Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb žitný kváskový bez hnětení

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 70 min Plus doba kynutí rozkvasu 8 - 12 hodin a 2 - 3 hodiny kynutí samotného chleba ve formě.

85 min (15 min příprava + 70 min tepelná úprava, Plus doba kynutí rozkvasu 8 - 12 hodin a 2 - 3 hodiny kynutí samotného chleba ve formě.)

23. 8. 2022 13:21

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 976 kJ / 1 906 kcal
Bílkoviny47,80 g
Tuky7,38 g
Vláknina40,54 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,42 g
Sůl16,00 g
Sacharidy391,91 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Chléb ze žitné mouky v troubě už nevyskočí, jako je tomu u chlebů z jiných druhů mouky, nepraská a má krémovější střídku. Oblíbila jsem si žitnou chlebovou mouku z Věrovan (fialová), z jiných není chléb tak vláčný a jemný. Chléb lze nakrájet na cca 17 krajíců po 50 g.

Peču ve dvou různých formách, z Lidlu 32x13x7 je nižší a delší, ve formě Banquet 27x14x7je zase vyšší a kratší a krajíců je méně. Časy pečení jsou orientační, uprav si je podle pečicích vlastností své trouby.

Upečený chléb uchovávám v chlebníku v utěrce, kterou po 2, 3 dnech měním za suchou, vydrží opravdu dlouho.

V létě připravuju rozkvas ráno, protože je rychleji nakynutý a večer peču, v zimě jej připravuju večer a dopoledne peču.

Kvásek vydrží v lednici několik dní, možná jej bude potřeba mezi dvěma pečeními přikrmit troškou vody a lžící žitné mouky (octový zápach=hladový kvásek). Žitný kvásek lze založit doma, což není zrovna jednoduché nebo jej získat už hotový (viz. kvásková mapa).

Na závěr - nikdy si nezapomeň z rozkvasu odebrat trošku na další pečení!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka žitná chlebová, voda, sůl, kvas žitný, med tekutý, cibule sušená smažená, kmín celý, ořechy, bylinky, kustovnice, olivy, rajče sušené, máslo

TopRecepty.cz

Chléb žitný kváskový bez hnětení

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkD2L