Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2023 22:16
satelit: Ne, nemá ! Upéct jak je, pak upečený potřít rozpuštěným máslem s rumem víckrát. Nešetřit!
25. 11. 2023 14:59
Má se tento štrůdl potírat před pečením rozšlehaným vajíčkem? Díky.
26. 4. 2023 09:38
Skutečně nejlepší štrúdl
21. 3. 2023 15:06
nejlepší štrudl
6. 11. 2021 12:01
RubyRom: Moc děkuji, od zdatné kuchařky pochvala velmi potěší
5. 11. 2021 18:45
Výborný recept, nejlepší štrůdl jaký jaký jsem kdy jedla. Dovolila jsem si přidat foto. Jiný už dělat nebudu. Děkuji
15. 10. 2021 14:25
Perfektní štrůdle, jiné už nedělám
16. 4. 2021 20:21
Asi si sedím na vedení, jak se to má překládat, to se nebalí?
Děkuji.
Děkuji.
5. 7. 2020 20:07
Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
19. 1. 2020 17:48
Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...
19. 1. 2020 15:50
Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný
16. 11. 2019 16:49
Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
16. 11. 2019 16:00
casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino, že prej neee... a ono jo Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý =
16. 11. 2019 12:07
Já su z tohoto těsta u vytržení
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
28. 10. 2019 23:33
casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy Urcite brumlat nebudou.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 13 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 19 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 3 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 6 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 6 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 7 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 7 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 9 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 9 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 9 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 9 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů