Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Vlašský salát neboli vlašák je jídlo, které nemůže vyjít z módy. Připravte si jej doma jen tak k rohlíku a zavzpomínejte na dětství nebo s ním udělejte skvělé chlebíčky a překvapte své blízké.

Hodnocení receptu je 5,0 (68×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez času na zchladnutí surovin

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez času na zchladnutí surovin)

13. 8. 2019 14:37

Suroviny pro 4

4

Nutriční hodnoty

Energie10 429 kJ / 2 493 kcal
Bílkoviny39,51 g
Tuky203,34 g
Vláknina18,81 g
Cholesterol 428 mg
Sodík 8,62 g
Sůl21,25 g
Sacharidy117,31 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Octu jsem dala méně, asi polovinu, dochutit lze vždycky, záleží také na tom, jak kyselé jsou okurky. Solte postupně.

Vlašských salátů je tu několik, ale tento je přesně podle norem a vyplatí se je opravdu dodržet. Hlavně poměr brambor, salámu, mrkve a celeru ;-)

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

13. 8. 2019 22:02

Eja57: Sandtnerku vlasním (po mamince) a tak tenhle starý styl znám. Ale já nemluvím o salátech z první republiky, a nemám nic proti receptu od 1974andrea, <3 ani proti tvému, <3 oba saláty jsou určitě výborné, :yes: ale jen jsem si přečetla zmínku o šunkovém salámu, tak se mi vybavily ty dnešní éčka v něm! Musela jsem to napsat, protože 11 éček mně dokáže vytočit! Ale sehnat dnes dobrý měkký salám je dost těžké, proto jsem psala, že by byla asi lepší šunka, tam jsou nějaká éčka taky, ale tolik jich určitě není. ;-) Zdravím a domácím salátům zdar!:-D:-K

Lenunka Lenunka

13. 8. 2019 21:15

Eja57: já mám několik prvorepublikových kuchařek, a je pravda, podle toho co tam píšou, že ty sledě a sardele cpali úplně do všeho :-D

Eja57 Eja57

13. 8. 2019 21:04

MamlajdaD: No pro zajímavost prvorepublikový vlašský salát pana lahůdkáře Linky
350g jablek
50g sledě
100g hrášku z konzervy
100g mrkve z konzervy
150g pražské šunky od kosti
100g kyselé okurky
150g majonézy
sůl, pepř
Zajímavé....

Od Sandtnerky zase úplně jiný....
3 jablka
300 g brambor
1 malý uzený vepřový jazyk
250 g šunky
2 vejce
100 g telecí pečeně
6 menších kyselých okurek
2-3 lžíce octa
mletý bílý pepř
10 kapek Worchesteru

Lenunka Lenunka

13. 8. 2019 21:03

MamlajdaD: tak ono záleží taky na výrobci, ta kvalita se dost různí...chce to prostě číst etikety:-)

MamlajdaD MamlajdaD

13. 8. 2019 20:58

Ale to neznamená, že pokud se použije kvalitní uzenina, že to není dobré! Naopak, myslím si, že když se takový výrobek udělá doma, tak je to náramná pochoutka! A člověk ví, z čeho se ten salátek skládá a na čem si pochutnává! Je to pak super:yes::-D:-K ;-):-8

casino casino

13. 8. 2019 20:55

"Vlašských salátů je tu několik, ale tento je přesně podle norem"
No, je a není, že ;-)
Buď napsat, že u některých surovin (brambory, salám a další) jde o hmotnost před očištěním :-)
Nebo suroviny opsat od Eja57: :yes:

MamlajdaD MamlajdaD

13. 8. 2019 20:52

Eja57: To už bych tam raději rovnou dala šunku, protože kvalitní šunkový salám neexituje, tedy dnes neexistuje:-( V 70. letech bylo jak v gothaji, tak v šunkovém salámu jedno éčko (řeznická rychlosůl neboli praganda) a jak jsem se dočetla před časem někde na webu, tak dnes je v gothaji 6 - slovy šest éček :-// a v šunkovém salámu (podrž se) 11 - slovy jedenáct éček! :-// O jiných uzeninách se tam nepsalo, proto mluvím jen o těchto dvou salámech. Udělalo tu na mně dost děsivý dojem :no:, takže jsem si ta čísla i zapamatovala. No šunkový salám už jsem si od té doby nekoupila:-((:-! Tak si to představ. :-((

Eja57 Eja57

13. 8. 2019 19:40

Tak tak - ČSN 50142 ( na 1 kg salátu, v závorce na 10 kg salátu)
350 g (3500 g) brambor
230 g (2280 g) šunkového salámu
90 g (900 g) okurky sterilované
20 g (200 g) hrášek sterilovaný bez nálevu
32 g (320 g) celer kořenový
48 g (480 g) mrkve
20 g (200 g) hořčice plnotučná
0,5 g (5 g) pepř mletý
15 g (150 g) ocet
5 g (50 g) worcester
200 g (2000 g) majonéza
10 g (100 g) cukr krupice
10 g (100 g) sůl
( Překopírováno).
Asi bych nyní do něj nedala junior ale hodně hledala kvalitní šunkový....

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: vlašský salát dle čsn vlašský-salát-retro vlassky salat recept vlašský salát recept dle čsn vlašský salát retro saláty čsn 50142 vlašský salát čsn saláty dle čsn vlašský salát recept čsn csn vlassky salat recepty čsn saláty podle čsn retro vlasky salát recept majonéza dle čsn norma na vlašský salát retro-vlašský salát recepty salát podle čsn prvorepublikový vlašský salát recept vlažský salát podle čsn

Suroviny: brambory typ a, junior, okurky sterilované, hrášek sterilovaný, celer, mrkev, majonéza, hořčice plnotučná, omáčka worcesterová, ocet, cukr, sůl, pepř mletý

TopRecepty.cz

Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2M6J