Jidáše, jidášky…
Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.
Suroviny pro 20 kusů
20 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 12 948 kJ / 3 095 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,89 g |
Tuky | 110,53 g |
Vláknina | 17,85 g |
Cholesterol | 940 mg |
Sodík | 541 mg |
Sůl | 1,28 g |
Sacharidy | 440,19 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Správně bychom měli jidášky pojíst na Zelený čtvrtek k snídani (nebo lépe před východem slunce) – kdo chce dodržet, musí upéct už ve středu večer. Jí se pomazané medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 4. 2024 08:21
Eva_H: děkuji za tak krásnou pochvalu, Evi a moc děkuji i za fotku!
29. 3. 2024 16:13
Dělám jidášky podle tohoto receptu už třetím rokem, ale až teď jsem si založila účet, takže děkuji za tři roky povedených jidášků :)
9. 4. 2023 11:11
Upečeno, sněženo, pochváleno
6. 4. 2023 15:36
Pekla jsem jen z hladké mouky, z vykynuteho těsta jsem hned dělala tvary a pak dala kynout pod utěrku na plech asi 15 min. Horké jsem potřela vejcem s medem.
6. 4. 2023 08:21
pěkný recept, parádní prezentace a ještě dobré poučení
3. 4. 2021 20:27
Skvělé žiju v Německu a chtěla jsem upéct něco typicky českého...a tyto jídášky chutnaly tak, že jsem je letošní Velikonoce pekla už podruhé ;)děkuji za skvělý recept a přeji všem pohodové svátky jara ????????????????
3. 4. 2021 07:38
Výborné. Doporučuji.
13. 4. 2020 10:20
Elle Guinea: jsem moc ráda za vyzkoušení i foto, díky!
13. 4. 2020 09:24
Vyborne. Pridavam foto, pokud nevadi.
9. 4. 2020 19:21
Kamila S.: moc mě těší, že jidášky podle receptu tak chutnaly, díky!
9. 4. 2020 15:58
Vyzkoušela jsem a jsou moc dobré .
12. 4. 2019 10:18
mysulka: děkuji, Leničko - mám tohle jarní pečivo velice ráda, těsto je příjemně tvárné a jidášky výborné i třetí den po upečení
12. 4. 2019 07:41
Opravdu jak malované
11. 4. 2019 20:28
maiva: děkuju
11. 4. 2019 18:19
Jako malované, skvělá poznámka o vstávání za kuropění
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 21 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 23 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Brokolicové placičky
HanLen uvařil před 2 hodinami
Sachr dort z jablek
marie.ledlova@email.cz uvařil před 7 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 8 hodinami
Polévka z kuřecích hřbetů
Gregusa uvařila před 9 hodinami
Těsto na pizzu
sarahaj uvařil před 10 hodinami
Domácí vánočka
Andyscha uvařila před 13 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Ondraska uvařila před 13 hodinami
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 14 hodinami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 14 hodinami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jidase jidášky jidase recept jidášky recept recept na jidase velikonoční jidáše top recepty jidáše jidáše ze suchého droždí jak upéct jidášky kdy se jí jidáše co jsou jidaše jidáškx top recept na jidáše zrada jidáše too recepty jidáše jidase top recept jak tvarovat jidáše kdy se ji jidas top recepty velikonoční jidáše recept na jidasky
Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, voda, máslo, žloutek, cukr, kůra citronová, sůl, droždí čerstvé, rozinky, vejce, med
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
15 názorů