Špagety Carbonara
Kdo jednou okusí chuť správně připravených špaget carbonara, zamiluje se do nich. Tyto těstoviny po uhlířsku si žádají pár základních surovin, ale o to kvalitnějších. Do originálu potřebujete italskou pancettu, ale vzhledem k ceně se u nás dost často používá anglická slanina.
Suroviny pro 1 porce
1 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 9 177 kJ / 2 193 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,09 g |
Tuky | 206,16 g |
Vláknina | 11,90 g |
Cholesterol | 1,44 g |
Sodík | 3,71 g |
Sůl | 9,05 g |
Sacharidy | 27,85 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 3. 2023 05:05
19. 4. 2021 15:06
13. 10. 2016 18:45
13. 10. 2016 18:38
15. 5. 2013 20:11
13. 9. 2012 08:44
Musím Vám trochu oponovat. Mám příbuzné v Itálii - oblast Ravenna. Špagety Carbonara nám připravuje pravý nefalšovaný Ital . Opravdu i příprava tohoto pokrmu se v Itálii liší.
Takže, jak to dělá italský švára:
Pomalu zpění cibuli přidá pancettu + pepř, nechá zatavit přidá jednu smetanu na vaření (italská má nad 40%), ale říkal mi že opravdu dobří kuchaři smetanu nedávají a vymíchají vajíčka se špagety. Smetanu nechá na pomalém ohni trochu vyvařit, pak přidá horké špagety, zamíchá a hned přidává rozšlehaná vajíčka a trochu olivového oleje a míchat a míchat, opatrně ale dost dlouho(3-5 min). Ještě mi dal jednu radu. Špagety pod 10 min vaření nekupovat .
Snad jsem trošku pomohl
12. 6. 2012 21:39
12. 6. 2012 21:07
Ad kečup: kečup je něco, co je fajn jako dresink, ale NEPATŘÍ to do vaření - to jsou jen proslulé zlozvyky, zažité na studentských kolejích, kdy se to přidává na pastu, jako laciná náhražka pořádné rajčatové omáčky. S čerstvou rajčatovou omáčkou se kečup nikdy nemůže měřit.
Eidam (zažitý, ne zcela správný výraz - správně má být EDAM, podle města původu Edam am Ijseelmeer) je holandský sýr. V italské kuchyni už z tohohle titulu nemá co pohledávat. V Itálii o něj na pizze ani na pastě nezavadíte - to jen české restaurace ho pořád cpou na pizzu místo mozzarely (protože ta holt stojí na 100g 1,5-3x tolik) nebo na těstoviny místo parmazánu, pecorina či dalších tradičních sýrů.
Ad jednotlivé druhy sýrů: ok, tak já se vás zeptám třeba na quattro formaggi - umíte z hlavy vyjmenovat ty správné čtyři sýry? Já třeba ano. A ne, fakt to není - jako v podání českých restaurací - eidam, uzený eidam, niva a hermelín ...
Ad Carbonara: patří tam pancetta (dejemtomu kvalitní slanina, nemáme-li pancettu) žloutky, černý pepř, parmazán a špagety. Nic jiného. Žádná cibule, žádný česnek a už vůbec ne smetana - a ne protože to řekl Ital v televizi. Ale protože ono to jídlo má určitou logiku a historické souvislosti.
Jinými slovy: souhlasím s tím, že každý má mít názor, ale pokud má něco klasický složení a chcete to nazývat carbonara, tak tam jednoduše nepatří nic jiného.
Salát Caesar se taky správně nedělá s kuřetem a z ledového salátu, přestože o tomhle faktu asi tak 4/5 hospod, kde ho nabízejí neví ani ň ...
10. 3. 2012 23:41
Kdy už se tu lidi naučí mít a ctít svůj názor a ne jen papouškovat to, co jim diktuje někdo jiný...
10. 3. 2012 21:09
27. 1. 2012 11:06
Pravdepodobne nechápeš čo ti chcú aj ostatný povedať a žiješ v predstave že keď si na škodu rapid dáš vzpínajíciho se koníka stane sa zo škodovky Ferrari.
Jedlo nemusí byť zlé, ale prečo ľudia pri všeobecne zmámych receptoch si tieto najskôr nepozrú na nete. Stačilo tomu dať iný názov.
6. 1. 2012 12:16
6. 1. 2012 12:09
23. 9. 2011 10:55
23. 9. 2010 09:08
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 6 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 8 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 10 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 21 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 23 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno 3. 5. 2024 14:57
Právě bylo uvařeno:
Křehký mřížkový koláč
faluska uvařila před 9 minutami
Guláš, hovězí či vepřový
PavlinaP uvařil před 49 minutami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Mmelinda uvařila před 1 hodinou
"Pštrosí" vejce
Standby uvařila před 1 hodinou
Kynutý borůvkový koláč od Tejajky - CRISP
Petra Dvor. uvařila před 2 hodinami
Tilapie
marcel123456789 uvařila před 3 hodinami
Vepřové na česneku s dušenou mrkvičkou
Kamilana uvařila před 3 hodinami
Vepřová plec na hořčici
Styliane uvařil před 4 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
IvanaMiskova uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: špagety carbonara špagety carbonara recept carbonara spagety carbonara recepty špagety carbonara originál recept na špagety carbonara recept špagety carbonara spagety carbonare carbonara špagety špagety karbonara špagety špageti carbonara spagety karbonare recepty na špagety carbonara spaghetti carbonara recepty špagety carbonara špagety alla carbonara recept na spagety carbonare špagety špageti carbonare
Suroviny: těstoviny špagety, slanina anglická, cibule, vejce, česnek, sůl, pepř, parmazán
Špagety Carbonara
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r8jL
21 názorů