Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na výborný máslový krém: Základ lze ochutit pudinkem, vyšlehaným sněhem z bílků, ale i čokoládou, kávou či oříšky
Zdroj: Toprecepty, mika59

Máslový krém poslouží na plnění různých dezertů, včetně dortů a rolád. Jeho příprava není při dodržení několika pravidel žádná věda. Víme, co dělat, když se srazí. Poradíme, jak k základu přidat další ingredience, abyste získali výbornou náplň.

Co je máslový krém

Máslový krém je klasikou, kterou většinou známe od babiček. Jednoduchá a rychlá náplň se prakticky hodí na kterýkoliv dezert, dobře se dochucuje. Jeho nevýhodou je hutnost a těžkost. Základem je máslo vyšlehané s cukrem. Máslo by mělo být kvalitní a čerstvé. Použít můžete poměr 200 g másla a 100 g moučkového cukru.

Co je třeba udělat, aby se krém nesrazil

Než se pustíme do přípravy máslového krému, je potřeba včas vyndat ingredience a ponechat je při pokojové teplotě. Měly by mít stejnou teplotu. Máslo by pak mělo být hezky změklé, aby šlo dobře šlehat. Nejlépe ho vyšleháme pomocí elektrického mixéru s metlami.

Nejdřív důkladně vyšleháme máslo s cukrem. Pokud budeme přidávat další ingredience, měly by mít stejnou teplotu. Ať už přidáváme pudink, smetanu, nebo dokonce tvaroh, nastavujeme krém po lžících. Přidávanou část je potřeba vždy důkladně zašlehat. Pokud se nám krém bude po vyšlehání zdát trochu tekutý, dáme ho před používáním na chvilku do lednice, aby si odpočinul. Máslo trochu ztuhne.

Náš tip: Připravte si tento máslový krém, který můžete využít nejen na vánoční cukroví, ale i řadu dalších dezertů

Co udělat se sraženým krémem

Pokud se přece jen stane, že se krém srazí, nabízí se dvě možnosti. Znovu ho můžete dát s miskou do hrnce s vařící vodou na dně. Trochu ho nad párou ohřejte. Jakmile uvidíte, že tuk řídne, dejte ho včas stranou (nepřehřejte ho), a znovu dobře prošlehejte do pěny. Další varianta je ta, že vezmete další povolené máslo, utřete ho s cukrem, a po troškách ho zašleháte do sraženého krému.

Jak dochutit máslový krém

Protože je máslový krém chuťově neutrální, můžeme ho podle potřeby dochutit třeba čokoládou, oříšky, kokosem, kávou, ale třeba i likérem.

Jak připravit odlehčený máslový krém se sněhem

Velmi oblíbené jsou krémy, kdy je základem ten máslový, ale je odlehčený další významnou ingrediencí. Právě takový je sněhový máslový krém. Jeho příprava je podle dobrého návodu snadná. Významnou roli hraje pára, teplota a důkladné šlehání. I tuto variantu máslového krému můžete doplnit třeba o čokoládu, citron, nebo vanilku.

Jak připravit odlehčený pudinkovo-máslový krém

O něco oblíbenější je máslový krém s pudinkem, pro jeho jemnou chuť. Do hotového vychladlého pudinku přidáváme po částech změklé máslo. Postupně se obě suroviny se spojí. Můžeme přidat méně či více másla, podle toho, jak ho chceme máslový

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více