Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bobaľky

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

10. 11. 2008 22:50

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 835 kJ / 1 395 kcal
Bílkoviny43,75 g
Tuky103,85 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy52,50 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Bobaľky sú typické vianočné jedlo, podávajú sa pri štedrovečernej tabuli.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tejaja tejaja

26. 7. 2018 17:17

:-D:-D:-D:-D:-D:-D Myslela som, že zle čítam. U nás máme vonku 32°C a tu bobaľky. :-D Bóže, čo by som dala za december.
casino: Čo to boli za noviny? Bobaľky by som k dukátovým buchtičkám neprirovnala, tie sú väčšie a majú iný tvar. A aby sa zapekali ako nákyp, to počujem prvý raz.
https://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekance...
https://dobruchut.azet.sk/recept/41128/bobalky-pup...

Je to vyložene jedlo zo štedrovečerného menu, ako píše magdalenka, u nich sú to opekance, u nás na východe bobaľky, inde pupáky. U nás s makom, niekde s kyslou kapustou...
V každom prípade bez nich Vianoce byť nemôžu. Raz som ich urobila mimo Vianoc, ale chyba lávky...nechutili tak ako na Vianoce. Jednoducho patria k Vianociam. :-);-)

magdalenka magdalenka

26. 7. 2018 16:56

U nas sa toto vola '' opekance''... Pecu sa par dni pred Vianocami, potom sa len sparia a konzumuju. Stary otec miloval na slano - s bryndzou, my deti klasika- s makom.

srettka

26. 7. 2018 15:29

Tak o bobalkách jsem prvně slyšela od kamarádky, která je dělá také na vánoce, akorát k nějaké polévce z vody z kysaneho zelí . Ovšem tahle verze je velmi lákavá <3:yes:

Nadja Nadja

26. 7. 2018 14:53

casino: Emanuele Ridi, bábovička s opojnou vůní citronové kůry a rumu : http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Baba ;-):-*

casino casino

26. 7. 2018 14:21

Dnes jsem se v novinách dočetl o tomto jídle (úmyslně se vyhýbám 6.p.mn.č. v česko?slovenštině?:-)
"...jsou to takové oválné bobečky, něco jako dukátové buchtičky. Zapékají se jako nákyp s různými druhy náplní."
I napadlo mi, podívat se zda tu tejaja: podobný recept má:-?
No, má ho tu :yes::-)
***
Čta znovu rcp, vybavila se mi italská BABÁ :yes: (na TOP k nenalezení)
No, ta se ale koupá v rumu :yes: :-D

Zdenka

23. 1. 2011 15:19

:-))Děkuju,právě baštíme halušky s brynzou+slaninka a další jsou se zelím+uzené kousky..to mi dělá manžel a halušky domácí,taky výborná záležitost!!!:yes:

tejaja tejaja

23. 1. 2011 12:22

Ahoj Zdenka ;-) pozdravujem manžela - východniara :-D:-D:-D
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný :yes: oblátka s medom a cesnakom - perfektná potrava ;-):yes::-D:-D
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976

Zdenka

22. 1. 2011 16:20

tejaja:Ahojky,jsem Pražanda a mám 4 roky za muže Slováka z východu-Čičava u Vranov nad Topľou.NIkdy jsem nic takového neznala a ani neviděla,ale tchýně mi je ukázala a můžu Vám všem říct,že něco tak dobrého jsem ještě nikdy nejedla:yes:;-)!!!Miluju je se zelím!!A česnek mě naučili zajídat u tabule taky-na zdravíčko.Takže Všem krásný rok 2011:-))

Jozef

21. 12. 2010 15:56

Já jsem vyrůstal v dětském domově v Ružomberku. Na vánoce jedno s jídel byli pupáky. Co si pamatuji toto jídlo nám dělali z rohlíku. Bylo to moc dobré. O tom že se to dělá i jinak vým jenom s těchto receptů.:-)

magdalenka magdalenka

11. 12. 2010 12:24

U nás tomu hovoríme opekance, iba sa pečú dlhé šúľky, priemer asi 2 cm po upečení, dlhé cez celý plech. Pečú sa aj týždeň pred Vianocami, krájajú sa na 2 cm kúsky po upečení. Mávali sme to tiež na Štedrý deň, s makom, ale aj na slano s bryndzou...

zuzun

29. 9. 2010 22:37

tohle bych moc rada vyzkousela. ale jsem takovy nemehlo ze bych je rozmocila..:-O

Klariska Klariska

17. 8. 2010 14:28

Peciválky se na Jičínsku tradičně jedly na Štedrý den. Stejně jako bobaľky se sypaly mákem a polévaly roztopeným máslem, navíc ještě sirobem (syrup vyvářeny z cukrové řepy). Maminka nám je jednou o Vánocích udělala a jen díky tomu je znám i já. Přidávám do podobných svůj recept :-).

tejaja tejaja

29. 4. 2010 14:08

jaspinn, je to rozdielnosť v jazyku, u nás je to presne tak ako píše magdalenka : parené buchty alebo buchty na pare sú buchty varené v pare, nie vo vode.
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.

jaspinn jaspinn

29. 4. 2010 13:20

Myslím, že se Ivana nespletla - kynuté knedlíky jsou nad párou, a "pařené" znamená spařené tou horkou vodou jak píšeš v receptu :-)

magdalenka magdalenka

13. 4. 2010 09:19

Ivanka, u nás sa parenými buchtami volá niečo iné...(varia sa kynuté buchtičky s náplňou nad parou), tipujem, že si sa asi splietla...

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: opekance bobaľky s makom bobalky s mákem makové bobaľky opékance s makem slovenské opekance makove pupaky pupaky recept na opékance opekance recept bobalky.sk opekance s makom bubalky buchtičky se sirobem pařené buchtičky opekance- pupáky recept bobajky bobaky cesto na bobalky pupaky recept

Suroviny: těsto kynuté, máslo, mák mletý, cukr moučkový, mléko

TopRecepty.cz

Bobaľky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2koA