Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna hub je v plném proudu. Sbírají se bedly, kotrče, hříbky a mnoho dalších druhů. Co si z nich připravit, když domů přinesete plné koše a na smaženici už nemáte ani pomyšlení? Nechte se inspirovat oblíbenými polévkami, které budou provoněné vůní lesa.

Houbaření je záliba, která spočívá v příjemném chození po lese a "dobrodružném" hledání jedlých hub. Tento oblíbený koníček je pro mnohé především relaxem v této uspěchané době a hlavně podzim je pro houbaření ideální období. V lese roste mnoho druhů jedlých hub, které jsou vhodné ke sběru. Jenže zda najdete velké množství hub, to nezáleží jenom na vašich schopnostech, ale hlavně na počasí a lokalitě, ve které hledáte. Pokud budete mít to štěstí a donesete si plný košík, nasušte si je, ať je máte připravené na zimu. Budou se hodit třeba právě na přípravu polévek. Budou skvělé v období sychravého počasí, protože tehdy není nic lepšího než vydatná a teplá polévka, která vás zahřeje.

Zelňačka s houbami

Zelňačka patří k tradičním českým polévkám, které se vařily nejčastěji v zimních měsících, aby zahřály, ale zároveň zasytily. Mezi její základní ingredience patří zelí, brambory, klobása a také houby. Důležité je u ní správné dochucení. Neměla by být až moc kyselá, ale ani sladká. Na závěr ji můžete zjemnit přidáním zakysané smetany.

Falešná drštková

Pokud nejste vyznavači pravých dršťek, ale chuť této polévky vám nevadí, zkuste si ji připravit přidáním hub. Rozdíl nepoznáte. Lze ji uvařit například z netradiční lesní houby kotrče, který není až tak známý. Jedná se o houbu, která parazituje na kmenech stromů. Pokud nemáte kotrč, na přípravu falešné dršťkové polévky lze použít i kupovanou hlívu ústřičnou. Tu si však můžete vypěstovat i doma, například ve sklepě v pytlích připravených od prodejce.

Bramboračka

Klasická bramboračka, kterou vařily už naše babičky patří neodmyslitelně mezi oblíbené polévky u nás. Připravíte si ji velmi snadno z brambor, kořenové zeleniny, hub, česneku a majoránky. Bez hub si ji dovede představit málokdo. Pokud ale patříte mezi odpůrce slizovitých kousků v polévce, které houby vytvoří, za vyzkoušení určitě stojí houbová drť. Díky ní můžete vynechat sušené kousky hub, ale zároveň nepřijdete o jejich typickou chuť, která polévce dodá ten správný šmrnc.

Kulajda

Patří také mezi české tradiční polévky. Je typická svou bílou barvou a netypickou kombinací chutí, kterou zajistí kopr a houby. Uvařit si ji můžete z jednoduchých surovin jako jsou brambory, houby, smetana, vajíčka, ocet, kopr a další koření. Fajnšmekři si do této polévky připravují na ozdobu zastřené vejce. Pokud by vám tato polévka zachutnala, vyzkoušejte i její obdobnou verzi, kterou je Krkonošské kyselo. Jedná se také o chutnou houbovou polévku, ale s tím rozdílem, že se na její přípravu používá chlebový kvásek.

Pokud jsme vás nalákali na polévku s chutí hub, vyzkoušejte třeba podle našeho video-receptu rychlou babiččinu kulajdu. Přejeme vám dobrou chuť.

Máte i vy oblíbené polévky, které se připravují z lesních hub? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více