Slovenská vánoční kapustnica

Reneels Kuchařka: Reneels

Polévky 28 názorů

Suroviny

300 g uzeného masa
200 g paprikové pikantní klobásy
10 g sušených hřibů
sůl
1 svazek polévkové zeleniny
300 g kysaného zelí
150 g slaniny dobře prorostlé
1 cibuli
1 lžíci hladké mouky
majoránku
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso a houby vložíme do mírně osolené vody a uvaříme.

  2. Krátce před dovařením přidáme očištěnou a pokrájenou zeleninu. Všechno spolu dovaříme do měkka.

  3. Kyselé zelí pokrájíme nadrobno a uvaříme v hrnci v menším množství vody.

  4. Když je zelí měkké, scedíme na něj masový vývar a zahustíme zásmažkou, kterou si připravíme ze slaniny, cibule, orestované klobásky nakrájené na kolečka a hladké mouky.

  5. Chvíli spolu povaříme, potom přimícháme z vývaru uzené maso, houby a zeleninu.

  6. Hotovou kapustnicu podle potřeby dochutíme solí a majoránkou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 875 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slovenská vánoční kapustnica

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    vizir: :-D Súhlasím.

    Odpovědět

  • vizir vizir(neregistrovaný)

    majoránku do kapustnice??? A polievkovú zeleninu?? Zastrelte toho kto to vymyslel.:-//

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    OLGA čERMÁKOVA: Zelí se Slovensky řekne kapusta. Takže to není česká kapusta, ale zelí. Proto kapustnica = zelňačka.
    :-*

    Odpovědět

  • OLGA čERMÁKOVA OLGA čERMÁKOVA(neregistrovaný)

    Ani ja do kapusnice nedávam zeleninu,ani majoranku.To co čtu tady je podle mne zelnačka.U nás se kapustnici říkalo té kyselé vodě se zeli a zeli tam bylo jen tak mezy prsty.Dávam tam nov.kořeni,bob.list,namočit sušené houby a nakonec rozkvrdlám asi 2vajička tak do 2litrového hrnce.Brambor uvařím zvlašt a pak vložim před jídlem do kapustnice.Je to kapustnica z kysuc.Z masem vařím zase jinou,maso je naložené v česneku.Bez hub,bez vajec.Obě jsou vynikajíci .Věřim že i ty vaše jsou vyborné ale je tam hodně zeli tak podle mne by to byla zelná polévka.:-))

    Odpovědět

  • iveta iveta(neregistrovaná)

    vianocna kapustnica sa v nasej rodine, lisi od obycajnej tym, ze do nej davame hovadzie aj bravcove maso -v pomere 1:1, podusime samozrejme najprv hovadzinu a ked je poloudusena pridame bravcovinu. Dusime na cibuli a cesnaku,jemne osolime,pridame susene hriby, peper mlety, peper cely, nove korenie a bobkovy list.Ked je maso skoro hotove pridame styri druhy udenej klobasky a nesmie chybat ani tradicna surova vianocna klobaska.Pridame kyslu kapustu-nepremyvame, podlejeme vodou a nechame prevriet a odstavime. Klobasky povyberame a pokrajame na asi 5cm - okrem surovej. Vratime do kapustnici a stava z nich nam kapustnicu pekne dochuti. Z hrubej muky,vajicka a trocha soli si urobime stuhane cestoviny, to si zvlast vyvarime a kazdy si da do kapustnice, kolko uzna http://www.toprecepty.cz/recept/3640-slovenska-van...za vhodne.

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    zeleninu ani majoránku nedávám ... ale švestky (slivky) a kyselou smetanu ano ... recept mám od kamarádky z Bratislavy a nový rok se bez kapustnice nikdy neobejde!!

    Odpovědět

  • vlado PX vlado PX(neregistrovaný)

    vianocna kapustnica.Kapustu nakrajam na 2 cm a dam varit spolu s pol litrom dubakov.Pridam nove korenie,bobkovy list,cierne cele korenie Zemiaky varim zvlast. Po uvareni vlejem pol litra vody zo zemiakov do kapusty.Z cukru urobim karamel,
    pridam maslo, 6 strucikov cesnaku trochu hladkej muky,zalejem vodou, povarim a vlejem do kapusty.Vychladnute zemiaky popucim a vlozim do kapusty.Dochutim solou ,korenim.Mnau. Dobru chut.

    Odpovědět

  • gemerčanka gemerčanka(neregistrovaná)

    je to pravda-iný kraj,iná chuť,ale na gemery vianočná kapusnica podľa starkej a aj mamky bola varená na štedrý deň a to do domácej sudovej kapusty(KTORÚ SOM AKO DECKO ŠLAPALA DO SUDU)sa pridalo zo všetkého čo sa pri zabájačke vyrobilo a to také množstvo,aby každý člen pri stole mal -údené rebrá,pár surových rebier,hríby a keďže sa druký deň piekla hus tak aj krídlo no a nesmela chýbať dom klobáska a meseník,v ktorom bolo pšeno(jáhly) a to zahustilo,žiadna zelenina ani majoránka,,,no a dodnes ju varím aj ja takto a keďže zabíjačky už tak nefrčia tak si to prisposobím podľa dostupnosti surovín a zabudla som,veľmi sme mali radi plnený husací krk a to meso a ryža a tým sme naplnili do kože krku a to sme tiaž v kapustnici uvarili a druhý deň sa to v trúbe s husou upieklo...mňam,mňam,mňam:-

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Magdalenko to je ono.;-)Koule byly z mletého masa.:-p

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Drahuška, moja mamka niekedy varila kyslú kapustu, kde sa varili mäsité kosti, kusy mäsa, plus ryžovo - mäsové guľky (mleté mäso, povarená ryža, vajce, soľ, korenie, cibuľa, cesnak), alebo na druhý deň po zabíjačke sa pridávali guličky z klobásového mäsa, (nechávala sa časť náplne do čriev na tento účel). Nebola to úplne polievka, bolo to husté, volali sme to jednoducho zabíjačková KAPUSTA...

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    vybušna, zdieľam tvoj údiv, tiež som nikdy nepočula o majoránke a zelenine v kapustnici a ešte vianočnej...aj mňa zaujíma, kde takto varia vianočnú kapustnicu:-O
    anonimous , nie všade sa dávajú slivky :-D len niekde;-)

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Já se chtěla zeptat,jednou jsem jedla u známé Kapustnicu.Ona byla ze Slovenska.Ale měla v ní nějaké masové koule.Recept bohužel neznám,ale moc mě to chutnalo.Neznáte to někdo?

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    jezismarja irrena...tak tu majoranku som si vobec ani nevsimla...takze slivka v kapustnici...prosim...ale majoranka :-O a polievkova zelenina :-O
    v ktorom kraji tuto kapustnicu varia?

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Vybusna tchýně mé dcery (Slovenka) také nedávala do této polévky žádnou uzeninu, majoránku ani zeleninu:-O
    Ale musím jednou zkusit tímto způsobem, určitě bude dobrá, změna neškodí.Dávám bodíkyes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ani ja nepridávam, moja svokra áno...iný kraj, iný mrav...

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kapustnica kapustnica recept slovenská kyselica vianočná kapustnica slovenská vánoční polévka polevka kapustnica kapusnica recept na kapustnici kapustnice polevka kapustnice recept na kapustnicu slovenská kyselica recept slovenská kyselice vianocna kapusnica pravá kapustnica recept na slovenskou kapustnicu recept na slovenskou kapustnici vánoční kyselice recept kapustnica pravá slovenská kapustnica.sk

Zapomněl/a jsem heslo