Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak snadno mrazit naťovou zeleninu a které druhy natí se nejvíce hodí připravit do zásoby
Zdroj: Pixabay, Baakk

Naťová zelenina je během letní sezony snadno dostupná, stačí vyjít na zahradu a natrhat si ji podle libosti. Abychom si ji ale mohli užívat po celý rok, musíme se jí včas zásobit. Zřejmě nejsnazším způsobem uchování je mražení.

Mezi nejoblíbenější zeleninové natě vhodné k mražení patří především petrželka, pažitka, kopr, libeček a celer. Jistě ale vyberete i mnohé další. Mrazíme je v době, kdy jsou svěží a krásné i na pohled. Často to bývá na jaře nebo na podzim, ale i kdykoliv v průběhu sezony. Když je deštivé počasí nebo pravidelně zaléváme, natě jsou pěkné a chutné. Naopak při suchém počasí jsou tuhé a ztrácejí svěžest.

Jak mrazit naťovou zeleninu 

Svěží a kvalitní natě co nejdříve po sklizni propláchneme chladnou vodou (nejlépe v děrované misce) a necháme okapat. Můžeme je osušit na utěrce.

  • Pokrájíme je nadrobno, a to buď ostrým nožem nebo pomocí elektrického sekáčku.
  • Nasekané natě vložíme do mikrotenového sáčku, popíšeme názvem obsahu a uzavřeme gumičkou. Sáčky neplníme příliš, raději jich použijeme více. Při ukládání do mrazničky je co nejvíce rozložíme a po krátkém zamražení je jemně promačkáme rukou, aby se jednotlivé kousky natí od sebe oddělily.
  • Natě můžeme mrazit také v malých plastových krabičkách, v tom případě z nich budeme potřebné množství odebírat lžičkou.
  • Další možností je mražení v nádobkách na led. Do jednotlivých kostek dáme nasekané natě a zalijeme je vodou. Po zmražení je vyklepneme a vložíme do sáčku. Odebíráme podle potřeby.
  • Nasekané natě můžeme také zabalit do malých balíčků z alobalu, ty naskládat do mikrotenového sáčku a odebírat podle toho, jak potřebujeme.
  • Způsob zvoleného způsobu mražení závisí na tom, jaké množství zeleninových natí potřebujeme zpracovat a kolik místa máme v mrazničce.

Zmražené natě používáme obdobně jako čerstvé. Do polévek a omáček je přidáváme až na závěr vaření, a to ihned po vytažení z mrazničky, potom už pokrm déle nevaříme. Můžeme je dávat i do pomazánek a salátů, ale pouze když jsou určené k brzké spotřebě.

A pokud je v naší mrazničce již málo místa, můžeme zvolit jinou metodu uskladnění natí např. sušení nebo naložení do soli.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více