Opluskance
Opluskance jsou tradičním sladkým pokrmem ze Slovácka. Jde o jakousi podobu halušek z polohrubé mouky, které uvaříme ve vodě a při servírování je doplníme pikantními povidly a mákem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na jejich polití rozpuštěným máslem.
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 12. 2016 17:08
tejaja:
8. 12. 2016 10:54
Jozefína Havlínová: A nepletiete si to? Pupáky, opekance, bobaľky...to sú krajové názvy pre jedlo, ale z kysnutého cesta. https://www.toprecepty.cz/recept/3049-bobalky/ Tento recept je na jedlo len z múky, sú to vlastne akoby "noky". Svedčí o tom aj to, že píšete, že sa niekedy robili aj z rožkov.
7. 12. 2016 22:42
u nás se tomu na slovenské vesnici říkalo pupáčky s mákem a někdy postačily pokrájené opečené na sucho rohlíky a jak to chutnalo
4. 12. 2016 11:39
Mirka: Pokrájel se knedlík kynutý, rozvařeným mákem, povidly a cukrem.
cathleen:
cathleen:
30. 11. 2016 20:23
Jaria: jasně, že škubánky jsou něco jiného, ale tohle jídlo se jmenuje téměř od vesnice k vesnici jinak - no a někde tomu říkají škubánky
30. 11. 2016 15:47
Polda1241: škubánky? ty se u nás dělají z vařených brambor - naprosto odlišné jídlo
24. 11. 2016 02:57
anina: Manželova maminka dělávala z knedle, která zbyla od oběda - říkala tomu OPLUSKY. Knedlu nakrájela na kostičky nahřála ji a v kastrolku zředila vodou povidla dala nahřát, knedle jimi polila, posypala mletým mákem s cukrem a polila rozpuštěným máslem. Kluci to měli moc rádi.
cathleen:
cathleen:
22. 11. 2016 20:44
U nás jsme to jedli naslano,tvaroh a smetana,Moc dobré,ňam :)
6. 11. 2016 19:16
23. 2. 2016 16:24
ušmouraný regiment se říkalo na slovácku:pamatuju
14. 2. 2016 00:44
Tak tohle znám velice dobře, u nás tomu říkáme škubánky, sypeme mletým mákem s cukrem a poléváme máslem. Vždycky se jich doslova, lidově řečeno přežeru.
31. 1. 2016 10:30
Tohle mi nějak uteklo mňam
26. 1. 2016 16:15
Kadlik: ten rum asi někdy zkusím, ale i bez něj - máš velikou pravdu, že je to moc jedlé. Chutné, levné, rychle uvařené
26. 1. 2016 08:46
a ty povidla rozmíchat s troškou rumu... krásně pak voní, a jsou řidší... Ježišmarja, já bych toho zežral tři talíře!!! a hodně mi to připomnělo jídlo mého dětství - říkalo se tomu Pekařská bída... hlavně tím, že se to taky jedlo v veliké mísy, co byla uprostřed stolu!!!
25. 1. 2016 10:06
vlastaszokeova: ne, to jsou prostě opluskance někde zvané i zašmúraný regiment
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 14 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Kuře na paprice se smetanou
Petra.kaw uvařila před 1 hodinou
Tvarohový dezert do skla
Jamca uvařila před 2 hodinami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
lambadario uvařila před 3 hodinami
Ředkvičkový salát s majonézou
busy_dad uvařil před 4 hodinami
Ovesné placičky s brokolicí
Kikahad uvařila před 4 hodinami
Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)
MICHAL23 uvařil před 4 hodinami
Bábovka tvarohová
laura_s uvařila před 6 hodinami
Kuřecí mléčná polévka s trhaným masem
MirkaP uvařila před 8 hodinami
Kuřecí nudličky se sušenými rajčaty opékané na másle
MirkaP uvařila před 8 hodinami
Šlehačkové koláčky
Eva-Maria uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Jak tvarovat noky a škubánky pomocí dvou lžic? Rady a tipy pro dokonalé tvary
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Další recepty
Tématické fráze: zasmurany regiment ušmouraný regiment pekařská bída pupáčky pupáky s mákem opekance- pupáky recept pupáčky s jablky kuchařka tradičních pokrmů na slovácku-recepty pekařská bída s jablky slovenské pupáčky pupáky recepty slovacko recept s makem pupacky s mákem pupáky recept josefina havlínová popluskance ušmouraný recept zašmúraný regiment pupáky s mákem recept pupáky z z polohrubé mouky
Suroviny: mouka polohrubá, vejce, sůl, mléko, povidla švestková, mák mletý, máslo
Opluskance
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Mx33
29 názorů