

Spaghetti alla Carbonara
Suroviny
- 4 vajíčka
- 2 dl smetany
- pažitka
- 100 g parmazánu (Parmigiano-Reggiano) nastrouhaný
- 100 g slaniny (špek) usmažit
- 300 g špaget
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Špagety uvaříme zvlášť v osolené vodě.
Osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky a necháme vychladnout.
Pak přimícháme ostatní přísady a tak připravíme omáčku. Mícháme za studena.
Pak už jen zalijeme uvařené špagety touto omáčkou a bohatě posypeme sýrem. Je to něco jiného než ty věčné kečupové omáčky, jak jsme zvyklí u nás.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Spaghetti alla Carbonara
-
Kdyby na všechno existoval jeden jediný recept, nebylo by potřeba tolik kuchařek a ani tolik internetových serverů. Tisíc lidí, tisíc chutí. V názvu je slovo "alla", což samo o sobě říká, že to je "jako" nebo "na způsob" a autor/autorka předkládá svou verzi obecného receptu, který může někomu chutnat, někomu ne, ale je to tip pro ty, co chtějí něco zkusit. Dělám kachnu s knedlíkem a špenátem a co? Zelí mi nechutná, tak mě budou lidi kamenovat, že ke kachně "jedině" zelí? Špagety Carbonara (Uhlířské špagety) jsou staré levné lidové jídlo, které v samotné Itálii má řadu různých variant. Já je u nás na ranči dělám taky se smetanou a člověče pomni, dokonce s Anglickou slaninou, zkrátka nám to tak chutná, tak to tak dělám. Pokud bude existovat server s naprosto dokonale originálními certifikovanými receptůrami, pak asi ano, pak se může někdo čílit, ale tady, kde si vyměňujeme svoje vlastní recepty jako varianty na klasiku, se obouvat do autorů, že to či ono tam nepatří mi přijde poněkud komické a sebestředné.
-
Ptal jsem se ruznych Talianu, vcetne sveho doktora: nekdo smetanu dava, nekdo zase ne. Stejne jako neexistuje jednotny predpis na gulas, neexistuje ani na carbonaru. Jen suvereni arogantne tvrdi, co do jidla patri ci nepatri.
-
Smetana do receptu opravdu nepatří. Ověřila jsem si letos na dovolené na Elbě, ptala jsem se několika místních kuchařek a kuchařů.
I bez ní je recept skvělý -
Se smetanou to nedělám a i bez ní mám těstoviny jako s krémem... Přidat tam ještě 2dlsmetany, tak to asi bude "máčka"
Myslím, že v receptu je opomenuto krátké zpracování těstovin s "omáčkou" v pánvi na ohni
Není pravda, že Italové nedělají Pasta alla Carbonara i se smetanou... V severní Itálii vám to na výslovné přání připraví.
V jižní Itálii dělají na římský způsob, tedy bez smetany a ještě tak před třiceti lety by vás hnali svinským krokem i s tou smetanou
Ale časy se, díky turismu mění... Teď vám např. i na jih od Neapole nabídnou pizzu s hranolkama!!! a svišti se po tom mohou utlouct... -
Dost sem se tu nasmála, jak jsou všichni chytří spíš bych to nazvala "počeštěné carbonara" :D protože italové to dělají jako lehké jídlo, takže žádná smetana..:D Ale my rozmazlenci čeští musíme mít prostě smetánku..:D kdepak bez smetany jsou výborné!!
-
Všichni jsou tu najednou znalci, neříkám, že já jím jsem, avšak studuju italskou kuchyni už odmala. Pro mě za mě, dělejte si špagety jak chcete, ale pak k tomu nepište nadpis Spaghetti alla Carbonara. Spaghetti alla Carbonara jsou ze špaget, žloutků, parmazánu, pecorina, pancetty, olivového oleje, česneku.
-
picus:máš příznačný nick
Carbonarky jedině se smetanou. Chcešli něco dietního tak se napij vody!
-
jajusenka: vsude sama smetana, to je ale debilita. bez ni jsou super
-
dnes jsem delala k veceri a bez smetany, dle jasanky... a vyborny, lehky, diky za tip
-
Vždycky jen koukám, kolik je na českém internetu odborníků přes italskou kuchyni...
Do jiných národních kuchyní se příliš nepouštějí...občas do čínské, ale italskou, tu asi znají z Bibione...
-
hele co je to za blbost smetanu do carbonara a pazitku a spek magori ma tam jit zloutka parmazan pepr sul pancetta spagetti
a bazalka na okrasu a vuni smeju se ceskym kucharu fuj naucte se varit -
Jak je receno nize, hlavne NE smetanu ... pak to neni pasta carbonara, ta ma byt lehka! Zatimco ta vsudypritomna ceska interpretace se smetanou je hrozne tezka. Taky bych osobne nedoporucil anglickou slaninu, pokud chcete pastu carbonara, tak sahnete trochu do kapsy a kupte si opravdovou pancettu, je to o necem zcela jinem.
-
Tradiční a originální recept na špagety carbonara je takový: uvařit špagety v osolené vodě (samozřejmě al dente), v misce smíchat vaječné žloutky s parmezánem a pepřem (na osobu 2 žloutky), na troše olivového oleje orestovat slaninu dozlatova, přidat uvařené špagety, prohřát, přidat směs žloutků a sýra, odstavit z ohně, proházet, nandat na talíř, posypat parmezánem a sníst. Pokud se to udělá takto, je to zaručená mana. Hlavně ŽÁDNÁ SMETANA! to pak opravdu nejsou špagety Carbonara.. Rychlé, chutné a relativně lehké jídlo. Děláme velmi často, jsem na nich závislá
-
Tak řekne mi někdo, prosím, jaký je tedy správný recept na špagety Carbonara? Chci s tím zítra zabojovat, tak aby to taky stálo za to :) Moc děkuji za pomoc..
-
Carbonara a smetana??? to nemůžete myslet vážně.