Kotrč kadeřavý je vzácná a chutná houba, kterou v lese nepřehlédnete. Poradíme, jak ji zpracovat
Kotrč kadeřavý zaujme na první pohled svým vzhledem. Přehlédnout se opravdu nedá. Pokud tuto houbu ale neznáte, možná ji necháte dále růst a nepřidáte do košíku. O hodně se tím připravíte. Oblíbenou dobrotou z kotrče je falešná dršťková polévka - pokud budete mít to štěstí a kotrč najdete, na prvním místě ochutnejte ji.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak očistit a zpracovat kotrč
Při prvním zpracování se vám budou hodit naše rady, ale příště to již zvládnete sami.
- Kotrče jsou jedlé houby, které se nedají zaměnit s ničím nejedlým. Sbíráme kotrč kadeřavý, který roste od léta až do podzimu především v jehličnatých, ale i smíšených lesích. Cizopasí na borovicích, proto ho najdete vždy v jejich blízkosti.
- Kotrč v lese opatrně odřízněte a uložte do košíku. Houby bývají zdravé, nejsou červivé, ale někdy můžete potkat starší exempláře, které již ztrácí na kvalitě. Nejchutnější jsou mladé a světlé, starší začínají hnědnout.
- Doma kotrč buď hned zpracujte nebo do zpracování uložte v chladnu. Když ho dáte do misky s vodou, můžete si postupně odebírat části podle potřeby. Kotrč vydrží asi týden.
- Kotrč je potřeba před vařením nejprve dobře očistit - tato část přípravy je nejpracnější. I když není červivý, v jeho záhybech se schovává různý hmyz, drobní broučci a mravenci. Nejjednodušší je ještě venku na zahradě kotrč rozdělit na části a nechat hmyz, aby se rozutíkal.
- Rozdělený kotrč promyjte pod tekoucí chladnou vodou. Pokud jste z houby nenechali utéct hmyz venku, raději zpočátku proplachujte v míse a vodu z ní vylijte ven. Je potřeba očistit všechny záhyby, a to nejen od hmyzu, ale i od zeminy a jehliček. Na pomoc si můžete vzít zubní kartáček.
- Dobře propranou houbu nechte okapat a pak použijte do výtečných jídel. Z kotrče se často připravuje falešná dršťková polévka nebo guláš. Kotrč podušený na cibulce lze ale použít i např. do pomazánek, karbanátků a řady dalších jídel. Pokud máte rádi guláš nebo polévku z hlívy ústřičné, tak podle stejného receptu uvařte obdobný pokrm i z kotrče kadeřavého, pochutnáte si.
Jak uvařit falešnou dršťkovou polévku z kotrče
Použití kotrče kadeřavého je obdobné jako použití hlívy ústřičné, václavek nebo bedel. Kotrčové polévky i guláše barvou a chutí připomínají ty z hovězích drštěk (části žaludků), ale nadchnou i vegetariány. Snadno je připravíte podle různých receptů z našeho receptáře. Jeden z nich vám představíme:
- Na 4 porce podle našeho receptu potřebujete 400 g kotrče, 2 lžíce tuku, 1 cibuli, 2 lžičky sladké mleté papriky, špetku mleté papriky pálivé, 1,25 l vody, 1–2 lžíce hladké mouky, máslo, 2–3 stroužky česneku, majoránku, pepř, drcený kmín, sůl.
- Kotrč důkladně očistěte a nakrájejte na hrubší nudličky. Nekrájejte příliš nadrobno, aby si houba zachovala konzistenci a strukturu.
- Na tuku zpěňte cibuli, zasypte ji paprikou a přidejte kotrč.
- Zalijte horkou vodou (nebo vývarem) a duste asi 30 minut do změknutí.
- Polévku zahustěte jíškou (z mouky a másla), ale ne příliš, měla by zůstat řidší.
- Dochuťte kořením, rozmačkaným česnekem a solí. Rozdrcenou majoránku přidejte až po vypnutí plotýnky.
- Výtečnou polévku na talíři ozdobte naťovou petrželí a podávejte s pečivem. Pokrm výborně zasytí a nic dalšího k vydatnému jídlu není potřeba.
- Tip: Pro změnu přidejte hned na začátku vaření k cibulce nakrájenou červenou papriku (kapii) a část cibule (nebo všechnu) vyměňte za pórek.
Na závěr pro vás máme recept na falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné. Postup je obdobný, proto jej doporučujeme zhlédnout ještě před vařením z kotrče.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Falešná dršťková z kotrče: Příprava je jednoduchá, chuť fantastická a náklady téměř nulové
Falešná dršťková polévka z václavek: Jednoduché jídlo, na kterém si pochutnají i ti, kteří dršťky odmítají
Komentáře