Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

18. 7. 2009 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 648 kJ / 1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mika59 mika59

17. 1. 2016 20:11

spagetka::-D:-D:yes:

spagetka spagetka

17. 1. 2016 19:41

Tono: Všechno je jednou poprvé, to jste teda toho moc v životě neslyšel. Hladná mouka? To jsem zas neslyšela já :-D:-D:-D:-D:-D:-D
Krupice se tam dává od pradávna. Jinak ať si tam každý dává, nač je zvyklý, třeba i hladnou mouku ;-);-);-):-)):-)):-))

Tono

17. 1. 2016 19:31

:-(:-(:-( Tak to prvý raz počujem, že dávate krupicu. veď to musí byť hnus...
Odjakžiavá sa dáva hladná múka, aby placky boli lahodné a nie hrubéééé.

spagetka spagetka

16. 1. 2016 17:02

jarkarih: ano, dělá se sladký bramborák, nejčastěji se švestkami, bez česneku, majoránky, kmínu, ale ne jako placky nýbrž v pekáči. S marmeládou se také dělá v celku i s kmínem, česnekem. Ono fakt záleží na chuti, na kraji.....S povidly se natírají bramborové placky, ale tomu už se neříká bramborák, ale sladké placky a samozřejmě se dělají malinko s jinými přísadami;-);-)

jarkarih

16. 1. 2016 16:23

Já jedla v Krkonoších sejkory úplně jiné. Byly taky z brambor, ale bylo to sladké jídlo, moc dobré. Recept jsem bohužel nezískala, prý to byla krajová specialita a recept drží v tajnosti.

spagetka spagetka

14. 1. 2016 14:07

Algena: Není to ta obracečka, co je na druhém obrázku? Tu mám totiž taky po babičce ;-);-)

Algena

14. 1. 2016 14:01

U nás v rodině se dělají na suché plotýnce, co nejtenčí, pouze s kmínem, bez česneku, majoránky a cibule, dobře promaštěné rozpuštěným máslem. K tomu bílá káva. Je potřeba mít dobrou kovovou špachtli na odlepení od plotýnky. Já mám ještě po babičce. :) Mňam! Každému chutnaly a pokud jsem je dělávala dětem, nestíhala jsem je péct, braly mi to zpod ruky.

spagetka spagetka

14. 1. 2016 08:51

Eva: a proč ne? Klidně i víc česneku ;-);-);-);-)

Eva

14. 1. 2016 08:37

Není toho kmínu málo? :-O Proč jenom jeden sáček? Sypněte tam rovnou dva :-D :-D :-D

spagetka spagetka

12. 1. 2016 19:43

vašek::yes::yes::yes::yes:

vašek

12. 1. 2016 19:00

Jitka:Naše mamka tomu říkala ,křápance¨.Jezdili jsme k babičce do Orl. hor, a babička nám je vždycky dělala a my se na ně těšili...

Sasina

11. 1. 2016 18:57

Bydlím v Orlických horách a u nás se této dobrotě říká kramfleky;-)






























Jsem z Orlických hor a u nás se této dobrotě říká kramfleky;-)

Jitka

29. 12. 2015 23:23

A u nás na severní Moravě tomu říkáme "hovádka" a děláme je bez koření jen s troškou soli, jinak obvykle vajíčka, hladká mouka a podáváme s moučkovým cukrem, pokud jsou na plotně mastíme rozpuštěným máslem, pokud na pánvi jen s moučkovým cukrem :o)):-))

spagetka spagetka

26. 12. 2015 10:28

Eva: souhlas ;-):yes:

Eva

26. 12. 2015 09:58

Tohle pekla teta, jen dala do trouby v kachlových kamnech, do těžkého pekáče z litiny, lehce vymazaného sádlem. Těsto v tenké vrstvě, horké ještě pomazala domácím máslem!!!!!!!!!! Říkala tomu polistňáky (asi, že měly být tenké jako list).
Zatím NIC nenahradilo pořádná kachlová kamna ,která měla několik trub,kamnovec atd.

1 2 3 4 5 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla bramborové sejkory recept sejkory recept na sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky bramborák na plotně babiččiny bramboráky krkonošsky gulaš kaborky

Suroviny: brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7