Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 528 kJ / 3 472 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 100,00 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 23 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 730,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ze všech surovin si připravíme nelepivé těsto, jestli lepí, přidáme trochu mouky. Vodu dávám opatrně, někdy není potřeba ani tolik vody.
Krok 2: Necháme asi deset minut odpočinout.
Krok 3: Pracovní desku si posypeme moukou a vyválíme filla.
Krok 4: Jsou dva způsoby na vyvalování těsta:
Krok 5: První způsob: těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou polovinu zase rozdělíme na menší (já dělím na sedm dílů). Vyvalujeme placky asi ve velikosti dezertního talířku. Dáme jednu placku na talíř, potřeme rozpuštěným tukem a dáme další placku. Takhle naskládáme všech sedm placek a dáme na mrazák.
Krok 6: Stejným způsobem si připravíme i tu druhou polovinu těsta.
Krok 7: Vyndáme z mrazáku první talíř a vyválíme si jednu velkou placku, kterou dáme na vymazaný plech.
Krok 8: Naplníme náplní dle chuti poté si vyválíme i tu vrchní placku. Potřeme olejem, nožem nařízneme kousky (aby se těsto lépe propeklo) a pečeme při 160°C asi hodinku, záleží na troubě. Po upečení pitu pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.
Krok 9: Druhý způsob: Těsto rozdělíme na dvě půlky, ty si opět rozdělíme na menší kousky. Plech si vymažeme olejem a vyválíme si spodní plát o trochu větší než plech, těsto přeneseme na plech a potřeme olejem. Druhý plát je ve velikosti plechu, opět potřeme olejem, atd. Takhle uděláme všech sedm plátů.
Krok 10: Poslední plát nemažeme olejem, dáme náplň a stejným způsobem děláme i vrchní pláty. Když se při vyvalování trochu plát protrhne nevadí. Poslední plát si uděláme o maličko větší a "zabalíme" celou pitu.
Krok 11: Potřeme olejem, nařízneme kousky a pečeme při 160 C asi hodinku. Pitu vyndáme, pocákáme vodou, přikryjeme utěrkou a necháme deset minut odpočinout.
Zveřejněno 30. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecké těsto Fillo na pity
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kovY
Moje poznámka
Řecké těsto Fillo na pity
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kovY
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 1 hodinou
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 6 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 16 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 16 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 1 hodinou
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 2 hodinami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 4 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 4 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 4 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 5 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 5 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 6 hodinami
Řezy se zakyskou
Koffi před 8 hodinami
Bábovka...
Marcela0123 před 8 hodinami
Tématické fráze:
těsto na pitu,
kde koupim filo testo,
řecká pita recept,
testo na ryby,
kde koupit filo těsto,
filo těsto koupit,
kde koupit těsto filo,
řecká pita,
řecké těsto,
těsto filo koupit,
recepty s fillo těstem,
domácí těsto na ryby,
filo testo,
těsto filo,
filo těsto kde koupit,
filo těsto recept,
domaci testa na ryby,
těsto filo kde koupit,
co je filo těsto kde koupit,
filo těsto kde koupím
Suroviny:
mouka polohrubá,
olivy,
olej,
ocet,
voda,
sůl,
olej
Komentáře (20)
Pravda, zhora zminovany recept na fillo testo je autorkou ponekud chaoticky napsany, ale ten 1/4 hrnku "oliv" je ve skutecnosti 1/4 hrnku olivoveho oleje, jedna cast jde do testa, druha na potirani platu.
Je treba si tez uvedomit, ze recept je z roku 2011 a tenkrat asi tezko nekdo vedel, jak na fillo testo.
Tazene testo, ktere se pouziva u nas na strudl, je vlastne v zakladu stejneho principu, tedy az na to, ze my ho nevstvime.
Těsto fillo – Φύλλο – je těstový základ pro většinu řeckých pekařských specialit, jako jsou pity a dezerty. Φύλλο znamená v překladu list. To je přesné označení pro těsto vyválený to téměř průhledné tloušťky . . . . . .Doporucuji nahlednout zde www.reckonasbavi.cz/testo-filo-%cf%86%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%bf/
Viz též např. cs.wikipedia.org/wiki/Pita
Ve vsech techto kolacich se pouziva vyhradne fillo testo
Zde v Topkách je také několik dobrých receptů na pita chleby, např.:
Pita chleby II.
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8Arabský pita chléb
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0a několik dalších.
Mouku a sůl dáme do dostatečně velké mísy a za stálého míchání přidáváme vlažnou vodu. Toto těsto mícháme asi 10 minut. K těstu na pomoučeném vále nebo v míse přidáváme postupně po lžíci olej a dobře ho vypracujeme, až je těsto hladké a pružné. Vypracované těsto přikryjeme plastikovou fólií a necháme ho při pokojové teplotě nejméně 2 hodiny odpočinout. Pracovní desku přikryjeme kouskem plátna, poprášíme ho škrobem a odpočaté těsto válečkem vyválíme co možná nejtenčeji. Těsto nadzvedneme na hřbety rukou a jejich vzdalováním těsto vytahujeme. Tak postupujeme z každé strany pracovní desky, až těsto vytáhneme na co největší čtverec. Silnější okraje odstříhneme nebo odkrojíme. Vytažené těsto necháme asi 30 minut odpočinout a oschnout. Z těsta nožem nebo rádýlkem odkrojíme pruh o šířce 30 cm a pruh rozkrojíme na 40 cm velké pláty. Pláty poprášíme škrobem a skládáme na sebe. Takto pokračujeme až je všechno těsto nakrájené na pruhy a naskládané na sebe. Těsto je nyní hotové k okamžitému použití, nebo ho můžeme zabalit do plastikového filmu a uložit v ledničce, kde nám vydrží až 2 týdny. Příprava filo těsta vyžaduje nějakou zkušenost, ale hlavně trpělivost, protože je to zdlouhavé. Dnes se toto Filo těsto dostane koupit téměř v každém supermarketu.
Když budete chtít, můžete pita chleby upéct z těsta stejného nebo podobného složení. Pita chleby se však nedělají z tenkých plátků filo těsta.
Pajasko, je to trochu pracné, ale dobré
Hello, díky že jsi přidala náplně. já sem myslela jen na těsto při psaní.