Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olivy jsou jedinečnou lahůdkou nejen středomořské, ale i naší kuchyně. V mnoha jídlech jsou nepřekonatelné
Zdroj: Pixabay, Chantal Mure

Olivy mají specifickou chuť, díky které je mnozí z nás milují, jiní o ně nestojí. Jedná se o ovoce, které se pěstuje v mnoha druzích a velikostech. Pro nás je nejzásadnější rozdíl mezi zelenými a černými olivami. Nejedná se ale o rozdíl v druhu, nýbrž ve zralosti. Zelené jsou nezralé, černé jsou naopak zralé.

Olivy obsahují pecičku, která se v těch, jak je známe z obchodu, často nahrazuje různými náplněmi. Žádané jsou především kousky červených papriček, loupané mandle a sardelky. Pokud máte olivy rádi, vyplatí se koupit rovnou více balení ve slevové akci a pak je mít vždy po ruce.

Obložená studená mísa je korunou slavnostního stolu. Příprava vyžaduje chvilku rozmýšlení předem, například pro kolik lidí bude, do jaké finanční částky se chceme vejít, jakou zvolíme kombinaci… Podívejte se na všechny obložené mísy.

Jak používat olivy

Olivy se v kuchyni rozhodně neztratí, oblíbené jsou především zelené. Kromě toho, že jsou žádanou jednohubkou, přidáváme je do čerstvých salátů i tepelně upravených jídel. Vybrali jsme několik příkladů pokrmů, jejichž chuť olivy jednoznačně podtrhnou. Používejte je především:

Jak upravit olivy do jídla

Olivy můžete používat v celku, ale častěji je buď rozkrojíme podélně na poloviny a čtvrtiny, nebo je nakrájíme na tenké plátky, tak aby na řezu vynikla jejich barevná náplň (např. červené papričky). Jejich výrazná chuť se pak velmi dobře rozloží v celém pokrmu a ozdobí ho, příkladem je pizza.

Olivy a středomořská kuchyně

Využití oliv je velmi široké, určitě najdou své uplatnění nejen ve středomořské kuchyni, ale i v té naší. Vybrali jsme pro vás na závěr kuřecí steaky Caprese. Pokud vás recept zaujme, snadno si ho připravíte podle názorného videa. Kromě kuřecího masa budete potřebovat mozzarellu, rajčata, olivy, bazalku, oregano a provensálské koření. Tedy přesně tu správnou kombinaci surovin, která se hodí k olivám.

A jak máte olivy nejraději vy? Můžete se s námi podělit o své tipy do komentářů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více