Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na skvělé medové jidáše? Velikonoční pečivo pomazané medem má podle starých pověr chránit před hadím uštknutím
Zdroj: Toprecepty.cz

Jidáše se opět postupně vracejí na naše stoly. Toto velikonoční pečivo bylo dříve stejně důležité jako mazanec a beránek. Chutné bochánky si můžete připravit podle nejlepšího receptu na jidáše.

Proč si upéct jidáše

Jidáše se dříve pekly o Pašijovém týdnu snad v každé domácnosti. Toto dobré velikonoční pečivo mělo mít i zázračné účinky.

Co jsou jidáše? Toto speciální pečivo, podávané v jeden den v roce, se připravuje z kynutého těsta, podobného, jako je vánočka nebo mazanec.  

Kdy se dělají jidáše

Po božích milostech, které se připravují v pondělí, jsou jidáše spojeny se Zeleným čtvrtkem. Ten má připomínat poslední večeři Ježíše Krista s jeho dvanácti apoštoly. Ježíšův učedník Jidáš Iškariotský ho zradil, a právě ve čtvrtek Ježíše vydal vojákům. Po tom, co si uvědomil, co provedl a zjistil důsledky svého činu, oběsil se na provaze. Pečivo v podobě spleteného provazu má připomínat právě Jidáše.

Jaké tvary mohou mít jidáše

Obvykle jidáše mají tvar zapletené houstičky, ideálně jako provaz. Z vytvořených pramenů můžeme ale připravit i uzlíky, preclíčky, někdy se motají se do tvaru písmene S, jindy se zase stočí podobně jako vinná klobása. V případě tvaru jidášů se můžeme setkat i s podobou zvířátek, jako jsou třeba ptáčci, holubičky, nebo zajíčci. Ta odkazuje na přivolání jara. Dříve nebylo ale ani výjimkou, že se vytvořily placky, které se před pečením zdobily nožem, nebo byly vypichovány dřevěným hřebenem.  

Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…

Jak se dělají jidáše

Jidáše se podle tradice připravují tak, aby byly hotové na Zelený čtvrtek ráno. Když bylo pečivo pomazané medem, lidé si mysleli, že jim to zajistí pevné zdraví a ochrání před vosím nebo včelím píchnutím, případně hadím uštknutím. Původ tohoto zvyku ale spadá do pohanských tradic.

A co se dává do těsta? Základem je kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a cukru. K vykynutému kvásku se přidává mouka, mléko (případně smetana), cukr (můžeme dát vanilkový) a sůl. Dále se hodí máslo a žloutky. A samozřejmě nesmí chybět med na pomazání pečiva.  

Jak vylepšit těsto na jidáše

Nejčastěji se těsto na jidáše dělá s droždím, když ale máte doma pšeničný kvásek, využijte ho. Další variantou je omládek. Díky němu bude pečivo jemnější, nadýchanější, a to se projeví i na lepší chuti a delší čerstvosti.

Těsto na jidáše nemá být moc sladké. Sladkost dodá med. Jidáše ale můžeme různě vylepšit. Jednou z variant jsou rozinky, ale i koření, jako je citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, případně anýz. Hodí se i rum.

Lesklých jidášků docílíte tak, že těsto před pečením potřete žloutky rozšlehanými s trochou vody (nebo smetany). Někdy se jidáše sypou drobenkou.

Jak na nejlepší jidáše

Na jidášky budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 20 g čerstvého droždí, 250 ml vlažného mléka (dle potřeby), 70 g másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, sůl, citronovou kůru z poloviny citronu, na potření: 1 vejce a tekutý med.

Jak na to? Nejdřív si připravte kvásek. Nechte povolit máslo při pokojové teplotě. Mírně ohřejte mléko. Do vyšší misky dejte droždí, lžičku cukru a zalijte trochou mléka. Vršek posypte trochou polohrubé mouky a nechte ho na teplém místě, ideálně zakrytý utěrkou. Za deset minut až čtvrt hodiny vzejde kvásek.

Pak ho nalijte do mísy, přidejte prosátou mouku s cukrem a špetkou soli. Do malé misky rozklepněte žloutek, bílek si nechte na jiné využití. Vyšlehejte žloutek do pěny a spolu se změklým máslem přidejte k mouce. Pokud bude potřeba, přilijte vlažné mléko a dobře vypracujte hladké a nelepivé těsto. Do těsta nastrouhejte žlutou kůru z citronu a dobře propracujte. Opět mísu zakryjte utěrkou a dejte ji na teplé místo, aby těsto mohlo hezky kynout. Trvá to asi hodinu.

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Z vykynutého těsta nakrájejte kousky, vytvořte z nich tenké válečky (jako ukazováček), dlouhé zhruba 20 cm. Stočte je do provazu, případně jiného zvoleného tvaru. Hotové tvary dávejte na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Do hrníčku vyklepněte vejce a rozšlehejte ho. Nakynuté tvary těsta potřete vejcem a  dejte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova. Trvá to necelou půl hodinu. Rozehřejte med tak, aby tekl, ale nesmí být příliš horký. Upečené horké pečivo potřete pomocí mašlovačky horkým medem. 

Zdroje informací:
Český rok od jara do zimy, Milada Motlová, Fortuna Libri, 2010
Ceskevelikonoce.cz: České Velikonoce

Náš tip: Upečte si jidášky podle tohoto videoreceptu: 

 

Recepty k tomuto článku