Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chřest, který si můžeme koupit jako zvláštní lahůdku, najdeme v obchodech mezi zeleninou, a to především v jarních měsících. Během celého roku se prodává sterilovaný v nálevu. Ten, kdo má na chřest místo na zahradě, může si ho sám vypěstovat.

Chřest nebudeme sklízet hned v roce výsadby, proto se při jeho pěstování musíme vyzbrojit pořádnou dávkou trpělivosti. Postupně vyrostou z malých rostlin silné rostliny, které budou nejen pěknou ozdobou zahrady, ale také začnou nabízet jarní úrodu. Tuto dekorativní rostlinu naše babičky nazývaly špargl nebo asparágus. Její výhonky připomínají jemné kapradí a používají se do kytic, které krásně zjemní. Po odkvětu se na rostlinách objevují výrazně červené bobulky, ve kterých jsou maličká semínka.

Chřest a jeho pěstování

Rostliny chřestu jsou nejen krásné, ale i užitečné. Jedná se o trvalky, kterým nevadí naše zimní počasí.

  • Pěstování ze semínek z červených bobulí je zdlouhavé a nespolehlivé. Výsev provádíme na jaře a dokud rostlinky nezesílí, ponecháme je v sadbovačích.
  • Koupené nebo předpěstované sazenice vysazujeme brzy na jaře na vybrané stanoviště. Sazenice si koupíme buď osobně nebo je objednáme z některého e-shopu - je to daleko rychlejší, než pěstovat rostlinky ze semínek, ale vyjde to na více peněz.
  • Sazenice s pěknými a dlouhými kořeny vysadíme na stanoviště, kde rostliny porostou během následující dlouhé řady let (desetiletí). Místo by nemělo být příliš větrné, suché nebo špatně propustné. Vyhovující je středně těžká půda na slunném stanovišti.
  • Připravíme si brázdy hluboké 30 cm, mezi jednotlivými rostlinami by mělo být alespoň 50 cm. Záleží vždy na konkrétní odrůdě.
  • Vždy vysazujeme více rostlin chřestu, z jedné rostliny by velká sklizeň nebyla. Vysadit můžeme chřest různých odrůd.
  • Dlouhé tenké kořeny namočíme asi půl hodiny před výsadbou do vody a při výsadbě je rozložíme do stran, k rostlinám pak přihrneme zahradní kompost a zeminu do výšky nejméně 10 cm.
  • Jakmile se stonky objeví nad zeminou, začneme zeminu k rostlinám postupně přihrnovat. Chřest se pěstuje v tzv. hrůbcích.
  • Záhon udržujeme bez plevelů - kolem rostlin lze dávat mulč, který růstu plevelů bude bránit.
  • Chřest potřebuje dostatek vláhy, a to zejména v prvních dvou letech, než rostliny zesílí. Starší rostliny mají vyšší nároky na vláhu především v jarních měsících.
  • Na první sklizeň chřestu si musíme počkat, až budou rostliny dvouleté nebo raději tříleté
  • Sklizeň pak provádíme od dubna až do začátku června, sklízíme nerozvinuté výhonky chřestu (pazochy), které jsou nedřevnaté a vysoké asi 15 cm.
  • Některé výhony vždy ponecháme růst. Od poloviny června již nesklízíme - rostlina potřebuje dostatečně zesílit pro další období.
  • Další péče spočívá v okopávání, přihrnování zeminy a zalévání. Rostliny přihnojujeme zahradním kompostem
  • Na podzim vždy výhony seřežeme. 

Chřest v naší kuchyni

Chřest je nejen zdravý, ale zároveň je považovaný za něco "nóbl". Než nám mladé rostliny vyrostou, můžeme si chřest na ochutnání koupit. Prodává se buď bílý nebo zelený chřest. Nejedná se o rozdílný druh, zelený chřest vyroste přirozeně, ale bílý chřest má výhony vybělované nahrnutím zeminy.

Podle následujícího receptu můžete vyzkoušet vařený chřest se sýrovou omáčkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více