Vánoce patří k nejkouzelnějším dnům v roce. Jak vypadají ty tradiční české?
Taky už vám v hlavě běží odpočet Vánoc? Jako každý rok to zase uteklo jako voda. A i když bychom při předvánočním shonu u nakupování dárků a pečení cukroví někdy raději strávili Vánoce u moře, není nad to si užít české staré vánoční zvyky, tradice a prostě to celé kouzlo.
Jak vypadají tradiční české Vánoce?
Vánoce se slaví už někdy od 2. století. Tradiční české Vánoce zahrnují především:
- Adventní čas je 4 týdny před Vánocemi, kdy se každou neděli zapaluje svíčka.
- Cukroví se peče už několik týdnů dopředu, aby bylo vše krásně uleželé.
- Jmelím si lidé zdobí své domovy v období adventu, protože nese štěstí.
- Betlémy se začínají stavět asi dva týdny před Vánocemi.
- Vánoční stromeček, který se zdobí ráno na Štědrý den.
- Štědrovečerní večeří je rybí polévky, smažená ryba a bramborový salát.
- Zlaté prasátko lidé uvidí, pokud až do štědrovečerní večeře nejí maso.
- Dárky "od Ježíška" dostávají lidé ve Štědrý večer.
Nejoblíbenější vánoční tradice
Mezi nejoblíbenější vánoční tradice patří zejména krájení jablka, pouštění svíček ve skořápkách od ořechů, zapalování františka, lití horkého olova či házení botou za sebe (platí pro dívky). O půlnoci pak chodí křesťané do kostela na půlnoční mši. Ačkoliv se to může zdát někomu divné, třeba na Islandu mají zajímavou vánoční tradici, kdy o Vánocích číhá venku lidožravá kočka a podle pověry sežere každého, kdo nemá nové oblečení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 8 minutami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 13 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 22 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Upekli jsme preclíky podle receptu z MasterChef Česko: Voní pivem a chutnají jako sádlové houstičky od babičky
Jak na tu nejlepší zelňačku? Základem je dobré zelí, vylepší ji dobrá uzenina, kysaná smetana, ale třeba i sušené švestky
Ochutnejte Florencii: Pyšní se jednou specialitou, kterou byste ve městě zamilovaných určitě nečekali!