Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovenská vánoční kapustnica

Slovenská vánoční kapustnica neboli zelňačka je poměrně náročné a pracné jídlo. Tato práce se ale vyplatí, protože vytvoříte výbornou, spíše sváteční polévku, kterou si budou vaši strávníci připomínat ještě po letech.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 180 min

180 min (180 min příprava)

30. 1. 2009 11:41

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota8 146 kJ / 1 947 kcal
Bílkoviny101,28 g
Tuky153,67 g
Vláknina12,92 g
Cholesterol440 mg
Sodík9 110 mg
Sůl22,00 g
Sacharidy33,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Rico77

26. 3. 2021 16:28

Daniela: som Slovák, ako píšeš, kamarádka z Bratislavy a varí na silvestra, silvester a vianoce iny recept, a tiez kapustnica na velku noc sa vari inač...
Vianocna, alebo štědrovečerní je o tom, ze u nás je to o stedrosti a musi v nej byť 5 druhou masa

tejaja

27. 12. 2016 09:07

vizir: :-D Súhlasím.

vizir

23. 12. 2016 22:32

majoránku do kapustnice??? A polievkovú zeleninu?? Zastrelte toho kto to vymyslel.:-//

Daniela

12. 12. 2016 20:53

OLGA čERMÁKOVA: Zelí se Slovensky řekne kapusta. Takže to není česká kapusta, ale zelí. Proto kapustnica = zelňačka.
:-*

OLGA čERMÁKOVA

26. 11. 2015 22:31

Ani ja do kapusnice nedávam zeleninu,ani majoranku.To co čtu tady je podle mne zelnačka.U nás se kapustnici říkalo té kyselé vodě se zeli a zeli tam bylo jen tak mezy prsty.Dávam tam nov.kořeni,bob.list,namočit sušené houby a nakonec rozkvrdlám asi 2vajička tak do 2litrového hrnce.Brambor uvařím zvlašt a pak vložim před jídlem do kapustnice.Je to kapustnica z kysuc.Z masem vařím zase jinou,maso je naložené v česneku.Bez hub,bez vajec.Obě jsou vynikajíci .Věřim že i ty vaše jsou vyborné ale je tam hodně zeli tak podle mne by to byla zelná polévka.:-))

iveta

26. 11. 2015 18:31

vianocna kapustnica sa v nasej rodine, lisi od obycajnej tym, ze do nej davame hovadzie aj bravcove maso -v pomere 1:1, podusime samozrejme najprv hovadzinu a ked je poloudusena pridame bravcovinu. Dusime na cibuli a cesnaku,jemne osolime,pridame susene hriby, peper mlety, peper cely, nove korenie a bobkovy list.Ked je maso skoro hotove pridame styri druhy udenej klobasky a nesmie chybat ani tradicna surova vianocna klobaska.Pridame kyslu kapustu-nepremyvame, podlejeme vodou a nechame prevriet a odstavime. Klobasky povyberame a pokrajame na asi 5cm - okrem surovej. Vratime do kapustnici a stava z nich nam kapustnicu pekne dochuti. Z hrubej muky,vajicka a trocha soli si urobime stuhane cestoviny, to si zvlast vyvarime a kazdy si da do kapustnice, kolko uzna http://www.toprecepty.cz/recept/3640-slovenska-van...za vhodne.

Daniela

25. 11. 2015 19:47

zeleninu ani majoránku nedávám ... ale švestky (slivky) a kyselou smetanu ano ... recept mám od kamarádky z Bratislavy a nový rok se bez kapustnice nikdy neobejde!!

vlado PX

19. 12. 2013 09:04

vianocna kapustnica.Kapustu nakrajam na 2 cm a dam varit spolu s pol litrom dubakov.Pridam nove korenie,bobkovy list,cierne cele korenie Zemiaky varim zvlast. Po uvareni vlejem pol litra vody zo zemiakov do kapusty.Z cukru urobim karamel,
pridam maslo, 6 strucikov cesnaku trochu hladkej muky,zalejem vodou, povarim a vlejem do kapusty.Vychladnute zemiaky popucim a vlozim do kapusty.Dochutim solou ,korenim.Mnau. Dobru chut.

gemerčanka

12. 10. 2013 22:39

je to pravda-iný kraj,iná chuť,ale na gemery vianočná kapusnica podľa starkej a aj mamky bola varená na štedrý deň a to do domácej sudovej kapusty(KTORÚ SOM AKO DECKO ŠLAPALA DO SUDU)sa pridalo zo všetkého čo sa pri zabájačke vyrobilo a to také množstvo,aby každý člen pri stole mal -údené rebrá,pár surových rebier,hríby a keďže sa druký deň piekla hus tak aj krídlo no a nesmela chýbať dom klobáska a meseník,v ktorom bolo pšeno(jáhly) a to zahustilo,žiadna zelenina ani majoránka,,,no a dodnes ju varím aj ja takto a keďže zabíjačky už tak nefrčia tak si to prisposobím podľa dostupnosti surovín a zabudla som,veľmi sme mali radi plnený husací krk a to meso a ryža a tým sme naplnili do kože krku a to sme tiaž v kapustnici uvarili a druhý deň sa to v trúbe s husou upieklo...mňam,mňam,mňam:-

drahulin

24. 2. 2010 22:36

Magdalenko to je ono.;-)Koule byly z mletého masa.:-p

magdalenka

24. 2. 2010 22:29

Drahuška, moja mamka niekedy varila kyslú kapustu, kde sa varili mäsité kosti, kusy mäsa, plus ryžovo - mäsové guľky (mleté mäso, povarená ryža, vajce, soľ, korenie, cibuľa, cesnak), alebo na druhý deň po zabíjačke sa pridávali guličky z klobásového mäsa, (nechávala sa časť náplne do čriev na tento účel). Nebola to úplne polievka, bolo to husté, volali sme to jednoducho zabíjačková KAPUSTA...

tejaja

24. 2. 2010 22:23

vybušna, zdieľam tvoj údiv, tiež som nikdy nepočula o majoránke a zelenine v kapustnici a ešte vianočnej...aj mňa zaujíma, kde takto varia vianočnú kapustnicu:-O
anonimous , nie všade sa dávajú slivky :-D len niekde;-)

drahulin

24. 2. 2010 22:12

Já se chtěla zeptat,jednou jsem jedla u známé Kapustnicu.Ona byla ze Slovenska.Ale měla v ní nějaké masové koule.Recept bohužel neznám,ale moc mě to chutnalo.Neznáte to někdo?

vybusna

24. 2. 2010 22:12

jezismarja irrena...tak tu majoranku som si vobec ani nevsimla...takze slivka v kapustnici...prosim...ale majoranka :-O a polievkova zelenina :-O
v ktorom kraji tuto kapustnicu varia?

Irrena

24. 2. 2010 21:27

Vybusna tchýně mé dcery (Slovenka) také nedávala do této polévky žádnou uzeninu, majoránku ani zeleninu:-O
Ale musím jednou zkusit tímto způsobem, určitě bude dobrá, změna neškodí.Dávám bodíkyes::yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: kapustnica kapustnica recept slovenská kyselica vianočná kapustnica polevka kapustnica slovenská vánoční polévka recept na kapustnici kapusnica kapustnice recept na kapustnicu polevka kapustnice recept na slovenskou kapustnicu slovenská kyselica recept vianocna kapusnica vanocni kyselica slovenská kyselice pravá kapustnica recept na slovenskou kapustnici vianocna kapustnica recept recept kapustnica

Suroviny: maso uzené, klobása pikantní, hříbky sušené, sůl, polévková zelenina, zelí kysané, slanina, cibule, mouka hladká, majoránka

TopRecepty.cz

Slovenská vánoční kapustnica

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5pl