Chřest /hromový kořen/
Suroviny
Porce: dle chuti
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já mohu chřest bez přílohy, ale i s vařenou mrkví chutná velmi dobře. Mrkev dám dám vařit o 5 min dřive, pak přidám chřest.
Jak radí vařit M. D. Retigová - Špargl pěkně očisť, ten kousek bílý dole ukroj, pak zase, když ho přemeješ svaž hlavičkami k sobě, ale volně a nech ho tak v pohodlné nádobě v slané vodě vařit: ale musí celý potopen býti a tak dlouho se vařiti, až je to zelené dost měkké, což se pozná, když se z vody za to bílé vezme a to zelené se přehýbá. Když uvařen, voda se vyleje, špargl prozřetelně na mísu vloží, aby se hlavičky neulámaly, posype se žemličkovou kůrkou a rozpáleným máslem omastí.
Zde je postup - http://ano1.mujblog.centrum.cz/clanky/Chrest-64947...
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 10. 2012 14:16
Známá mi doporučila vodu na vaření chřestu ochutit lžičkou soli, lžičkou cukru a lžičkou másla. Pro vytažení hořkosti z chřestu je možné přidat ještě do vody půl rohlíků a vařit po celou dobu s chřestem. Mě se to takto osvědčilo, tak jen předávám dál. Jinak je chřest opravdu pochoutka, v době sezony bych ho mohla jíst klidně i denně dobrou chut všem
24. 5. 2010 02:42
Brutzel-Svejk - hezká fotka zeleného chřestu, hmm, dala bych si, třeba se ještě dočkám :)
supina-ty se máš, jsem ráda když seženu slovenský bílý, v sezoně si dopřávám jednou za den, třeba jen ke svačince, snad proto, že je tak málo k mání.
Jana Remkova-záleží jaký seženeš, slovenský je křehký, stačí 5 - 7 minut v páře u tenkého, křehkého. Poznáš, ty nejtenčí jsou rychle, jak radí M: D: Retigová - je pružný, zkoušej. nemůžeš nic zkazit, maximálně se ulomí. Ty z daleka jsem letos také měla, nic moc, dost tuhé a spodky byly třeba hodně odkrájet.
Přeji všem milovníkům šparglu aby byl k mání snadněji,v dobré kvalitě, ne každý si může koupit od pěstitele, ten je nejlepší :)) Díky
supina-ty se máš, jsem ráda když seženu slovenský bílý, v sezoně si dopřávám jednou za den, třeba jen ke svačince, snad proto, že je tak málo k mání.
Jana Remkova-záleží jaký seženeš, slovenský je křehký, stačí 5 - 7 minut v páře u tenkého, křehkého. Poznáš, ty nejtenčí jsou rychle, jak radí M: D: Retigová - je pružný, zkoušej. nemůžeš nic zkazit, maximálně se ulomí. Ty z daleka jsem letos také měla, nic moc, dost tuhé a spodky byly třeba hodně odkrájet.
Přeji všem milovníkům šparglu aby byl k mání snadněji,v dobré kvalitě, ne každý si může koupit od pěstitele, ten je nejlepší :)) Díky
23. 5. 2010 20:12
Myslím, že půl hodiny.Já dělávám ve stimeru (parní mašinka ) Musí být pěkně měkký
23. 5. 2010 13:02
Jak dlouho by se měl dělat v páře? Díky. Moc hezký dietní recept
23. 5. 2010 11:15
Miluju spargel! Ale dělám zásadně v páře. Doporučovala bych vždycky odříznout celou tu tvrdou část,min 5cm,jinak se pak už jen žvýká a žvýka. My raději ten zelený, jen tak s máslem, které nachám na teplém šparglu rozdopit a posolím Každý rok plně využijem šparglové sezony Určitě 2x do týdne. Paráda je, že tady ve Švýcarsku jsou k dostání na každém rohu a ve výborné kvalitě
23. 5. 2010 11:12
Ted je sezona a myslim, kdo ma moznost si chrest koupit ma ho okusit. Vynikajici i grilovany. Je treba ho predem ovarit a popripade obalit spekem.Pridal jsem taky jeden obrazek a bod.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 13 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Banana split
Přidáno před 14 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Právě bylo uvařeno:
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Tonja uvařila před 1 hodinou
Ořechový moučník
Lenca44 uvařila před 1 hodinou
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 4 hodinami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 4 hodinami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 5 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 6 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 7 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Kacennaa uvařila před 7 hodinami
Focaccia s rozmarýnem a černými olivami
Adlla uvařila před 7 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Babrlik uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Kam vyrazit pro čerstvý český chřest: Na farmě pořídíte kilo už od 85 Kč a druhý květnový víkend navíc láká na chřestové slavnosti
Další recepty
Tématické fráze: špargl recept špargl recepty jak dlouho vařit chřest špargl jak varit chrest chrest recepty recept na špargl vaření chřestu recepty špargl recept špargl příprava chřestu zelený špargl recepty bílý špargl jak dlouho varit bily chrest spargel jak dlouho varit zeleny chrest recepty na špargl spargel recepty jak dlouho vařit mini chřest retigova
Suroviny: chřest, sůl, voda, tatarská omáčka, salsa mexická, omáčka čertovská,
Chřest /hromový kořen/
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oj2L
6 názorů