Pažitková omáčka podle staročeského receptu: Základem lahodné chuti je domácí vývar a smetana, pažitka dodá svěžest
18. 4. 2024 Vaření
Pažitka patří k oblíbeným jarním bylinám a má i spoustu možností využití. Pokud vám již raší na zahrádce nebo v truhlíku či květináči a vy přemýšlíte, kam ji použít, zkuste třeba klasickou pažitkovou omáčku. Báječně chutná s hovězím masem a knedlíkem, ale i s bramborem a vajíčkem.
Klasické české omáčky
Různými druhy omáček je náš národ vyhlášený. Dalo se by se říct, že jsou základem české kuchyně a vlastně i takovým specifikem, aspoň v podobě, v jaké se u nás podávají, tedy s knedlíkem nebo vařeným bramborem a plátkem vařeného, případně pečeného masa. Tradičních českých omáček existuje celá řada, liší se jen ingrediencemi, které je dochucují.
Do klasického jíškového základu s vývarem nebo vodou se dávají rajčata, kopr, křen, mletá paprika, kyselé okurky nebo houby a vše pak obvykle završí smetana, která omáčce dodává lahodnou chuť a krémovou konzistenci. K oblíbeným omáčkám patří rovněž ta pažitková, která přímo zavání jarem.
Mohlo by vás zajímat
Kam se hodí pažitka?
Pažitka neboli šnytlík je jednou z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších bylinek. Jde o dokonalou rostlinku, která dokáže vylepšit mnoho pokrmů. Dodá jim příjemnou chuť a vůni cibule, je ale jemnější, takže nevadí ani dětem. Navíc se báječně hodí na ozdobu různých jídel, stačí jí třeba jen posypat brambory a hned vypadají na talíři mnohem lépe a svěžeji.
Pažitku ovšem používáme nejen na ozdobu, ale i do pomazánek, polévek, salátů, dipů nebo právě do této omáčky, kterou připravovali s oblibou již naši dávní předkové.
Jak na dokonalou pažitkovou omáčku?
Příprava pažitkové omáčky je poměrně snadná, to hlavní, co potřebujete, je omáčkový základ, který připravíte z jíšky a vývaru.
- Jíšku uděláte jednoduše z hladké mouky a tuku – nejlepší je máslo, díky němuž bude mít omáčka lahodnou chuť. Na světlé smetanové omáčky se používá světlá jíška, tedy ta, která je osmažená jen lehce.
- Jíšku je pak nejlepší naředit vývarem, aby měla omáčka výraznější chuť. Pokud budete mít v plánu ji podávat s vařeným hovězím masem, je nejlepší použít právě vývar z masa.
- Při zalévání jíšky vývarem je třeba se hlavně řídit tímto pravidlem – na horkou jíšku se lije studený vývar, na studenou horký. Vývar přilévejte pomalu a nezapomeňte vše dobře promíchávat metličkou, aby se v základu nevytvořily žmolky. Tento omáčkový základ je nutné dobře provařit, aby pak nebyla v omáčce cítit mouka.
- Poslední tečkou k dokonalosti omáčky je smetana, nejlépe ta ke šlehání, klidně se dá ale použít u ta na vaření. Chcete-li, aby byla omáčka trochu svěžejší, vmíchejte do ní smetanu zakysanou, pokud možno tučnější. Se smetanou už jen omáčku krátce povařte, aby se nesrazila. Můžete jí případně ještě přecedit přes sítko, aby byla krásně jemná.
- Nakonec už zbývá jen to hlavní, co činí z pažitkové omáčky hodnu jejího jména, a sice samotná pažitka nasekaná nadrobno. Pažitku už jen vmíchejte a nevařte, aby si bylinka uchovala svou svěží zelenou barvu.
Omáčka s pažitkou podle staročeského receptu
Láká vás připravit k masu s knedlíkem nějakou typickou jarní omáčku? Tak si tu pažitkovou můžete připravit podle tohoto staročeského receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 5 dkg másla, 6 dkg hladké mouky, ¾ l vývaru, sůl, ⅛ l smetany, 3 lžíce nasekané pažitky.
- Světle růžovou jíšku rozřeďte vývarem, osolte a povařte. Vlijte smetanu, povařte, pak přidejte najemno nasekanou pažitku a přestaňte vařit.
- Nakonec můžete v omáčce rozpustit malý kousek másla pro ještě lahodnější chuť.
Náš tip: Při přípravě pažitkové omáčky můžete postupovat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se… Číst více
7 oblíbených dětských pochoutek. Co dobrého připravit dětem na jejich svátek. Tipy na dobroty, které zaručeně potěší
Mezi nejoblíbenější dětské dobroty patří domácí zmrzlina, barevné jednohubky, ozdobené cupcakes či rychlý jahodový dort. Můžeme upéct drobné slané… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Hitem cukrařiny je brookies: Čokoládový dezert, který spojuje brownies s kousky sušenek
Hříšně čokoládový koláč brownies určitě znáte,… Číst více
7 nejlepších cookies, které udělají radost dětem. Hodí se do nich mrkev, čokoláda i arašídy. Osvědčené recepty poradí, jak je upéct
Pohoštění, jedlý dárek nebo svačinka Příprava těsta na cookies je záležitostí chvilky, často do něho přidáváme nakrájené ořechy a čokoládu. Můžeme… Číst více
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví,… Číst více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef… Číst více
Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Retro okurková omáčka podle ČSN: Překvapí neobvykle delikátním spojením kyselých okurek a smetany
Jak zpracovat přebytek pažitky? V zimě se zásoby zelených natí budou hodit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami