Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boží milosti se připravují při svátečních příležitostech. Jak je usmažit podle receptů našich babiček?
Zdroj: Top recepty

Boží milosti, tradiční sváteční pečivo, si spojujeme především s obdobím masopustu a Velikonoc. Připravují se z jednoduchého těsta a smaží se na tuku. Nejspíš pamatujeme talířky s tímto pečivem, které nám občas přinesly na ochutnání naše babičky. S naším receptářem si můžeme připomenout, jak milosti chutnají.

Tradiční pečivo od našich babiček

Boží milosti nepatří mezi druhy pečiva, které by se připravovalo často. Možná jsme měli občas příležitost ochutnat je z talířku a pak zase dlouho nic. Pečivo se rychle snědlo a zůstalo nám po něm sladce v ústech. Připomenout si je můžeme s vyzkoušenými recepty pro masopustní a velikonoční období. Možná objevíme i ty "naše".

Jak se připravují Boží milosti

Suroviny na vále zpracujeme do hladkého těsta, které připomíná nudlové. Do těsta se obvykle přidává smetana, nejčastěji kysaná, a trochu citrónové šťávy či strouhané kůry. Vypracované těsto rozválíme, obvykle není třeba těsto při rozvalování podmoučňovat, a rozkrájíme. Každý kousek několikrát prořízneme, aby se milosti při smažení nekroutily a získaly zajímavé tvary. Poté je usmažíme na pánvi dozlatova. Z tuku je vytahujeme děrovanou naběračkou a necháme chvilku okapat na talíři s papírovým ubrouskem

Na závěr obalit v cukru s vanilkou

Hotové milosti ještě za tepla balíme ve směsi práškového a vanilkového cukru, někdy se přidává i mletá skořice. Vanilkový cukr nemusíme kupovat - podle našeho návodu si  ho snadno připravíme doma. Smažit se dají milosti nejrůznějších tvarů, různě prostřihované a stočené. Zvlášť pěkně vypadají milosti, které se připravují z vrstveného těsta ve tvaru kytiček. Do jejich středu se dá vložit na ozdobu trochu marmelády.
 

Netřeba šetřit tukem

Při přípravě Božích milostí se nešetří tukem, stejně jako při smažení koblih - dalšího pečiva, které se připravuje tradičně v období masopustu. Je to čas, ve kterém probíhaly zabijačky a hospodyně měly tuku dostatek. Masopustní čas končí v úterý před Popeleční středou, pak již následuje období půstu, které trvá až do Velikonoc.

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více