtovému?
Řešíte vzhledem k velké úrodě jablek Nerudovský… Číst více
Oblíbený sezam má široké uplatnění, stačí mu dát prostor. Jak zařadit sezam do jídelníčku
Využití sezamu v kuchyni Semínka použijeme buď přímo (bez tepelné úpravy) či opražená nebo předem namočená. Opražený sezam po vychladnutí snadno… Číst více
Znáte kdoule? Záhadné trpké ovoce z klášterních zahrad dalo název marmeládě
Vypadají trochu jako hrušky, trochu jako jablka a… Číst více
Fantastický falafel: Slavné arabské krokety z cizrny si snadno připravíte i doma
Pokud chodíte do bister, kde nabízejí kebab,… Číst více
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Neobejde se bez ní pomazánka hummus ani mnoho… Číst více
Záviny z taženého těsta bývaly a jsou chloubou mnohých babiček a maminek. S našimi radami je zvládnete i vy
Z taženého těsta tvoříme záviny sladké i slané, protože má neutrální chuť. Jeho příprava je zcela opačná, než u křehkého těsta. Křehké těsto pracuje… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 5 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 8 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 11 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 15 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 15 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.