Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro správný růst zeleniny i květin potřebujeme mít kvalitní zeminu, dobře zásobenou organickými hnojivy. Kromě správného hnojení je pro půdu důležité, aby měla "pokrývku", která ji bude chránit před zbytečným vysycháním a odplavováním živin.

Odkrytá půda soustavně zarůstá plevely a vyžaduje pracnou údržbu. Musíme ji pravidelně kypřit, aby se na ní nevytvářel škraloup, a odplevelovat. Péče o ni je náročná a nikdy nekončící. I to je důvod, proč si mulčování získalo velkou popularitu. Mnoho zahrádkářů totiž hledá cesty k méně pracné a efektivní údržbě zahrady.

Čím je mulčování prospěšné

Mulčování přináší pro naši zahradu celou řadu výhod.

  • Brání růstu plevelů a tím snižuje pracnost péče o záhony.
  • Pomáhá udržovat na záhonech vlhkost, chrání půdu před odpařováním vláhy. Snižuje potřebu zalévání.
  • Mulč půdu také zahřívá, což oceníme např. při pěstování plodové zeleniny.
  • pozitivní vliv na půdu. Přírodní mulč se pozvolna rozkládá a pomáhá vytvářet kvalitní humus.
  • Poskytuje ochranu půdním mikroorganismům a různým drobným živočichům.
  • Chrání půdu před zbytečným vyplavováním živin při deštích.
  • Navíc záhony s vhodně zvoleným mulčem jsou pěkné na pohled

Mulčujeme pouze odplevelenou a dobře připravenou půdu. Mulč dáváme kolem vzrostlých sazeniček. Mulč postupně snižuje objem a rozkládá se, proto vrstvy mulče průběžně přidáváme. Na mulčování se hodí např. sláma, posekaná tráva, zahradní štěpka a kůra. Na okrasných záhonech a skalkách se používají také kamínky a štěrk.

Nevýhodou mulče je, že se ve vlhku líbí slimákům. V případě jejich výskytu je lepší používat jen nízkou vrstvu částečně vysušeného mulče.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více