Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 9. 2012 15:34
BILKOVAI:Ivet.. ty jsou, co krásná fotečka, dala bych si my už dááávno nemáme
10. 9. 2012 15:15
Vyzkoušeno, pochváleno Děkuji za receptík a posílám fotku, jako důkaz
8. 9. 2012 19:20
Naděnko, ani nevíš, jak se tady tetelím, když čtu slova chvály na receptík, ostatní je dílo tvých šikovných ručiček, prostě všechna čest a nebudu nic mazat, jsem ráda, že štrúdlík chutná a to je pro mne ta největší odměna, všem vám díky děvčata a Rebuško, ať žije družba štrúdlíková: Valašsko-Vysočina
8. 9. 2012 17:44
REBÍ krásné fotekčyvoní to až k nám
8. 9. 2012 17:15
Janulko, dnes zas a znova byly u nás tyto tvoje štrúdle.. prostě u nás vedou tak, jako ti vděčím za mnohé, tak i za tento fantastický recept
tentokrát těsto v lednici odpočívalo víc než 24 hod a výsledek byl ohromující.. těsto tvárné jako plastelína, krásně po upečení lístkovalo.. prostě pohádka už jsem s tím trapná, ale já si nemohu pomoci.. když je něco víc než dobré, ráda chválím víckrát
už jsem přidala bodík, dala bych jich sto, ale to nelze a zase fotky napiš které, já jich pár smažu.. ať to nevypadá, jak reklama na Vysočinu
tentokrát těsto v lednici odpočívalo víc než 24 hod a výsledek byl ohromující.. těsto tvárné jako plastelína, krásně po upečení lístkovalo.. prostě pohádka už jsem s tím trapná, ale já si nemohu pomoci.. když je něco víc než dobré, ráda chválím víckrát
už jsem přidala bodík, dala bych jich sto, ale to nelze a zase fotky napiš které, já jich pár smažu.. ať to nevypadá, jak reklama na Vysočinu
6. 4. 2012 22:34
Renatko, i když Veronika již odpověděla, mám uvedeno množství tuku 25 dkg, z čehož je polovina másla a polovina sádla, tak jsem si myslela, že to z toho vyplývá.
5. 4. 2012 08:35
Veroniko, děkuji.
5. 4. 2012 07:24
yanull:Jo holka ,to musíš stát u plotny a míchat ,když jsou trošku zlatavé přidat lžíci mléka ihned odstavit a já když jsi nejsem jista ,že se to ješté nepřipálí hned strčím hrnec do studené vody abych schladila rozpálené dno hrnce.
5. 4. 2012 07:20
Renata:Renatko 125 gramu sádla a 125 gramu másla pekla jsem víckrát a je výborný.
5. 4. 2012 07:00
Chci upéct tento štrůdl, ale nevím jaké množství je 1/2 sádla. V surovinách je uvedeno 1/2 másla a 1/2 sádla. To znamená 125 g másla a 125 g sádla? Aby se dílo povedlo, tak správné množství tuku je důležité. Děkuji za odpověď.
20. 3. 2012 19:59
vyborny. lepsi jsem nejedla
5. 2. 2012 20:36
Moc dobré těstíčko!! Včera jsem uhnětla a dnes pekla.. S těstem se krásně pracovalo. a výsledek byla velká pochvala.. Vážně senzace!!
23. 10. 2011 15:57
nepřestanu tě, milá Janinko, blahořečit za tyhle štrúdle
i když vlastně..blahořečit...upletla jsem si na sebe bič...pekla jsem je včera, zmizely rychlostí blesku.. takže dnes opět a už jsou zase jen dvě nohavice
jsou vskutku úžasné, nejlepší ze všech
i když vlastně..blahořečit...upletla jsem si na sebe bič...pekla jsem je včera, zmizely rychlostí blesku.. takže dnes opět a už jsou zase jen dvě nohavice
jsou vskutku úžasné, nejlepší ze všech
21. 10. 2011 17:49
isindy: Tak kraje. Teoretický matematický rozklad mého syna na kraje od štrudlu: No když se přeřizne na polovinu ten štrúdl ,tak vzniknou dva kraje /patičky/ že jo ,tak mně ty kraje zabal a já to pak sním.Je skvostný měla jsem domácí sádlo,které jsem udělala předevčírem a bylo úplně čerstvé a štrudlik je Jenom to mazání máslem nakonec jsem musela dělat tŕikrát a pak po 20 minutách se mi zdálo,že to je ještě málo a ohřála jsem máslo přidala rum a mazala ještě jednou. Štrúdl jsem obrátila a mazala i zespoda.Druhý den je ještě lepší než byl včera.Plnila jsem klasickou vídeňskou mák,jabka,rozinky ,skořice a trochu másla a také podle receptu .Obě jsou vynikající ! Jedna trošičku vytekla /ale ne moc/ ! Pekla jsem na 160 cca 20 minut ,aby se to celé prohřálo a pak 25 minut na 190.Před pečením jsem to trošku popíchala zvenčí ,aby to nepraskalo.Jo a ještě na klasický štrudl jabka
neloupat!Štrúdl je pak lepši!!!
neloupat!Štrúdl je pak lepši!!!
20. 10. 2011 19:28
yanull:No "dnes právě emigroval do "ciziny" zítra bude vonět v Bratislavě.Dostala jsem hezká jablka a špiclovala dobrý recept na štrúdl!Bude prověřen a napíšu co a jak!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 34 minutami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 48 minutami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 58 minutami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 1 hodinou
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 2 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 3 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Ronnykush uvařila před 3 hodinami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Tesco uvařila před 3 hodinami
Jednoduchý a rychlý slaný koláč
Dani25 uvařila před 3 hodinami
Filet z pstruha na fenyklu a pórku
ing.zdenek.trojan@seznam.cz uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů