Pečené holubinky
Ačkoliv se holubinkám méně zkušení houbaři často vyhýbají, jde o velmi dobré houby, které stojí za to ochutnat. Připravíme je velmi snadno v troubě, k dochucení použijeme pouze sůl.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Holubinky mě naučila dělat moje teta, raději nebudu psát, před kolika léty. Správně se holubinky pekly na kraji plotny starých kamen. Doma je dělám na kulaté litinové plotýnce, která kdysi byla součástí plynových sporáků. Určitě budou skvělé na lávovém grilu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 9. 2013 00:50
Fazoletka: Zdarec, co jsem cetl, tak se to moc splest neda, leda s holubinkou olivovou, která má taky klobouk dozelena a je jedlá a v kuchyni všestranně využitelná. Ono totiž jde o to určit holubinku jako takovou, pak si ji nikdy nemůžeš splést s muchomůrkou, což je popsáno takto:
Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!
Odkaz na celý článek:www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html
Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!
Odkaz na celý článek:www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html
21. 8. 2013 22:56
xman: přesně tak, ixmene
19. 8. 2013 22:09
Ahojky všichni, můžu poprosit o radu Chtěla bych holubinky ochutnat, ale mám strach Hlavně z té holubinky nazelenalé, která je prý vynikající Nemůžu si ji splést s muchomůrkou zelenou Každopádně se mi už ale sbíhají sliny, když vidím takový prima receptík
23. 8. 2011 13:23
Tohle mi uniklo a souhlas, vidět holubinku, ochutnat, co víc si přát
23. 8. 2011 13:19
Ráda bych to ochutnala,ale bohužel jsem neznalec holubinek a tak je nesbírám.
xman:to věřím,že se může přihodit
xman:to věřím,že se může přihodit
23. 8. 2011 13:09
akorat sem prozil asi nejhorsi noc v mem zivote,asi mirna otrava nedokonalym spracovanim,urcite si dejte pozor.
21. 8. 2011 12:13
je to pochoutka
21. 8. 2010 12:07
Vstal, jel do lesa, nakosil holubinky, koukl na recept, místo trouby a plotny použil teflonovou pánev a výsledek byl ztrestán okamžitým snězením + bodík. Jednoduché a vynikající. Díky.
9. 5. 2010 00:09
Holubinky jsou dokonalé, pečem je i na rozpálených kamenech u ohně a to je bašta a už brzo budou+7
23. 7. 2009 06:28
Jendo. Holubinky už od vojny zbožňuji i když je žena nemá ráda( ale dobře je zná ) . Má k nim jakýsi odpor. Mně rostou přímo před chatou a když sečeme a je tam nějaká přerostlá tak ji rozkmrdlám a ono je jich víc a víc. Mám je rád protu jejich křupavost(i chuť) a taky proto, že se nedají splést s jedovatou houbou a oni samy NEJSOU ANI JEDNY JEDOVATÉ. Já ale i přez nezájem ženy si je dělám jako ty, ale na trošce sádle, ale ještě je trošku opepřím. Stejně tak dělám " Ryzce peprné" U nás jsou podřadné a nesbírané, ale jinde (a já) je cení právě pro tu peprnost a když se pěkně upraží jsou bezva k pivíčku jako chuťovka, ale ne na velké najezení. Ty máš +bodík.
22. 7. 2009 21:17
Skoutečně jen ten, kdo vyzkoušel, může hodnotit skvělou chuť i vůni pečených holubinek na plotně. V té troubě je to slabá nahrážka.
Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby, např. muchomůrka zelená.
Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka. Škoda, že většina je červivých. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...
Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby, např. muchomůrka zelená.
Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka. Škoda, že většina je červivých. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...
22. 7. 2009 20:24
Jendo, když jsem viděla tento recept v nabídce, tak jsem si byla hned stoprocentmě jistá, že je od tebe a nemýlila jsem se Neskutečná pochoutka, o kterou jsme se doma dokázali i poprat jako děti Tatínek byl na jejich rozpoznání odborník, já už si netroufám a nevěřím ani jiným, takže pro mne zůstannou krásnou vzpomínkou Také si vzpomínám, jak jsme z nich lžičkou vybírali chutnou slanou šťávu . Také jsme je pékavali na plotně Bodík a dala bych i víc, kdyby to šlo
22. 7. 2009 18:44
Jendo, z holubinek na chuť je nejchutnější ta trávová a tu tam vidím uprostřed, ale jinak supr tvrdé houby, žádná "salakvarda" Dávám ti boda
22. 7. 2009 18:07
Tak tady poprvé vidím jak vypadaj holubinky. To musí být dobrůtka, viď Jendo?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 22 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 59 minutami
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 1 hodinou
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 2 hodinami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 2 hodinami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 8 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Další recepty
Tématické fráze: holubinka zelená recepty z holubinek holubinka zelená recept houby holubinky salakvarda pečené ryzce recept z holubinek holubinka zelená recepty jedlé houby holubinky jedlé houby holubinky holubinky druhy houby-holubinky holubinky,recepty ryzec peprný holubinky-recepty priprava holubinek ryzec peprný recept salakvarda omáčka druhy holubinek holubinky na sádle
Pečené holubinky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZVOE
14 názorů