Skladba jídelníčku dětí, které už nepřijímají potřebné živiny z mateřského mléka, je velmi důležitá pro jejich fyzický a psychický vývoj, zdraví i náladu. Jaké vitamíny jsou pro děti důležité a ve kterých potravinách je najít?
Důležité vitamíny v potravinách
V kterých potravinách najdeme potřebné vitamíny pro děti, a jak ovlivňují jejich zdraví od raného věku, napoví tabulka vycházející z informací publikovaných v časopise Pediatrie pro praxi.
Vitamín
|
Kde najdeme vitamín
|
Vliv na zdraví
|
A
|
rybí tuk, ryby, játra, maso, žloutek, mléko, mrkev, paprika, rajče, dýně, batáty, meruňky, broskve
|
podporuje vývoj zraku, kůže a sliznic, posiluje imunitu, bojuje proti zánětům
|
C
|
paprika, petržel, kapusta, brokolice, zelí, pomeranč, grep, broskve, kiwi
|
chrání proti infekcím, podporuje imunitu, růst tkání, pokožky, kostí a chrupu, působí proti únavě
|
D
|
rybí tuk, tresčí játra, ryby, žloutek
|
posiluje imunitu, podporuje vývoj kostí
|
E
|
játra, vejce, maso, oleje, ořechy, semínka, luštěniny, špenát, kapusta, avokádo
|
podporuje hojení ran a zánětů
|
K
|
játra, oleje, listová zelenina, brokolice
|
reguluje srážlivost krve, podporuje hojení ran
|
B1
|
maso, játra, ovesné vločky, ořechy, luštěniny, obiloviny, kvasnice
|
podporuje růst a chuť k jídlu, posiluje svalové a nervové funkce
|
B2
|
maso, játra, mléko a mléčné výrobky, vejce, houby, špenát, kapusta, ovesné vločky, kvasnice, ořechy
|
podporuje růst a vývoj tkání, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
|
B3
|
maso, játra, ryby, kvasnice, luštěniny, obiloviny, brambory
|
reguluje funkci zažívacího ústrojí, podporuje nervový systém
|
B5
|
maso, játra, ryby, kvasnice, mléko, vejce, luštěniny
|
podporuje tvorbu červených krvinek, zvyšuje odolnost proti infekcím, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
|
B6
|
maso, játra, ryby, kvasnice, sýr, sója, brambory, banány
|
podporuje správnou funkci červených krvinek, chrání zrak, zlepšuje obranyschopnost organismu
|
B7
|
maso, játra, vejce, čokoláda, ořechy, luštěniny, houby, květák
|
chrání kůži, nehty a vlasy, přispívá ke správnému fungování nervové soustavy
|
B9
|
játra, listová zelenina, luštěniny, ořechy, zelí, chřest, brokolice, brambory, houby, jahody, pomeranče, třešně
|
podporuje tvorbu červených krvinek, růst a regeneraci
|
B12
|
maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce
|
podporuje tvorbu červených krvinek a látkovou výměnu, udržuje zdravý nervový systém
|
Doplňky stravy pro děti
Spousta maminek v nejlepší vůli a obavách o zdraví podává dětem vitamínové doplňky. Potřeby zdravých dětí však plně pokryje zdravá, vyvážená a pestrá strava, ve které nechybí ovoce, zelenina, maso a další potraviny zmíněné v tabulce. Zvýšenou potřebu vitamínů mají děti při některých specifických onemocněních nebo jedinci z vegetariánských či veganských rodin. Vždy se však doporučuje potřebu doplňků stravy konzultovat s lékařem.
Článek z magazínu
Přesvědčení, že člověk potřebuje vitamíny jen v období chřipek a angín, je dávno vyvrácený mýtus. Naše tělo potřebuje denně přijmout široké spektrum vitamínů, minerálů a dalších výživných látek – od…
Recepty na vitamínové bomby
Ideální způsob, jak do dětí dostat potřebné vitamíny každý den, je zařadit do jídelníčku zdravá smoothie. Máme pro vás i další tipy na pokrmy plné důležitých vitamínů.
Kuřecí játra se zeleninou
Na 4 porce budete potřebovat 300 g očištěných kuřecích jater, 1 mrkev, ½ menší brokolice, 1 hrst mraženého hrášku, 1 červenou papriku, asi 10 cm pórku, ½ cibule, ½ hrnku kuřecího vývaru, 1 stroužek česneku, sůl a sladkou papriku. Jak na to?
Do trochy oleje dejte česnek nakrájený na plátky, trochu sladké papriky, lehce osolte, opepřete a smíchejte s játry nakrájenými na menší kousky. Nechte v lednici marinovat asi 1 hodinu. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte játra (bez marinády) a zprudka orestujte. Přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na podobně velké kousky, podlijte vývarem a poduste asi 15 minut doměkka. Podle chuti dosolte a podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.
Vyzkoušejte také recept na kuřecí játra s rajčaty.
Článek z magazínu
Poctivý domácí vývar můžete vylepšit mnoha způsoby – nudlemi, kapáním, svítkem nebo knedlíčky. Ty játrové jsou považovány za zavářku přímo luxusní. Ne nadarmo jsou součástí mnoha svátečních polévek,…
Losos s pečenou zeleninou
Na 4 porce si připravte 600 g lososa bez kůže, 2 mrkve, 1 petržel, 1 batát, 2 menší červené řepy, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl, snítku tymiánu a olivový olej. Jak na to?
Zeleninu nakrájejte na podobně velké kousky (spíše menší), promíchejte s trochou olivového oleje, zlehka osolte, přidejte tymián a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 – 40 minut doměkka. Na posledních 10 minut přidejte k zelenině kousky lososa potřené olivovým olejem a mírně osolené. Na talíři posypte lososa se zeleninou slunečnicovými semínky.
Obědový salát z červené čočky
Na 4 porce potřebujete 250 g červené čočky, 200 g vařeného nebo pečeného masa (kuřecí nebo hovězí), 1 hrst uvařených zelených fazolek, 1 papriku, 1 stroužek česneku, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 1 lžíci piniových oříšků nebo slunečnicových semínek, 2-3 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř a olivový olej. Jak na to?
Červenou čočku uvařte podle návodu na obalu, slijte a nechte vychladnout. Maso, fazolky, papriku a petrželku nakrájejte nadrobno, smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek, lehce opražené piniové oříšky, citronovou šťávu, trochu olivového oleje a jogurt. Podle chuti osolte, opepřete a podávejte vychlazené.
Článek z magazínu
Čočka je považována za královnu luštěnin. Aby taky ne! Dá se zpracovat na mnoho způsobů, vytvoříte z ní výtečné polévky, dobré saláty či pomazánky, ale lze ji využít i ve sladké kuchyni! Přesvědčte…
autorka kuchařek pro děti
Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
pediatriepropraxi.cz
wyseguide.com
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.