Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Profiterolka je francouzský dezert z odpalovaného těsta. Její název znamená "dárek" a přesně tím je. Lahodný, křehký bochánek, plněný krémem, šlehačkou, zmrzlinou nebo sladkou nádivkou, okouzlí všechny, kdo ho ochutnají.
Odpalované těsto si musíme na něčem vyzkoušet - proč by to nemohly být právě profiterolky? Nejvíce se podobají větrníčkům, ale jejich náplň a zdobení nemají jasná pravidla, proto jsou na přípravu jednodušší. Poradíme vám postup.
Příprava a pečení profiterolek
Nejtěžší je příprava odpalovaného těsta - pak už je to snadné:
- Připravíme si odpalované těsto z mouky, tuku a vody. Po vychladnutí ho ušleháme s vejci. Vznikne jemná, tvárná hmota.
- Těsto budeme stříkat z cukrářského sáčku přes řezanou špičku. Pokud ho nemáme, tvoříme dvěma lžičkami na pečicí papír malé nočky.
- Vytvořené bochánky posazujeme dále od sebe, trochu se nafouknou. Přestříkneme plech vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Upečeme do tmavě růžova a při pečení neotevíráme troubu. Páru necháme jen po pramínku uniknout z trouby, než ji otevřeme.
- V případě, že budeme profiterolky plnit rozkrojené, rozkrojíme je zatepla - později by se lámaly.
Plnění a zdobení profiterolek
- Vychladlé a rozkrojené profiterolky naplníme máslovým nebo žloutkovým krémem, ušlehanou šlehačkou s mascarpone nebo zmrzlinou.
- Do středu krému můžeme zapíchnout kousek ovoce (jahoda, malina, broskev) a krém obarvit kakaem nebo nasekanými kousky ovoce.
- Přiklopíme odříznutým vrškem profiterolky a polijeme čokoládou, cukrovou polevou nebo poprášíme moučkovým cukrem.
- Profiterolky plněné bez rozkrojení musíme ze strany napíchnout - např. ostrým nožíkem. Naplníme libovolným krémem pomocí cukrářského sáčku.
- Na povrchu ozdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou, karamelem, ovocem nebo tenkými proužky čokolády.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Banana split
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Komentáře