Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením
Bylinky, které jsou součástí provensálského koření, si můžeme vypěstovat a namíchat i sami. Čerstvé se mohou stát součástí marinád, ochutit maso i zeleninu. Vůně koření je příjemná a uplatnění v kuchyni široké.
Jejich název se odvozuje od oblasti Provence ve Francii, kde tyto byliny běžně rostou a jsou důležitou součástí tamější kuchyně. Pro ty, kdo dávají přednost doma pěstovaným a sušeným bylinám, přinášíme jednoduchý návod.
Do jakých pokrmů se koření hodí nejvíce
Provensálské koření bývá součástí marinád ke grilování masa. Také se jím výborně ochutí dušená zelenina, ryby, omáčky, těstoviny, rajčatové pokrmy, sýry, pečivo, dresinky apod. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů středomořské kuchyně.
Jaké má směs složení
Počet druhů bylin v této směsi bývá často 5–7. Základní a povinná pětka se skládá z rozmarýnu, tymiánu, bazalky, oregana a saturejky. Přidat můžeme šalvěj, estragon, hladkolistou petržel, majoránku, levanduli. Přesný poměr ani kombinace bylin nejsou pevně dané, záleží na citu, čichu a chuti.
Jak koření připravit
Bylinky jemně nasekáme a sušíme rozložené v nízké vrstvě v sušičce potravin nebo v troubě s ventilátorem. Důležitá je mírná teplota a proudící vzduch. Byliny občas promícháme. Zcela suchou směs uzavřeme do dobře těsnících obalů a skladujeme v suchu a temnu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové roládky s chorizem a zeleninovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami

Hovězí krk na zelenině z pomalého hrnce
Přidáno před 9 hodinami

Vepřové kotlety s balzamiko-javorovým přelivem
Přidáno před 18 hodinami

Pikantní hovězí krk jalapeňos
Přidáno 26. 9. 2023 21:32

Tvarohové poháry se švestkami a perníčky
Přidáno 26. 9. 2023 21:15

Kuřecí žaludky na houbách
Přidáno 26. 9. 2023 20:40
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře