Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.
Suroviny pro 12 kusů
12 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 9 289 kJ / 2 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,73 g |
Tuky | 37,01 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 248 mg |
Sodík | 6,61 g |
Sůl | 16,42 g |
Sacharidy | 383,92 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.
Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!
Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 3. 2017 19:50
Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti Dobře to promíchej a nechej 10-12 hodin v teple místnosti vykvasit.
Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.
7. 3. 2017 19:19
7. 3. 2017 17:18
16. 1. 2017 16:44
16. 1. 2017 14:00
14. 1. 2017 09:16
31. 12. 2016 16:35
31. 12. 2016 08:48
21. 10. 2016 09:53
21. 10. 2016 09:26
21. 10. 2016 09:24
21. 10. 2016 09:20
Myslíš, že ti v tom recept někdo upravoval?
21. 10. 2016 09:17
20. 10. 2016 17:35
20. 10. 2016 14:32
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Pizza z domácí pekárny
Janasmo uvařila před 8 minutami
Churros s čokoládou (Čuros)
pookie18 uvařila před 45 minutami
Pravé italské tiramisu
pookie18 uvařila před 46 minutami
Hrnková bábovka
borovec uvařila před 1 hodinou
Hovězí vývar s morkovou kostí
JulinkovaN uvařila před 1 hodinou
Gulášovka s kysaným zelím
Martin87 uvařila před 2 hodinami
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
esindler@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Krevety na česnekovém másle s těstovinami linguine
Lucie1001 uvařila před 2 hodinami
Soukenický řízek
fesuch uvařila před 2 hodinami
Krůtí prsa na bazalce a paprice
poirotka uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak se pletou housky. Video předvede tři jednoduché postupy pro jejich dokonalý vzhled
Znáte švédské koblížky semlor? Tuhle masopustní dobrotu s mandlovou náplní a vůní po kardamomu si zamilujete!
Další recepty
Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky
Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
312 názorů