Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaro se svými rašícími bylinami a čerstvou zeleninou nás láká k nastartování zdravějšího stravování po kaloricky bohaté zimě. Jarní křupavá zelenina má svěží barvy a je pastvou pro oko i chuťové buňky. Nejen pro začátečníky jsme připravili rady ohledně salátů, zálivek nebo dresinků.

Téma jarních salátů začne být atraktivní, jakmile nosíme ze zahrádky nebo trhu chutnou jarní zeleninu, plnou svěží chuti a vitamínů. Ať už to jsou ředkvičky, salát, špenát, jarní cibule nebo pažitka, zaslouží si dostat se v čerstvé podobě na náš stůl. Dopřejme si to nejlepší.

1

Jaké jsou nejoblíbenější recepty na jarní saláty

Do jarních salátů s úspěchem využijete rašící bylinky, veškeré jedlé výhonky, čerstvou zeleninu jednodruhovou i ve směsi. Výživnost můžete zvýšit tepelně upraveným masem, vejci, sýry, vařenými obilovinami nebo těstovinami apod. Takový salát pak (třeba s kouskem pečiva) nahradí hlavní jídlo.

 

2

Jaké jarní saláty dodají našemu tělu vitamíny

Různé vitamíny jsou ve všech druzích zeleniny. Vitamíny rozpustné v tucích se lépe vstřebají díky přidání oleje do zálivky. Listové saláty nám dodají vitamín C, důležitou kyselinu listovou, provitamín A, vitamíny skupiny B a také mnoho potřebných minerálů a organických kyselin. V našich článcích najdete více informací.

 

3

Jaké jsou nejlepší dresinky pro jarní saláty

Dresinky a zálivky na salát by měly vždy obsahovat tuk, abychom lépe využili vitamíny rozpustné v tucích (provitamín A, vitamín D, E atd.). Vhodným tukem bývá nejčastěji panenský olivový olej, ale známý a výborný je i hlávkový salát posypaný škvarečky za slaniny. Dresink můžete připravit také ze zakysané smetany, jogurtu, sýru cottage nebo majonézy. Receptů na dresinky náš receptář nabízí dostatek.

 

4

Jak udělat zálivku na salát

Klasická zálivka je z vody, soli, cukru, octa a oleje. Ocet doporučujeme vinný nebo jablečný, protože má jemnější chuť a je zdravější. Cukru nedávejte mnoho. Můžete vyzkoušet naši zálivku: ¼ l vody, 2 rovné lžíce cukru, špetku soli, lžíci octa, půl lžíce oleje. Ve vodě mícháme sůl a cukr do rozpuštění, přidáme ocet a ochutnáme, případně dochutíme.  Pak teprve přidáme olej. Nebo můžete vyzkoušet hořčicovou zálivku podle našeho článku.

 

5

Jak připravit ředkvičkový salát

Ředkvičkový salát připravíte z omytých ředkviček nakrájených na plátky nebo hrubě nastrouhaných. Doplňte je nakrájenou jarní cibulkou, která s červenými ředkvičkami hezky kontrastuje. Při použití klasického octového nálevu počítejte s tím, že ředkvičky nálev zabarví. Místo octové zálivky můžete připravit jogurtový nebo majonézový dresink.

 

6

Jak udělat octovou zálivku

Octovou zálivku bez oleje můžete připravit také podle našeho videa. Nejdříve v misce s vodou necháme rozpustit sůl a cukr, potom teprve přidáme ocet, olej není nutný.

 

7

Jak okořenit salát

Zeleninu v salátech není potřeba mnoho kořenit. Lépe si tak vychutnáte její přirozenou chuť. Doporučit ale můžeme trochu čerstvě umletého pepře nebo např. provensálské koření. Prodávají se i různé kořenící salátové směsi, které se postarají o výbornou chuť salátu. O skvělou chuť salátu se postarají vhodně zvolené zeleninové směsi.

 

8

Jak udělat nálev na okurkový salát

Do nálevu na okurkový salát nedávejte mnoho vody, protože okurky samy o sobě mnoho vlastní vody uvolní. Po zalití také rychle ztrácí křupavost působením soli a octa. Nálev připravte podle bodu 4 nebo 6.

9

Jak připravit jarní salát s vejci

Salát s vařenými vejci zvýší jeho výživnost. K nakrájené zelenině přidejte plátky nebo kostičky vajec vařených natvrdo a zalijte zálivkou nebo dresinkem. Zkušenější kuchaři mohou připravit vejce ztracená, jejichž roztékající se žloutek dodá salátu na atraktivitě.

 

10

Jaké bylinky patří do jarního salátu

Čerstvé bylinky přidané do zeleninových salátů jim dodají významnou barevnou i chuťovou složku, přidají jim navíc další porci vitamínů a dalších výživových bonusů. Nejvhodnější jsou čerstvě rašící bylinky jako pažitka, petrželka, kopr, medvědí česnek, libeček, oregano, provensálské byliny a další. Použít můžete i plané rostliny jako jsou sedmikrásky nebo bršlice kozí noha (jinak nepříjemný plevel).

Podle názorného videa můžete vyzkoušet přípravu výborného ředkvičkového salátu s majonézou. Ředkvičky jsou nejlepší co nejdříve po sklizni, nejhezčí jsou červenobílé nebo červené, do salátu můžeme zužitkovat i několik mladých ředkvičkových lístků.

A jaké jarní saláty jste si oblíbili vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více