Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší velikonoční jidáše: Jak na to, aby byly krásně nadýchané a vydržely dlouho čerstvé
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

V současnosti sice jidáše trochu upadly do zapomnění, v minulosti ale byly stejně tak důležitým velikonočním pečivem jako mazanec či beránek. Bochánky z kynutého těsta specifického tvaru se pekly snad v každé domácnosti. Nejenže byly dobré, lidé jim i přisuzovali zázračné účinky.

Jidáše na Zelený čtvrtek

Jidáše jsou úzce spjaty se Zeleným čtvrtkem, pátým dnem tzv. Svatého postního týdne před Velikonocemi. Zelený čtvrtek má připomínat poslední večeři Ježíše Krista s jeho dvanácti apoštoly. Hlavně tedy jednoho z jeho apoštolů, Jidáše Iškariotského, který Ježíše zradil a právě v tento den vydal vojákům. Když mu pak došlo, co způsobil, oběsil se na provaze. A právě pečivo ve tvaru spleteného provazu má Jidáše připomínat.

Tvar jidášů má připomínat provaz

Tradice podobného pečiva ale pravděpodobně sahá až do předkřesťanských dob. Již tehdy se připravovalo jako obřadní a mělo být symbolem hojnosti a plodnosti. Jidáše se pečou z klasického kynutého těsta, z kterého děláme vánočku nebo mazanec. Obvykle vypadají jako různě zapletené houstičky. Z těsta se dělají prameny (provazy), z nichž se tvarují různé uzlíky či preclíčky, motají se do tvaru písmene S nebo se jen přehnou a pak stočí. Někdy se ze stejného těsta tvarují i ptáčci, zajíčci nebo jiná zvířátka, které se pečou, aby se přivolalo jaro. Občas se z těsta dělaly jen placky, které se před pečením zdobily nožem nebo vpichy dřevěným hřebenem.

Jidášky zajistí zdraví a chrání před štípanci

Jidáše musela mít hospodyně napečené již na Zelený čtvrtek, a pokud možno hned ráno. Lidé tehdy totiž věřili, že když si dají jidáška pomazaného medem hned ráno po probuzení, zajistí jim to pevné zdraví a navíc je to ochrání před vosím či včelím píchnutím nebo hadím uštknutím. Přestože tento zvyk pochází zřejmě z pohanských dob, souvisí i s Jidášem. Stejně jako ostatní apoštolové totiž uměl uzdravovat nemocné. V kombinaci s medem se jidáše podávaly úplně běžně, občas se ještě na přilepšenou mazaly máslem nebo se med rozpustil s máslem a vzniklou směsí se jidáše potíraly. Často se med přidává i do těsta.

Jak vylepšit těsto na jidáše?

Na jidáše je třeba si připravit kynuté těsto. Nejčastěji se dělá klasicky s droždím, pokud ale máte doma pšeničný kvásek, můžete je připravit z něj. Případne lze na jidáše využít omládek. Pečivo zadělané tímto typem kvásku bude jemnější, nadýchanější, bude mít lepší chuť a vydrží déle čerstvé. Omládek je vhodný i proto, že těsto na jidáše se dělá spíš hutnější než to na mazanec, aby se dobře splétalo.

Těsto na jidáše by nemělo být ani příliš sladké, sladkost se dodá právě pomocí medu, jímž se jidáše po upečení potírají. Těsto můžete vylepšit i rozinkami nebo různými druhy koření. Krásnou vůni a zajímavou chuť dodá jidášům třeba muškátový oříšek, badyán či anýz. Přidat můžete i trochu citronové kůry nebo rum. Z vykynutého těsta se pak tvarují různé tvary, které se pak nechávají ještě trochu kynout na plechu. Upečené jidášky by se měly krásně lesknout. Toho docílíte tak, že je před pečením ještě potřete žloutky rozšlehanými s trochou vody nebo ještě lépe s trochou smetany. Občas se jidáše navíc sypou drobenkou.

Náš tip: Pokud jste se rozhodli jidáše letos upéct, můžete to vyzkoušet podle našeho receptu.

Zdroje informací:
V. Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc
V. Frolcová: Velikonoce v české lidové kultuře
Bibletv.cz
Ceskevelikonoce.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více