Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Zdroj: Pixabay

Lehce se může stát, že zapomeneme máslo podat s předstihem z chladničky. Je tuhé a o tom, že bychom si namazali chleba s máslem, si můžeme nechat jenom zdát. Díky našim praktickým tipům bude máslo měkké raz dva.

Co je změklé máslo

Změklé máslo je označováno také jako "povolené", které svou konzistencí není tuhé a ani tekuté - rozpuštěné. Snadno do něj vmáčkneme prst. Změklé máslo využíváme na namazání čerstvého pečiva, do krémů a pomazánek a také při pečení moučníků a pečiva. Při pokojové teplotě bychom na změknutí čekali přibližně 1-1,5 hodiny. Naštěstí existuje několik vychytávek, které zaručí měkké máslo téměř ihned. 

Jak rychle nechat změknout máslo

V mnoha receptech se bez měkkého másla neobejdeme. Změklé máslo ovlivní celkovou chuť těsta, lépe spojí ostatní suroviny a výsledkem je měkké nadýchané těsto. Těmito tipy ušetříme spoustu času čekáním na změknutí.

  1. Nakrájíme na malé kostičky: Nakrájením na co nejmenší (0,5-1 cm) kostičky máslo rychleji změkne. Necháme chvíli stát na talířku při pokojové teplotě a do deseti minut je můžeme použít
  2. Nastrouháme: Máslo nastrouháme na jemném struhadle a ihned jej můžeme použít. Doporučujeme držet máslo během strouhání v obalu, nebudeme mít pak tolik mastné ruce. Hodí se také do sušenkových těst a koláčků. Nastrouháním přímo do mísy s těstem ušetříme i špinavé nádobí. 
  3. Napaříme: Do skleničky nebo skleněné misky nalijeme horkou vodu - můžeme také naplnit vodou a dát ohřát do mikrovlnné trouby. Poté horkou vodu vylijeme a skleničku/misku ihned přiklopíme na máslo. Necháme pět minut přiklopené a máslo můžeme použít. 

Na co se hodí změklé máslo

Takto připravené máslo využijeme do domácího pečiva, pomazánek, vánočního cukroví, koláčků, nebo do nadýchaného makovce bez mouky. Voní limetkou a díky změklému máslu utřenému s cukrem je krásně vláčný. Celý postup můžete zhlédnout v našem video-návodu

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více