Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zastřená (nebo také ztracená) vejce si můžeme připravit k snídani a podávat je na toastech. Budou nám chutnat se zeleninou i masem. Hodí se k přidání do některých polévek a omáček. Dokonalá ztracená vejce mají pevný tvar. Bílek je sice ztuhlý, ale žloutek zůstává stále měkký.

Jak připravit zastřená či ztracená vejce 

Vajíčka pro tuto úpravu by měla být co nejčerstvější, aby bílek při vaření co nejlépe přilnul k žloutku. Přidaný ocet podporuje rychlé srážení bílku a je důležitý, zvlášť pokud máme starší vejce. 

  1. Do hrnce (nebo hlubší pánve) nalijeme vodu a dvě lžíce octa. Vodu přivedeme k varu. Zásadně ji nesolíme, protože by var byl příliš prudký.
  2. Mezitím si do menších misek připravíme po jednom vajíčku.
  3. Snížíme teplotu a do vody z misky opatrně přidáme vejce. Vkládáme ho do vody z co nejmenší výšky. Dokud nemáme více zkušeností, raději vaříme vejce po jednom. Var musí být pomalý, spíš vaříme těsně pod bodem varu.
  4. Vaříme cca 3–5 minut.
  5. Opatrně vyjmeme uvařené vejce. Pomůže nám děrovaná naběračka nebo sítko.
  6. Vajíčko necháme krátce okapat na papírové utěrce. Pokud někde vidíme přebývající bílkovou "nitku", odkrojíme ji nožem.
  7. Ztracená vejce pak můžeme ihned podávat.

Můžeme je také jíst zastudena. V tom případě je hned po uvaření vložíme do misky s chladnou vodou a po ochlazení je opatrně osušíme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky