Angreštový clafoutis
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 9 827 kJ / 2 349 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 51,85 g |
Tuky | 96,02 g |
Vláknina | 12,30 g |
Cholesterol | 1,23 g |
Sodík | 511 mg |
Sůl | 1,09 g |
Sacharidy | 313,18 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Clafoutis se často překládá jako bublanina. S naší tradiční bublaninou má pramálo společného. Clafoutis je spíš něco jako puding, resp. ovoce zalité palačinkovým těstem. Receptura není nijak zvlášť ustálená, každá vesnice má svoje clafoutis. Princip je minimum mouky, mnoho vajec, lehce spálená kůrka na vrchu.
V bezlepkové verzi se dá mouka nahradit kukuřičným škrobem.
Smetanu ke šlehání můžeme nahradit klidně smetanou 12% nebo také jenom mlékem.
Na ovoci nezáleží, použít a kombinovat se dá vše - drobné ovoce, ostružiny, maliny, třešně, višně, muchovníky, borůvky... Kousky švestek, meruněk, broskví, výborné jsou hrušky. Ovoce se dá použít i čerstvé. U angreštu preferuji předvaření s cukrem.
Zapékací miska zhruba 23 cm, menší teflonový pekáč nebo litinová pánev - vše je použitelné. Okraj by měl být alespoň 4-5 cm vysoký. Směs naběhne, ale pak zase spadne. Tak to ale má být. Mnoho receptů používá pečení na 220°C, 20-25 minut (toto nemám vyzkoušené).
Podává se teplé, studené, vychlazené. Bez ničeho, se šlehačkou, nebo se zmrzlinou. Za tepla se nedá krájet, to ale nijak nevadí.
Sherry, portské, nebo kapku tokajského nepodáváme, pokud si clafoutis děláme ke snídani.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2016 08:35
Clafoutis je to jen tehdy, jsou-li pri priprave tohoto moucniku pouzity tresne . S jakymkoliv jinym ovocem uz by to technicky nemel byt clafoutis, ale flognarde, tedy ve Francii, ale tez i na tamnich webovych strankach nekdy chybuji ;-
Jeste dodam, ze ve Francii clafoutis patri do kategorie "svitek", v zadnem pripade to neni nase bublanina, tu tam maji tez a pod jmenem - gateau aux cerises
Zde jsem nasla nekolik receptu:
cuisine.notrefamille.com/recettes-cuisine/gateau-aux-cerises-15215-u.html
10. 7. 2016 23:37
Já to pekl s višněmi před týdnem podle rcp z novin, říkali tomu Francouzská bublanina
Už surovinami mi těsto přišlo jako na palačinky... a taky část těsta co se nevešla do koláčové formy skončila jako palačinka na pánvi.
No, snědlo se to... Resp. mančaft ochutnal a já to dojedl
Pokud tento rcp někdo zkusí, doporučuji nepodcenit prezentaci jídla jako francouzskou specialitku, která má s naší bublaninou opravdu ale opravdu málo společného...
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí přírodní plátek
tara23 uvařila před 1 minutou
Kuřecí směs
MiraBar uvařila před 12 minutami
Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami
TondaJ uvařila před 50 minutami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mjanickam uvařila před 1 hodinou
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
VaclavKo uvařila před 2 hodinami
Bramboračka č. 3
Rudischova uvařila před 2 hodinami
Vydatná hrachovka
jaaaninda uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Hanyday uvařila před 3 hodinami
Sojové boby po bakoňsku
Renda95 uvařila před 4 hodinami
Tvarohová bábovka od Výbušné
Renda95 uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
APRÍL! Máme v rukávu pár triků, jak někoho nachytat. Na závěr přinášíme vtipný kvíz
Další recepty
Tématické fráze: angreštový sirup angreštový sirup recept angraštový akgrestovy puding recept na angreštový sirup rebarborový clafoutis angrešový sirup recept clafoutis bublanina clafoutis recept na clafoutis recept clafoutis angreštovy sirup recepty angreštov bublanina s angrešt bublanina z angrestu angreštová buchta z čerstvého angreštu angreštové recepty výborný angreštový bublanina angrešt recepty angraštový sirup recept
Suroviny: máslo, angrešt, cukr krystal, mléko, smetana ke šlehání, vejce, mouka hladká, cukr moučkový, vanilkové aroma, sůl
Angreštový clafoutis
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2w4J
2 názory