Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo s medvědím česnekem
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Sezóna medvědího česneku trvá přibližně jen jeden měsíc. Tuto zdravou a chuťově výraznou bylinku si však můžeme dopřát o mnoho déle, pokud dodržíme pravidla správného skladování. Obzvlášť v zimě se nám zásoba vitaminů bude hodit.

Sezóna medvědího česneku

Správná doba na sběr medvědího česneku je v období jeho největší síly, kdy nám poskytne nejvíce zdraví prospěšných látek, ale také chuti a vůně. Sezóna začíná přibližně před polovinou března, vrcholí v průběhu dubna až začátkem května a končí tehdy, když se objeví květy. Využili jste nejlepší čas pro sklizeň a chcete uchovat medvědí česnek pro pozdější využití? Způsobů skladování je hned několik.

První krok po sklizni

Ať už se chystáte medvědí česnek uchovat co nejčerstvější jen pár dní, nebo máte dlouhodobé plány, prvním krokem v obou případech je důkladné omytí pod studenou tekoucí vodou a odstranění částí jiných rostlin, které se mohou mezi listy po sběru objevit. Medvědí česnek poté osušte a nyní je připraven na další zpracování.

Krátkodobé skladování medvědího česneku

Čerstvý medvědí česnek, stejně jako ostatní bylinky, bez jakékoli péče během dvou dnů postupně zvadne a ztratí na chuti i vůni. Chystáte-li se ho použít do 1 týdne, má pro vás radu zakladatelka portálu Kytky k jídlu, vystudovaná ekoložka a autorka květinových kuchařek pro Toprecepty.cz, Jana Vlková, která říká: "Doporučuji ho skladovat ve vlhké utěrce a v mikrotenovém nebo igelitovém sáčku či v plastové krabičce. Tkanina je nutná, aby se listy netřely o plast, protože pak začínají na těchto místech ohnívat. Celý balík česneku, látky a sáčku by se neměl dotýkat chladící desky v lednici. Nejlépe je medvědímu česneku v zásuvce určené pro zeleninu."

Máslo s medvědím česnekem

Bylinkové máslo je skvělé nejen na pečivo, ale také na steaky nebo pro zjemnění a ochucení omáček či krémových polévek. Medvědí česnek se do změklého másla dá jednoduše zapracovat, nebo s máslem přímo rozmixovat. Bez změny chuti vydrží asi 3 týdny, pro delší trvanlivost přidejte sůl a citronovou šťávu. Pozor si však dejte i na trvanlivost másla, která se podle portálu bezpecnostpotravin.cz pohybuje mezi 35 a 55 dny.

Bylinkové máslo se dá i zmrazit, čímž trvanlivost prodloužíte až na půl roku. V takovém případě rozdělte máslo na jednotlivé porce. Rozmrazení a opětovné zmrazení už bude mít vliv na jeho kvalitu.

Pesto z medvědího česneku

Food bloger Martin Kuciel alias pan Cuketka používá na pesto 70 g medvědího česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 30 g piniových oříšků, 1 lžíci konopných semínek, 1 lžíci lahůdkového droždí, 1 lžíci másla a ¾ lžičky himalájské soli.

Všechny ingredience jednoduše rozmixujte do vámi požadované konzistence a uchovávejte ve sterilizované uzavřené sklenici. Hotové pesto zužitkujete na těstoviny, do omáček, polévek, pomazánek i zeleninových salátů.

Pesto s piniovými oříšky vydrží ve vhodných podmínkách asi 3 týdny, pokud však rozmixujete pouze medvědí česnek s olejem a solí, jeho trvanlivost se prodlouží až na 3 měsíce.

Dlouhodobé skladování medvědího česneku

Ani uchování medvědího česneku až do další sezóny není nic složitého. Toho docílíme zmrazením nebo usušením.

Mrazák zachová většinu prospěšných látek

Zmrazení nakrájeného medvědího česneku zbaveného tuhých částí je nejjednodušším způsobem, jak si bylinku dopřát po celý rok. Lístky před uložením do mrazáku musejí být očištěné a suché a nejlépe rozdělené na jednotlivé porce, aby nedocházelo k teplotním výkyvům při odebírání.

Usušený medvědí česnek do kořenících směsí

Sušením bylinky se vytratí část chuti, aroma i zdraví prospěšných látek, stále jich ale zůstane dostatek pro dochucování polévek, omáček nebo pomazánek.

Použít se dá sušička na ovoce a zeleninu, ale při vhodných podmínkách, kdy je zajištěn pohyb vzduchu a suché, bezprašné prostředí, se dají listy usušit i na síťovině stejně jako houby. Po úplném vyschnutí se listy nadrtí nebo rozmixují na prášek. Ten lze používat samostatně nebo přidat do domácí směsi, třeba polévkového koření společně s usušenou kořenovou zeleninou.

Je medvědí česnek vhodný pro děti?

Na rozdíl od klasického česneku, který menším dětem může způsobovat trávicí obtíže, medvědí česnek je zpravidla snášen velmi dobře. Ten čerstvý má však silné aroma a chuť, která nemusí vyhovovat každému dítěti, proto jej přidávejte do pokrmů v menším množství. 

Zdroje informací:

bezpecnostpotravin.cz: Máslo
recepty.cuketka.cz: Pesto z medvědího česneku

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více