Švestkovo-čokoládový džem
Tento lahodný švestkový džem s čokoládou a lískovými oříšky, který si sami připravíte, budou milovat děti i dospělí. Má mnoho způsobů využití, ať už na palačinky, na snídaňové pečivo, na krémy do zákusků a nebo ho můžete ujídat rovnou ze sklenice.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 9 122 kJ / 2 180 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 45,33 g |
Tuky | 98,80 g |
Vláknina | 63,30 g |
Cholesterol | 6 mg |
Sodík | 106 mg |
Sůl | 0,15 g |
Sacharidy | 245,78 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Překvapivě to nabádá dát si k tomu sýr, nějaký hermelín či brie nebo kousek parmezánu. Měla jsem štěstí, že švestky byly opravdu slaďoučké, tudíž jsem použila v podstatě minimum sladidla (ať už se jednalo o med či cukr).
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 9. 2013 22:56
Už jsem to dělala taky kdysi pro děcka na palačinky Nedávala jsem mléko a myslím ani ořechy. Každopádně je to super nápad
18. 9. 2013 15:50
Letos v srpnu (8/2013) vyšla suprová - Knihovnička recepty (báječné letní zavařování), s naprosto famózními recepty, dělala jsem podle ní asi 10 věcí a chuťově naprosto úžasné.
18. 9. 2013 15:46
Pokud chcete, aby Vám vydržel, stačí jej dát do skleniček, zavíčkovat a při 80st, 45 min. sterilizovat. Já dělám nutelu ze švestek již léta, pokud jí dám horkou jen do skleniček a převrátím na víčko, vydrží cca 6-7 měsíců. Ovšem, pokud jí horkou naliji do skleniček uzavřu a sterilizuji, vydrží (pokud se nesní klidně dva roky). Já zavařuji opravdu hodně a všechno možné, dělám z ovoce omáčky, chutney, přesnídávky, marmelády, džemy, povidla, zavařuji maso, dělávám vynikající masový rillettes. Prostě vše, včetně ořechů a hub, cpu do sklenic a následně sterilizuji, tedy kromě marmelád, džemů a povidel. Super a vydrží minimálně do další sezóny.
18. 9. 2013 15:25
spagetka: Ono rychlá konzumace je poměrně diskutabilní. Myslím si, že v lednici je možné si dovolit dlouhodobější skladování. Jednou jsem zkoušela domácí nugetu. Kakao, mleté arašídy, smetana. V původním receptu bylo řečeno, že to v lednici vydrží tak měsíc. Ještě trochu tam mám do teď, což bych tipla, že je skoro půl roku, a vůbec nic jí není a chutná pořád dobře .
18. 9. 2013 15:10
Kaczik:ahá, takže asi ne dlouhodobou skladovačku, spíš rychlou konzumaci, hm to jo....Noo, je to neobvyklé a nevšední, takže ...zkusím, teda fakt vzorek, ale když nezkusím, nemůžu krítizovat a navíc, jak píšeš, sto lidí, sto chutí (ještě bych přidala, jeden má blbou náladu a večer mu to nechutná, takže 101 )
Každopádně mě to láká. Dotaz, tvůj výtvor, či inspirace? jen zvědavost
Každopádně mě to láká. Dotaz, tvůj výtvor, či inspirace? jen zvědavost
18. 9. 2013 15:04
spagetka: Asi trochu je, ono to probíhalo mým klasickým stylem "Chutná to takhle, a hodilo by se tam tohle... a ještě zkusím tamhleto" . Mléko není nutnost, dala jsem jej, protože moc nepředpokládám, že by se to nějak dlouhodobě skladovalo . Ale tak věřím tomu, že pokud už se do toho někdo pustí, udělá si to po svém, něco vypustí, něco přidá, prostě komu co chutná . Asi doporučuji si udělat vzorek, džem má poměrně zvláštní chuť (i bez toho všeho, jen oslazený a s kakaem), která nemusí všem vyhovovat. Tím netvrdím, že to není dobré. Jen sto lidí, sto chutí .
18. 9. 2013 14:53
S mlékem jsem teda ještě nic nezavařovala, připadá mi těch ingrediencí moc, ale docela ráda bych ochutnala.Nebo udělat vzorek?
Víc se mi líbí ta 3 fotka, tahle mi připadá nesmyslně překloněná, ale to je můj názor.
Víc se mi líbí ta 3 fotka, tahle mi připadá nesmyslně překloněná, ale to je můj názor.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Právě bylo uvařeno:
Čokoládová poleva na moučníky
marky79 uvařila před 12 minutami
Červená řepa "Fajnovka"
bohdana uvařil před 4 hodinami
Šunkofleky
bohdana uvařila před 4 hodinami
Vydatná fazolová polévka s koprem
Kerysha uvařil před 5 hodinami
Podzimní hruškový koláč
Jasek uvařila před 5 hodinami
Domácí sekana se sýrem
Myslivost uvařil před 6 hodinami
Hranolky z máslové dýně
Lenka1980 uvařila před 6 hodinami
Lehký cottage salát
Eva07 uvařila před 6 hodinami
Dýňový cheesecake podle Pavla Berkyho
Saratice uvařil před 7 hodinami
Španělský ptáček
jana.preislerova@seznam.cz uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně zralé švestky. Kdy ovoce sklízet a jak je nejlépe zpracovat
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Výborné kynuté těsto na cokoliv: Je báječně vláčné a nadýchané, podle vyzkoušeného receptu ho zvládnete snadno
Další recepty
Tématické fráze: marmeláda s čokoládou švestková marmeláda s čokoládou svestkovo cokoladova marmelada marmeláda ze švestek s čokoládou marmeláda švestky s cokoladou zavarene svestky s cokoladou džem že svestek neobvyklé marmelády recepty na neobvyklé marmelády svestkova marmelada s kakaem ostružinový džem s čokoládou recept na džem ze švestek čokoládová marmeláda zvlaštní marmelady marmelády s čokoládou marmelada s kakaem a rumem svestovo cokoladova s marmeládou džem s kakaem recept na marmeládu ze švestek s čokoladou švestková marmeláda s banánem
Suroviny: švestky, med, cukr třtinový, šťáva citronová, kakao, čokoláda hořká, mléko, ořechy lískové, kokos, skořice, rum
Švestkovo-čokoládový džem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2XPK
7 názorů