Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 8. 2009 08:59
A ešte, naozaj je chlebík s použitím kvásku (+droždia) chutnejší ako bez?
Do cesta sa pridáva čerstvo nakŕmený alebo hladný?
Aký starý bol ten kvások, čo Ťa nedávno opustil?
(kefírové zrnká poctivo a s láskou opatrujem - fungujú - ď.)
Peknú sobotu!
8. 8. 2009 08:48
8. 8. 2009 08:39
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 10 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 1 minutou
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 50 minutami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 1 hodinou
Pizza z domácí pekárny
Janasmo uvařila před 2 hodinami
Churros s čokoládou (Čuros)
pookie18 uvařila před 3 hodinami
Pravé italské tiramisu
pookie18 uvařila před 3 hodinami
Hrnková bábovka
borovec uvařila před 4 hodinami
Hovězí vývar s morkovou kostí
JulinkovaN uvařila před 4 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
Martin87 uvařila před 4 hodinami
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
esindler@seznam.cz uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů