2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí

spagetka Kuchařka: spagetka

Zavařeniny 10 názorů

Suroviny

1. s pažitkou:
Pažitka
slunečnicový olej (řepkový..)
Citronový pepř
špetka soli
1 stroužek česneku (na plátky)
2.s rozmarýnem: (a šalvějí):
Rozmarýn lístky
šalvěj lístky (obrané ze stvolů v poměru zhruba 1,5:1)
slunečnicový olej (řepkový)
Čtyř barevný pepř
chilli
špetka soli
trochu jalovce na povrch
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pažitkový olej:
    Pažitku nasekáme na drobné kousky. Na dno sklenice nalijeme trošku oleje a pěchujeme bylinku. Pažitku zhruba v polovině proložíme plátky česneku a okořeníme. Pěchujeme dál až do naplnění sklenice. Snažíme se co nejvíce vytlačit vzduch a vtlačit co nejvíce pažitky. Zalijeme olejem, vyčkáme, až přestanou vystupovat bublinky, znova upěchujeme, případně dolijeme olej. Bylina musí být pod olejem. Já si pažitku zajistila přelomenou špejlí křížem, jako se to dělá třeba u okurek.

  2. Zavíčkujeme, převrátíme sklenici, otevřeme a zkontrolujeme, že skutečně je oleje dostatek. Pevně uzavřeme.

  3. Rozmarýn se šalvějí:
    Postup je obdobný jako výše. Opět nasekáme nadrobno lístky bylinek. Na dno sklenice olej, trošku soli, chilli vloček a pepře. Střídáme vrstvy rozmarýnu a šalvěje, rozmarýnu by mělo být o něco víc než šalvěje. Pořádně pěchujeme, na samotný povrch vysypeme několik kuliček jalovce.

  4. Já povrch utěsnila zdřevnatělými stonky rozmarýnu a šalvěje. Opět se přesvědčíme, že olej už nebublinkuje a že všechny přísady jsou pod olejem. Pevně zavíčkujeme.

  5. Oleje necháme 4 dny na světle, pak uložíme v chladu (lednička), kde macerujeme alespoň 14 dní, i déle. Pokud si odebereme část oleje z bylinek, ihned dolijeme a pokračujeme v maceraci. Pokud se nám už bylinky nezdají, lze je přecedit a olej používat dále, samozřejmě musí být dobře zavřený a v lednici.

  6. Po celou dobu macerace 1x za den obrátíme sklenice dnem vzhůru a zpět, aby se směs stejnoměrně promíchávala a stále kontrolujeme hladinu oleje.

  7. Použití: saláty, grilování, zvěřina, ryby, drůbež, vepřové…..

Poznámka

Množství bylin i oleje závisí jak od množství bylinek tak od velikosti sklenic. Sklenice raději volíme menší, max. do 350 ml objemu.

Protože olej je koncentrovaný, zředíme ho běžným olejem, takže ho vlastně šetříme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: 2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cecilka: nemůžeš na tom nic zkazit a klidně odebírej už po týdnu, jen dolévej olej. Já už ho mám v ledničce od července, bylinky jsou pořád super a jen dolévám olej. Jasně že ho nepoužívám denně.
    Citronový nebo pomerančový pepř byste měli mít v nabídce koření u vás, ale jasně, nevím, kde bydlíš, jaký tam máte krám. Zas ale tak podstatné to není, normální nebo i čtyřbarevný pepř klidně :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Po prvy raz sa pokusam urobit bylinkovy olej=pazitkovy. Priznavam sa, s citronovym korenim som sa este nestretla=vynechala som ho, snad tam nebude chybat:-//:-? a cele som to "zaistila" obycajnymi spajdlami takymi tenkymi drevenymi palickami. Teraz som zvedava, co z toho, po cca mesiaci "vylezie":-?:-?. Drz palce:-!:-!, dakujem.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Díky, super:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Na tvoje pesto dojde v týdnu:yes::yes:, potřebuju různé nápady, mražák už mě nebaví, je jí tam plno :-D:-D:-D:-D:-D
    S tím česnekem můžeš mít ale pravdu.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    cathleen:Ivi,dělávám"pesto"z pažitky.Používám olivový i obyčejný olej,pažitku rozmixuji ponorným mixérem a pesto není hořké. http://www.toprecepty.cz/recept/39140-pesto-z-pazi...Takže u toho bylinkového oleje by po větším pomačkání pažitka také neměla zhořknout.

    spagetka:Laděnko,já už vím,čím to asi bylo.Bylo to česnekem.Už nevím,kde byl vypěstovaný,ale nebyl z ČR.Už při krájení byl tak divně cítit...jako starým sklepem:-8 Už kupujeme jen náš český:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Anna Kocikova: nezhořklo ti to spéš kvůli tomu, žes pažitku při pěchování moc pomačkala? Ona to nemá ráda:-p

    Odpovědět

  • tonok tonok

    spagetka: na olivový olej máme s dcerou naprosto shodný názor jako vy, ono také byznys je byznys a dnes slyšíte jen a jen dělat vše na olivovém ...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Děkuji:-K:-K
    Anna Kocikova: Přemýšlím, proč by ti pažitkový olej měl zhořknout, nežlukl spíš? Ono záleží hlavně na kvalitním oleji, protože nepředpokládám, že bys nakládala žluté nebo zdřevnatělé stonky. Mně takto 2x vypekl olivový olej a už používám ryze slunečnicový, někdy řepkový, ale radši ten první. Nám vůbec celkově už asi 2 roky olivový nechutná, takže ho používám minimálně, i když kupuju opravdu značkový, i chutě se asi mění, to víme o čemkoli;-);-);-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc fajn nápad:-KUrčitě vyzkouším rozmarýn se šalvějí:-pTakto připravená pažitka mi zhořkla...

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Dobrý nápad jak zužitkovat vypěstované bylinky, asi taky spáchám:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: pažitkový olej bylinkové oleje bylinkové oleje recept bylinkový olej recept pesto z pažitky recepty pažitkový olej bylinkový olivový olej olej ze šalvěje domácí šalvěje x olej pažitkový olej použití olivový olej s bylinkami bylinkový olej olej z rozmarýnu recept na olej ze šalvěje domácí pažitkový olej bylinkové pesto olivový olej s bylinkami recept pažitka olej recept na šalvějoví olej sklenice na oleje