Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Pixabay

Bylinky, které jsou součástí provensálského koření, si můžeme vypěstovat a namíchat i sami. Čerstvé se mohou stát součástí marinád, ochutit maso i zeleninu. Vůně koření je příjemná a uplatnění v kuchyni široké.

Jejich název se odvozuje od oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou důležitou součástí tamější kuchyně. Pro ty, kdo dávají přednost doma pěstovaným a sušeným bylinám, přinášíme jednoduchý návod.

Do jakých pokrmů se koření hodí nejvíce

Provensálské koření bývá součástí marinád ke grilování masa. Také se jím výborně ochutí dušená zelenina, ryby, omáčky, těstoviny, rajčatové pokrmy, sýry, pečivo, dresinky apod. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů středomořské kuchyně.

Jaké má směs složení

Počet druhů bylin v této směsi bývá často 5–7. Základní a povinná pětka se skládá z rozmarýnu, tymiánu, bazalky, oregana a saturejky. Přidat můžeme šalvěj, estragon, hladkolistou petržel, majoránku, levanduli. Přesný poměr ani kombinace bylin nejsou pevně dané, záleží na citu, čichu a chuti.

Jak koření připravit

Bylinky jemně nasekáme a sušíme rozložené v nízké vrstvě v sušičce potravin nebo v troubě s ventilátorem. Důležitá je mírná teplota a proudící vzduch. Byliny občas promícháme. Zcela suchou směs uzavřeme do dobře těsnících obalů a skladujeme v suchu a temnu.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky