Domácí slanina
Díky domácímu uzení máme jasnou představu o tom, co jíme. Příprava domácí slaniny sice chce pořádnou dávku trpělivosti, čekání se ale vyplatí a odměnou je výborná slanina se skvělou kouřovou vůní.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Uzení trvalo 9 hodin a spálil jsem půl špalku vyschlé olše.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 5. 2020 17:29
28. 11. 2019 20:29
Ještě bych ti doporučil sůl, kterou budeš používat, na pánvi nasucho prohřát, aby se odpařila případná vlhkost. Vím, že se stejně potom nalije lák, ale tuto zkušenost jsem převzal od jednoho, který takto dělá slaninu už roky. Držím palce a ať se dílo podaří.
28. 11. 2019 20:07
Tak to je fajn, už se těším jak se do toho pustím úplně slintám. Recept se mi líbí. No a o těch fotkách ani nemluvím. Jen doufám že výsledek budu mít alespoň podobný.
27. 11. 2019 23:55
27. 11. 2019 23:51
Chci se zeptat. udíte i ty slaniny z tou paprikou? To zhořkne, nezhořkne?
29. 4. 2016 10:22
28. 2. 2016 22:15
28. 2. 2016 21:20
Koukal jsem na vase ostatni vyrobky a dal jste mi velkou inspiraci (parky, klobasy, atd.). Ja jsem v uzeni zacatecnik. Parkrat jsem neco udil ve stare udirne po tchanovi( 2-3x do roka...spek, bucek,klobasy). Ted jsem si pres zimu udelal novou udirnu a chci se do toho vrhnout na plno. Chci vyzkouset syr, ryby, kureci a urcite ty vase parecky.....az neco bude urcite dam vedet.
S pozdravem Michal.
Ps: tesim se na dalsi vase prispevky
28. 2. 2016 17:47
28. 2. 2016 17:38
Ja to jako vysmech neberu. Muj deda dlouha leta delal slaninu(spek) stejnym zpusobem jako Vy. Tak jak to delam ted ja mi poradila jedna mistni sousedka od ktere jsem pred par lety spek ochutnal a byl bezkonkurencni. Ja uz ho jinak nedelam. Zrovna vcera jsem delal jednu varku. Fotku jsem jednu zaslal,ale asi jsem to udelal blbe protoze se pridala k tem vasim tak se nezlobte a pak ji smazte.
A spek nevyteka ani pri tak vysoke teplote.
Zdravim.
27. 2. 2016 17:50
25. 2. 2016 13:38
Ja delam spek trosku jinak. Nasolim spalicky sadla na sucho klasickou kuchynskou soli(soli nesetrim, dalo by se rict ze ty spalicky obaluju v soli) a ulozim na 10 az 15 dni do chladu. Po tech 10-15 dnech spalicku potru najemno nastrouhanym cesnekem a ulozim na dalsich 10 az 15 dni(zase jen na sucho).
Na samotne uzeni zabalim spalicky do peciciho papiru a omotam motouzem. Bali se to do rulicky jak ,,rohlik na svacinu" jen se neuzaviraji konce. Ty nechate otevrene. Kdyz se.mi to podari dodam foto. A teplotu na uzeni 55 az 75 stupnu, doba 5 az 7 hodin.
22. 2. 2016 22:36
22. 2. 2016 21:00
21. 2. 2016 20:06
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 9 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 10 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 18 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 5 hodinami
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 5 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 5 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
gabriella18 uvařila před 6 hodinami
Chléb z ovesných vloček
Monysek.w uvařila před 6 hodinami
Vláčné mrkvové cookies
MonikaHo uvařila před 7 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Evik.ka uvařila před 8 hodinami
Extra rychlé lívance
MarketaPe uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: domací slanina slanina výroba domácí slaniny domácí slanina recept uzeni slaniny jak udit slaninu domácí uzení špeku slanina recept domaci spek domácí uzený špek recept uzeni sadla uzení slaniny postup sušená slanina jak udit spek recept na slaninu recept na uzený domácí špek jak vyudit slaninu jak vyudit spek domácí sušená slanina jak udělat slaninu
Suroviny: sádlo, sůl hrubozrnná, sůl, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá
Domácí slanina
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xx6l
18 názorů