Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit nejoblíbenější zapékané rychlovky, česnekové bagety a chleby ve vajíčku
Zdroj: Toprecepty

V jednoduchosti je krása a navíc to skvěle chutná. Rychle a snadno si připravíme voňavou křupavou pochoutku se sýrovou náplní nebo česnekové bagety, podobné těm, které se prodávají. Kdo chce, přidá zeleninu nebo šunku. Rychlé pohoštění nebo chutná večeře jsou během chvilky na stole. Navíc tímto způsobem zužitkujeme starší pečivo.

Zapékání ozdobeného pečiva

Na rozdíl od plněných toustů pečivo při zapékání nezavíráme horní vrstvou. Používáme plátky veky, tenké krajíčky chleba, rozkrojené obyčejné rohlíky, bagety nebo toustový chléb. Obvykle je lehce potřeme tukem a pak na ně jednoduše pokládáme suroviny. Vše společně krátce zapečeme. K tomu nám postačí obyčejná nebo mikrovlnná trouba. Pečivo můžeme zapékat naslano nebo nasladko.

Pečivo - domácí i kupované

Zapékat můžeme rohlíky, bagety, veky a chléb. Vše buď kupované nebo vlastnoruční výroby. Můžeme si upéct domácí veku, chléb nebo jiné pečivo podle některého z našich receptů. Nejčastěji ale používáme pečivo, které jsme nestihli spotřebovat úplně čerstvé.

Rohlíky

Rohlíky podélně rozkrojíme. Každou polovinu připravíme zvlášť. Lehce je potřeme olejem nebo Zlatou Hanou a  položíme na ně tenké plátky rajčete, případně česneku. Kdo chce, přidá plátek šunky. Vše bohatě posypeme strouhaným sýrem nebo položíme plátek sýru vcelku, nejčastěji používáme Goudu nebo Eidam. Povrch ještě můžeme posypat provensálským, grilovacím nebo italským kořením. Připravené rohlíky vložíme na chvíli do mikrovlnné nebo rozehřáté obyčejné trouby. Při pečení v obyčejné troubě lze využít zabalení do alobalu, abychom předešli vysoušení pečiva. Během chvilky máme hotovo. Podáváme co nejdříve, jinak sýr i rohlíky začnou rychle tuhnout.

Veky

Veky ozdobíme tím, co nám chutná a co máme po ruce. Obvykle na ně opět nejprve dáme trochu tuku a na něj ostatní suroviny - zeleninu, uzeniny, sýry. Pečivo můžeme také namáčet v rozšlehaném vajíčku nebo ho vajíčkem poléváme. Zapékáme vždy v dobře rozehřáté troubě. Veky namočené ve vajíčku nám budou chutnat pečené na oleji na pánvi. Při podávání je zdobíme plátky rajčete, papriky a cibule. Položíme na ně nakrájené naložené nebo čerstvé okurky. Kdo chce, dá si ještě hořčici nebo kečup. 

Bagety

Podle našeho receptu můžeme ochutnat velmi jednoduchou zapečenou bagetu s česnekem. Krásně to voní, je to levné a přitom moc dobré. K zapečeným bagetám si můžeme připravit třeba lilek dušený s cuketou a posypaný balkánským sýrem nebo domácí lečo s rajčaty, paprikami a cibulkou.

Toustový chléb

Použití toustového chleba je velmi jednoduché. Krajíčky jsou úhledné a pěkně se vyjímají, když je narovnáme na tác pro návštěvu. Před zapékáním z krajíčků toustového chleba můžeme nakrájet trojúhelníky. Chléb je křehký, proto pokud ho obalujeme ve vajíčku, postupujeme opatrně. 

Chléb

Pokud nám zůstane tvrdnoucí chléb, zapékání je jednoduchá volba. Rázem o něj budou mít všichni zájem a možná se nám nebude krajíců dostávat. Připravujeme ho stejně jako další zapékané pečivo. Zvlášť oblíbený je zapékaný chléb, který předem namočíme ve vajíčku. K vajíčku můžeme přimíchat trochu utřeného česneku a provensálského nebo pikantního koření. Zdobíme bohatě čerstvou i sterilovanou zeleninou.

Zapékání s chutnými surovinami vytvoří z obyčejného pečiva lákavé pochoutky. V přípravě dalších náplní do zapečených baget se můžeme inspirovat v našem Magazínu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky