Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit quinou? Královna superpotravin se v kuchyni neztratí. Jak s ní vařit a do jakých pokrmů ji použít

Quinoa (čtěte kinoa) bývá nazývána královnou superpotravin. Obsahuje dvakrát více proteinu než rýže a všech devět esenciálních aminokyselin. Je proto vhodná zejména pro vegany a vegetariány, kteří se někdy mohou potýkat s jejich nedostatkem.

Quinoa připomíná kuskus

Quinoa neboli merlík chilský je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Z jejích drobných kulatých semínek připomínajících kuskus nebo jáhly se mele mouka nebo se používá k přípravě kaše a zahušťování polévek. Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilnin (patří ale mezi pseudoobiloviny). Jejich bojovníkům i dětem dávala sílu. Patřila mezi základní plodiny starých civilizací na úpatí And. Je to jednoletá bylina, vyskytující se ve třech druzích: quinoa bílá, červená a černá. Všechny chutnají stejně a je jen na vás, který druh zvolíte, aby barevně ladil s ostatními surovinami připravovaného pokrmu.

Semena quinoy jsou přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky. Je sytá, díky vláknině však snadno stravitelná a nenadýmá.

 

Vařit s quinoou není složité

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť, je výbornou alternativou k bílé přílohové rýži nebo kuskusu.

Semínka quinoy jsou pokryta nahořklou vrstvou saponinu, který je z nich možné před vařením spláchnout studenou vodou. Většina prodávané quinoy už opláchnutá je, ale rychlé opláchnutí quinoe určitě neuškodí. Proplachujeme studenou vodou v hustém sítku a pak necháme okapat.

Vaří se asi 15 minut – dva díly vody nebo vývaru na jeden díl quinoy. Občas lehce promíchejte, aby se quinoa nepřichytla ke dnu hrnce. Při vaření se uvolní bílé klíčky kolem zrnek a díky tomu vypadají zrnka velice pěkně a zvláštně. Uvařená quinoa by měla být na skus trochu křupavá ("al-dente", na skus), přesto ne tvrdá ani zcela měkká. Je nadýchaná, nelepí se a chuťově je neutrální - skvěle se hodí jako doplněk k jídlu, které je výrazněji ochucené. Pokud chcete dosáhnout zajímavější chuti, uvařte quinou ve vývaru, případně přidejte do vody nějaké oblíbené bylinky.

Do jakých pokrmů quinou použít?

Její velkou výhodou je možnost úpravy jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i na sladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami).
Zrnka quinoy mohou být součástí polévek zeleninových, luštěninových i masových, salátů , jako nevšední příloha nebo zavářka do polévek. Hlavně děti si rády pochutnají na sladkých pokrmech s quinoou - třeba na kaši.Quinoa je také vdečnou surovinou na výrobu rostlinných karbanátků, protože drží pěkně pohromadě.

Její jedinou nevýhodou je trochu vyšší cena, ale pokud ji budeme využívat alespoň občas pro obohacení jídelníčku, děláme něco pro naše zdraví a naše tělo nám za ni bude vděčné.

Komentáře

cathleen cathleen

14. 9. 2023 08:25

Manelka: douufám, že se povedlo ;-)

Manelka

21. 8. 2023 13:45

Mám před sebou quinou bílou. Vyzkouším jako přílohu k masité omáčce. Díky moc.:-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více