Dunajské vlny krok za krokem
Nemáte moc zkušeností s pečením a přesto byste chtěli vyzkoušet upéct tento krásný dezert? S tímto receptem to jistě zvládnete. Dezert tvoří světlé a kakaové těsto pokladené meruňkami, jemný krém a čokoládová poleva.
Suroviny pro 1 plech
1 plech
plech s vyšším okrajem 20x30 cm
Nutriční hodnoty
Energie | 34 650 kJ / 8 282 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 107,25 g |
Tuky | 604,08 g |
Vláknina | 29,00 g |
Cholesterol | 2,20 g |
Sodík | 1,46 g |
Sůl | 4,10 g |
Sacharidy | 589,45 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Často jsem v práci slýchala, jak je těžké i podle receptu udělat tento dezert správně. Napsala jsem tedy recept při současném pečení po jednotlivých krocích tak, jak jsem ho podědila z babiččina receptáře a najednou se všem kolegyním, které ho podle něj dělaly, dunajské vlny povedly. Rozhodla jsem se, že ho sem přidám, i když tu hodně hezkých receptů na dunajské vlny už je. Je sice obsáhlý, ale to proto, aby ho zvládla i méně zkušená kuchařka. Přeji všem, aby zákusek chutnal. Je lepší trochu odleželý třeba do druhého dne v chladu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 1. 2020 11:48
Peču to v klasickém plechu s vyšším okrajem 20x30 cm. Většinou se krémy dělají tak, že se do másla zašlehá nebo "utře" chladný vanilkový puding. Místo pudingu používám uvařenou a vychlazenou hmotu z mouky a mléka - takovou hodně hustou "krupicovou kaši". Nebojte se toho, že je tuhý tak, že s ním nezamícháte. Zašlehejte to k máslu vše tak, jak to je v receptu. Hotový krém je pevnější a vlažnou polevu snese. Není třeba chladit v lednici, stačí pokojová teplota. Recept jsem rozepsala do detailů právě proto, že počítám s tím, že by dunajské vlny chtěla udělat i méně zkušená kuchařka. Pro ně jsem ho vlastně původně napsala podrobně a když se u nich osvědčil, napadlo mě dát ho sem. Je to více čtení, ale když se budete držet opravdu "krok za krokem" přesně receptu, nemůžete to zkazit. Hlavně v tom nehledejte vědu, jen v souvislosti s pečením a chladnutím mezi jednotlivými postupy počítejte s delší dobou, kterou Vám příprava dezertu zabere, ale chladnutí probíhá samo a Vy s tím nemáte žádnou práci. V podstatě s přípravou máte práci cca 30 minut, ostatní je pečení a chladnutí, takže žádný stres.
12. 1. 2020 10:27
Ak sa donútim piecť múčnik, kde sa krém polieva čokopolevou, vždy ho nechám pred poliatím v chladničke pre istotu tuhnúť aj 3 hodiny.
12. 1. 2020 10:11
taddy1: Já peču dost často tyto řezy a tam je stejně moc choulostivý krém.
Když se to nevychladí před polevou, katastrofa. Jak to nevychladím dost, tak to poleva rozehřeje, nedá se to natřít. Musíš počítat vždycky s tím, že někdo, něco peče poprvé ! Plácne polevu na právě natřený krém a pak si bude stěžovat, že se koláč nepoved! Prosím napiš i velikost plechu , podle hmotnosti přísad to bude asi menší plech, než standartní velikost.
Když se to nevychladí před polevou, katastrofa. Jak to nevychladím dost, tak to poleva rozehřeje, nedá se to natřít. Musíš počítat vždycky s tím, že někdo, něco peče poprvé ! Plácne polevu na právě natřený krém a pak si bude stěžovat, že se koláč nepoved! Prosím napiš i velikost plechu , podle hmotnosti přísad to bude asi menší plech, než standartní velikost.
11. 1. 2020 20:33
Veronika.Hrozna: V receptu je uvedeno, že po upečení necháme moučník vychladit a pak teprve jsem psala o krému a čokoládě. Jinak - peču z meruněk čerstvých v sezóně i z kompotovaných, když čerstvé nejsou. Také jsem zkusila kaki oloupané a nakrájené na velikost půlek meruněk a bylo to velice dobré. Ty teploty se opravdu musí hlídat, protože krém se natírá na vychlazený moučník a navrch se zalévá čokoládovou polevou, u které je také třeba pohlídat teplotu, aby se krém nezačal rozehřívat. Ale to už dá rozum. Děkuji za komentář a když vlny budeš péct, přeji hodně zdaru a dobré pochutnání.
11. 1. 2020 20:21
Hezky recept. Kdybych to pekla ja, tak bych nechala dobre vychladit pod polevu, jinak by ten maslovy krem mohl tect , poleva by se davala bez problemu na vychlazeny kolac. Peces z cerstvych merunek?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Právě bylo uvařeno:
Výborné kynuté těsto
KarelDvorsky uvařila před 42 minutami
Babiččiny lívance
Listicka129 uvařila před 45 minutami
Luxusní brownies
eliska.melichova22 uvařila před 2 hodinami
Kýta na černém pivu
NellaGW uvařila před 3 hodinami
Hovězí na zázvoru a česneku
Helenecka 21 uvařila před 3 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Kacennaa uvařila před 3 hodinami
Focaccia s rozmarýnem a černými olivami
Adlla uvařila před 4 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Babrlik uvařila před 4 hodinami
Hrníčková tvarohová bábovka
Kosice uvařila před 4 hodinami
Rýžový nákyp
Kikaa uvařil před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Dunajské vlny na první pohled vypadají jako obyčejné řezy, když je ale nakrájíte, čeká vás překvapení
Dunajské vlny podle Josefa Maršálka: Dvoubarevný moučník s višněmi a vanilkovým krémem chutná skvěle
5 nejčastějších chyb při šlehání sněhu z bílků aneb proč se vám nedařilo
Další recepty
Tématické fráze: recept na dunajské vlny pečeme krok za krokem dunajské vlny recepty krok za krokem recepty krok za krokem s fotem
Suroviny: vejce, tuk hera, cukr, mouka hladká, prášek do pečiva, kakao, mléko, sůl, meruňky, mléko, mouka polohrubá, máslo, cukr, cukr vanilkový, čokoláda, mléko, máslo, cukr moučkový
Dunajské vlny krok za krokem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6ZvO
Ořechovo-kávové řezy
Bahula
Hodnocení receptu je 5,0 (79×)