Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Pojďte si s námi uvařit tradiční staročeskou polévku zelňačku, ale tentokrát trochu netradičně z hlávkového zelí
Toprecepty

Zelná polévka neboli zelňačka patří k nejoblíbenějším tradičním českým polévkám. Do původního receptu dáváme kysané zelí, vyzkoušeli jste však někdy verzi se zelím hlávkovým? Věříme, že lepší jste ještě nejedli.

Cibulka na sádle, voňavé zelí, klobáska a brambory, toto vše si možná představíte, když se řekne zelňačka. Tuto polévku nejčastěji vaříme během podzimního a zimního období, kdy je největší úroda zelí. Připravujeme ji obvykle z naloženého zelí (kysaného), nebo můžete pro změnu vyzkoušet náš recept ze zelí hlávkového

Jaké suroviny patří do pravé zelňačky

Zelňačka by měla být poctivá, hustá a dobře dochucená. V oblibě jsou také houby, bez kterých si někdo zelňačku nedokáže představit a které můžeme do polévky přidat. Budeme potřebovat: 

  • 1/4 hlávky menšího zelí
  • 2 brambory
  • klobása dle chuti
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého pepře
  • cibule 
  • zeleninový masox
  • kmín, sůl, citronová šťáva

Na zjemnění můžeme použít zakysanou smetanu, kterou přidáme ke konci vaření, nebo přímo do talíře. 

Jak připravit zelňačku z hlávkového zelí

Postup je opravdu jednoduchý.

  1. Na sádle zesklovatíme nakrájenou cibuli.
  2. Poté přidáme nakrájené zelí a zalijeme vodou.
  3. Přidáme nakrájené brambory, klobásku, koření a vaříme do změknutí.
  4. Zahustíme jíškou, kterou připravíme z mouky a másla.
  5. Dochutíme citronovou šťávou nebo octem. A máme hotovo. 

Pro ještě lepší chuť polévky doporučujeme přidat pikantní klobásu opečenou na sádle a polévku dochutit lžičkou cukru.

Mnoho dalších receptů na vaření ze zelí najdete v našem receptáři. A celý recept na zelňačku můžete sledovat také v následujícím videu:

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky