Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vitamíny pro děti
Zdroj: Freepik, jcomp

Skladba jídelníčku dětí, které už nepřijímají potřebné živiny z mateřského mléka, je velmi důležitá pro jejich fyzický a psychický vývoj, zdraví i náladu. Jaké vitamíny jsou pro děti důležité a ve kterých potravinách je najít?

​Důležité vitamíny v potravinách

V kterých potravinách najdeme potřebné vitamíny pro děti, a jak ovlivňují jejich zdraví od raného věku, napoví tabulka vycházející z informací publikovaných v časopise Pediatrie pro praxi.

Vitamín

Kde najdeme vitamín

Vliv na zdraví

A

rybí tuk, ryby, játra, maso, žloutek, mléko, mrkev, paprika, rajče, dýně, batáty, meruňky, broskve

podporuje vývoj zraku, kůže a sliznic, posiluje imunitu, bojuje proti zánětům

C

paprika, petržel, kapusta, brokolice, zelí, pomeranč, grep, broskve, kiwi

chrání proti infekcím, podporuje imunitu, růst tkání, pokožky, kostí a chrupu, působí proti únavě

D

rybí tuk, tresčí játra, ryby, žloutek

posiluje imunitu, podporuje vývoj kostí

E

játra, vejce, maso, oleje, ořechy, semínka, luštěniny, špenát, kapusta, avokádo

podporuje hojení ran a zánětů

K

játra, oleje, listová zelenina, brokolice

reguluje srážlivost krve, podporuje hojení ran

B1

maso, játra, ovesné vločky, ořechy, luštěniny, obiloviny, kvasnice

podporuje růst a chuť k jídlu, posiluje svalové a nervové funkce

B2

maso, játra, mléko a mléčné výrobky, vejce, houby, špenát, kapusta, ovesné vločky, kvasnice, ořechy

podporuje růst a vývoj tkání, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu

B3

maso, játra, ryby, kvasnice, luštěniny, obiloviny, brambory

reguluje funkci zažívacího ústrojí, podporuje nervový systém

B5

maso, játra, ryby, kvasnice, mléko, vejce, luštěniny

podporuje tvorbu červených krvinek, zvyšuje odolnost proti infekcím, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu

B6

maso, játra, ryby, kvasnice, sýr, sója, brambory, banány

podporuje správnou funkci červených krvinek, chrání zrak, zlepšuje obranyschopnost organismu

B7

maso, játra, vejce, čokoláda, ořechy, luštěniny, houby, květák

chrání kůži, nehty a vlasy, přispívá ke správnému fungování nervové soustavy

B9

játra, listová zelenina, luštěniny, ořechy, zelí, chřest, brokolice, brambory, houby, jahody, pomeranče, třešně

podporuje tvorbu červených krvinek, růst a regeneraci

B12

maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce

podporuje tvorbu červených krvinek a látkovou výměnu, udržuje zdravý nervový systém

​Doplňky stravy pro děti

Spousta maminek v nejlepší vůli a obavách o zdraví podává dětem vitamínové doplňky. Potřeby zdravých dětí však plně pokryje zdravá, vyvážená a pestrá strava, ve které nechybí ovoce, zelenina, maso a další potraviny zmíněné v tabulce. Zvýšenou potřebu vitamínů mají děti při některých specifických onemocněních nebo jedinci z vegetariánských či veganských rodin. Vždy se však doporučuje potřebu doplňků stravy konzultovat s lékařem.

​Recepty na vitamínové bomby

Ideální způsob, jak do dětí dostat potřebné vitamíny každý den, je zařadit do jídelníčku zdravá smoothie. Máme pro vás i další tipy na pokrmy plné důležitých vitamínů.

​Kuřecí játra se zeleninou

Na 4 porce budete potřebovat 300 g očištěných kuřecích jater, 1 mrkev, ½ menší brokolice, 1 hrst mraženého hrášku, 1 červenou papriku, asi 10 cm pórku, ½ cibule, ½ hrnku kuřecího vývaru, 1 stroužek česneku, sůl a sladkou papriku. Jak na to?

Do trochy oleje dejte česnek nakrájený na plátky, trochu sladké papriky, lehce osolte, opepřete a smíchejte s játry nakrájenými na menší kousky. Nechte v lednici marinovat asi 1 hodinu. Na rozehřátém oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte játra (bez marinády) a zprudka orestujte. Přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na podobně velké kousky, podlijte vývarem a poduste asi 15 minut doměkka. Podle chuti dosolte a podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

Vyzkoušejte také recept na kuřecí játra s rajčaty.

​Losos s pečenou zeleninou

Na 4 porce si připravte 600 g lososa bez kůže, 2 mrkve, 1 petržel, 1 batát, 2 menší červené řepy, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl, snítku tymiánu a olivový olej. Jak na to?

Zeleninu nakrájejte na podobně velké kousky (spíše menší), promíchejte s trochou olivového oleje, zlehka osolte, přidejte tymián a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte přibližně 30 – 40 minut doměkka. Na posledních 10 minut přidejte k zelenině kousky lososa potřené olivovým olejem a mírně osolené. Na talíři posypte lososa se zeleninou slunečnicovými semínky.

​Obědový salát z červené čočky

Na 4 porce potřebujete 250 g červené čočky, 200 g vařeného nebo pečeného masa (kuřecí nebo hovězí), 1 hrst uvařených zelených fazolek, 1 papriku, 1 stroužek česneku, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 1 lžíci piniových oříšků nebo slunečnicových semínek, 2-3 lžíce řeckého jogurtu, 1 lžičku citronové šťávy, sůl, pepř a olivový olej. Jak na to?

Červenou čočku uvařte podle návodu na obalu, slijte a nechte vychladnout. Maso, fazolky, papriku a petrželku nakrájejte nadrobno, smíchejte s čočkou, přidejte prolisovaný česnek, lehce opražené piniové oříšky, citronovou šťávu, trochu olivového oleje a jogurt. Podle chuti osolte, opepřete a podávejte vychlazené.

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
pediatriepropraxi.cz
wyseguide.com

Recepty k tomuto článku