Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Bylinky, které jsou součástí provensálského koření, si můžeme vypěstovat a namíchat i sami. Čerstvé se mohou stát součástí marinád, ochutit maso i zeleninu. Vůně koření je příjemná a uplatnění v kuchyni široké.
Jejich název se odvozuje od oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou důležitou součástí tamější kuchyně. Pro ty, kdo dávají přednost doma pěstovaným a sušeným bylinám, přinášíme jednoduchý návod.
Do jakých pokrmů se koření hodí nejvíce
Provensálské koření bývá součástí marinád ke grilování masa. Také se jím výborně ochutí dušená zelenina, ryby, omáčky, těstoviny, rajčatové pokrmy, sýry, pečivo, dresinky apod. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů středomořské kuchyně.
Jaké má směs složení
Počet druhů bylin v této směsi bývá často 5–7. Základní a povinná pětka se skládá z rozmarýnu, tymiánu, bazalky, oregana a saturejky. Přidat můžeme šalvěj, estragon, hladkolistou petržel, majoránku, levanduli. Přesný poměr ani kombinace bylin nejsou pevně dané, záleží na citu, čichu a chuti.
Jak koření připravit
Bylinky jemně nasekáme a sušíme rozložené v nízké vrstvě v sušičce potravin nebo v troubě s ventilátorem. Důležitá je mírná teplota a proudící vzduch. Byliny občas promícháme. Zcela suchou směs uzavřeme do dobře těsnících obalů a skladujeme v suchu a temnu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 8 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 9 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 14 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 14 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně sbírat a sušit kuchyňské bylinky. Jejich využití je všestranné
Grilování levou zadní: Na domácí grilovací směs můžete využít koření, které máte běžně doma. Maso tak bude přesně podle vaší chuti
Rozmarýn se v kuchyni uplatní hlavně při grilování a pečení tučnějšího masa. Ale využijeme jej i při nakládání sýrů
Komentáře