Staročeský bác neboli liťák
Bác je vlastně slaná "buchta" litá na pekáč, silně vymazaný sádlem a vysypaný celým mákem. Těsto zjemňuje strouhaný vařený brambor a dochucuje česnek s majoránkou. Upečený bác krájíme na kostky a takto podáváme strávníkům.
Suroviny pro 1 plech
1 plech
Nutriční hodnoty
Energie | 9 291 kJ / 2 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,51 g |
Tuky | 24,26 g |
Vláknina | 20,53 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 324 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 407,84 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 1. 2017 13:15
9. 7. 2016 17:25
25. 4. 2015 21:49
yanull:
18. 4. 2015 02:31
30. 10. 2013 13:49
4. 9. 2013 09:34
8. 4. 2013 12:30
26. 2. 2013 10:48
-----------------------------------------------------------
Já jsem sice z Kladna,ale naši pochází z Příbramska,Láz a Narysov, a babička dělávala bác vždy,těšili jsme se na něj a byl výborný.Občas ho stále děláme.
1. 2. 2013 12:31
Asi ho brzo udělám!
26. 7. 2011 19:40
Bibinko, zde v Plzni a okolí je to skutečně bác. Je to krajová specialita a jedná se o bramborák pečený na plechu, který se vysypává nemletým mákem.
26. 7. 2011 17:37
22. 7. 2011 19:50
22. 7. 2011 19:12
Ne, že bych se přela, ale myslím, že toto je BÁČ, nikoli bác, je to taková obdoba kynutého bramboráku na plechu a je to dobré, znám to dobře, proto ti dávám 1. boda
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Kedlubnové smaženky
Fofa. uvařila před 1 hodinou
Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
plysovykozisek uvařila před 2 hodinami
Srnčí guláš od hajného ze „Šlajfu“
Yvajs uvařil před 3 hodinami
Dvoubarevná bábovka
Grecmanova uvařila před 6 hodinami
Halali - zelenina na "svíčkovou" omáčku
Alaala uvařila před 9 hodinami
Zeleninová polévka s kapáním
Wikusche uvařila před 14 hodinami
Jednoduchý ředkvičkový salát se šunkou a jogurtem
Kava 2 uvařila před 14 hodinami
Brokolicová polévka
Jindriskas uvařil před 19 hodinami
Loštický řízek
paprika1000 uvařila před 20 hodinami
Pravá bulharská pomazánka
Adlla uvařil před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jihočeské bosáky z brambor a dýně vypadají lákavě a chutnají božsky. K přípravě stačí jen tři suroviny
Holka u plotny radí: Jak na božské knedlíky bosáky? Dokonalou chuť zajistí malý fígl
Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
Další recepty
Tématické fráze: bác bác recept recept na bác starocesky bac recept bác recepty bác litak bác z brambor bramborový bác staročeský hluchec staročeský bramborák pečený báč bác recepty babiččin bác recept vepřové maso bac-can bac ze syrovych brambor recepty na bac jak se peče bác kynutý báč peceme bac
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, vejce, brambory, brambory, mléko, sádlo, pepř, sůl, česnek, majoránka, mák, tuk, mák
Staročeský bác neboli liťák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EKm4
13 názorů