Masopust - tradiční i neobvyklé recepty: Jak na domácí škvarky a vlastní koblihy?

Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází Velikonocům. A jak tu třídenní oslavu, tak celou masopustní dobu spojuje především velké hodování. Je to totiž nejvhodnější čas na zabijačky. Ty znamenají jelita a jitrnice, spoustu masa, vývary, ovary, šunku a třeba i škvarky. Domácí škvarky si můžete vyrobit i v panelákové kuchyni, aby ale byly obzvlášť vypečené, chce to znát pár triků.
Kdo nemá rád maso, ten si o masopustu dopřává hlavně sladké. K masopustu totiž patří i dozlatova osmažené koblihy plněné marmeládou a bohatě pocukrované. I tato dobrota se dá vyrobit doma, vyžaduje to ovšem trochu práce, takže pokud se vám do toho nechce, klidně si upečte jinou sladkou chuťovku, třeba kalsické buchty nebo nějaký dobrý koláč. Smyslem masopustu je se pomnít před již zmiňovaným půstem, a tak se to nesmí zanedbat!
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Křehký jablkový koláč s ořechy
Přidáno před 9 hodinami

Rychlé ptáčky z mletého masa
Přidáno před 12 hodinami

Vláčný koláč s fíky
Přidáno před 14 hodinami

Salát s jablky a rozinkami
Přidáno před 14 hodinami

Švestková povidla z povidláku, v troubě pečená
Přidáno 13. 8. 2022 01:10

Hovězí plátky z krku na slanině a cibulích v papiňáku
Přidáno 12. 8. 2022 20:24