Bobaľky

tejaja Kuchařka:

Ostatní 36 názorů

58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

kynuté těsto
1/8 másla
250 g mletého máku
práškový cukr
mléko
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pripravíme klasické kysnuté cesto, necháme vykysnúť. Potom z neho šúľame tenké valčeky (asi 1 cm), narežeme ich na 1 cm kúsky a reznou stranou ukladáme na vymastený plech. Upečieme.

  2. Vychladnuté dáme do veľkej sklenenej fľaše alebo pláteného vrecúška a odložíme na chladné miesto.

  3. Asi 3 hod pred večerou sparíme v horúcej vode, ocedíme. Vsypeme ich do veľkej misy a tú postavíme na hrniec s vodou, ktorý dáme na slabý plameň. Prelejeme roztopeným maslom a horúcim mliekom. Vsypeme mletý mak a osladíme. Mlieko lejeme opatrne, postupne, a len toľko, aby ho bobaľky vsiakli.

  4. Zakryjeme a necháme nad parou „dochádzať“. Občas premiešame a prelejeme horúcim mliekom len podľa potreby. Bobaľky musia byť mäkké, ale nesmú byť rozmočené.

Poznámka

Bobaľky sú typické vianočné jedlo, podávajú sa pri štedrovečernej tabuli.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bobaľky

  • Zdenka Zdenka

    :-))Děkuju,právě baštíme halušky s brynzou+slaninka a další jsou se zelím+uzené kousky..to mi dělá manžel a halušky domácí,taky výborná záležitost!!!:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Ahoj Zdenka ;-) pozdravujem manžela - východniara :-D:-D:-D
    Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný :yes: oblátka s medom a cesnakom - perfektná potrava ;-):yes::-D:-D
    Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976

    Odpovědět

  • Zdenka Zdenka

    tejaja:Ahojky,jsem Pražanda a mám 4 roky za muže Slováka z východu-Čičava u Vranov nad Topľou.NIkdy jsem nic takového neznala a ani neviděla,ale tchýně mi je ukázala a můžu Vám všem říct,že něco tak dobrého jsem ještě nikdy nejedla:yes:;-)!!!Miluju je se zelím!!A česnek mě naučili zajídat u tabule taky-na zdravíčko.Takže Všem krásný rok 2011:-))

    Odpovědět

  • Jozef Jozef

    Já jsem vyrůstal v dětském domově v Ružomberku. Na vánoce jedno s jídel byli pupáky. Co si pamatuji toto jídlo nám dělali z rohlíku. Bylo to moc dobré. O tom že se to dělá i jinak vým jenom s těchto receptů.:-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    U nás tomu hovoríme opekance, iba sa pečú dlhé šúľky, priemer asi 2 cm po upečení, dlhé cez celý plech. Pečú sa aj týždeň pred Vianocami, krájajú sa na 2 cm kúsky po upečení. Mávali sme to tiež na Štedrý deň, s makom, ale aj na slano s bryndzou...

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    tohle bych moc rada vyzkousela. ale jsem takovy nemehlo ze bych je rozmocila..:-O

    Odpovědět

  • Klariska Klariska

    Peciválky se na Jičínsku tradičně jedly na Štedrý den. Stejně jako bobaľky se sypaly mákem a polévaly roztopeným máslem, navíc ještě sirobem (syrup vyvářeny z cukrové řepy). Maminka nám je jednou o Vánocích udělala a jen díky tomu je znám i já. Přidávám do podobných svůj recept :-).

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    jaspinn, je to rozdielnosť v jazyku, u nás je to presne tak ako píše magdalenka : parené buchty alebo buchty na pare sú buchty varené v pare, nie vo vode.
    Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
    Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.

    Odpovědět

  • jaspinn jaspinn

    Myslím, že se Ivana nespletla - kynuté knedlíky jsou nad párou, a "pařené" znamená spařené tou horkou vodou jak píšeš v receptu :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ivanka, u nás sa parenými buchtami volá niečo iné...(varia sa kynuté buchtičky s náplňou nad parou), tipujem, že si sa asi splietla...

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Moje maminka toto jídlo dělala také.Říkala tomu pařené buchtičky.Já je milovala,ale u své rodiny jsem s nima nepochodila a dělat si je jenom pro sebe mě nebaví.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    jan.alois, u nás je to vyslovene Vianočné jedlo, je zaradené do štedrovečerného menu;-) Takže mladá, stará...v každej domácnosti sa nájde. Ale pred Vianocami sa hotové upečené bobaľky ( opekance ) dostanú aj v obchode, pečú ich pekárne, takže doma sa len dohotovia. Ja ich robím odjakživa doma, keď boli deti malé, šúľkali a rezali a ukladali na plechy so mnou. Patrilo to k vianočnému rituálu:-D;-)

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Tak ženy u nás v čechách se tomuhle jídlu říká : Peciválky protže se válely / ležely na peci/ dobrota mého mládí . Já je občas dělám , když chci překvapit. Dneska se už moc nevaří mladé kuchažky neumí vařit jidla předků. Chce to čas a toho mají mladé ženy málo.:-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja

    Tuhajbej, spisovne sa to volá opekance, na Šariši bobaľky :-D niekde pupáky :-D

    Odpovědět

  • Tuhajbej Tuhajbej

    Na Gemeri sa robia podobne iba sa im hovorí opekance. Niekedy narychlo použijeme staršie rohlíky:yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo