Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct dokonalou piškotovou roládu. Přinášíme osvědčený postup a jednoduché rady, jak uspět s roládou hned napoprvé
Toprecepty.cz

Piškotovou roládu, kterou naplníme marmeládou nebo krémem a na povrchu jen pocukrujeme nebo ozdobíme polevou či krémem, málokdo odmítne. Je to sváteční moučník, na kterém si všichni rádi pochutnáme.

Roláda je tenký plát upečeného těsta naplněný krémem nebo džemem a stočený do válce, ze kterého krájíme plátky nebo trojúhelníky. Na roládu potřebujeme piškotové těsto z vajec, cukru a mouky.

Jak připravíme těsto

Korpus můžeme připravit podle článku o piškotovém těstě. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme lžíci oleje, aby bylo těsto pružné, lehce vmícháme mouku a sníh z bílků.

Pokud chystáme roládu hnědou, kakaový prášek použijeme za část nebo za celé množství mouky a proséváme ho přes síto. Do ořechového nebo kokosového korpusu nemusíme dávat olej, ořechy obsahují dostatek tuku.

Tip 1: Dokonalejší korpus připravíme obráceným postupem, kdy do bílkového sněhu rychle zašleháme žloutky, olej a lehce vmícháme mouku.

Jak roládu pečeme

Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 170–180 °C. Těsto pečeme krátce (12–-20 minut), pouze do doby až přestane povrch na dotyk prstu lepit. Dlouhým pečením se těsto jen vysuší a láme.

Tip 2: Papír na pečení raději potřeme tukem a poprášíme moukou, aby se po upečení dobře odloupl.

Co s korpusem po upečení

Těsto i s papírem sejmeme z plechu, překlopíme na čistý papír a původní papír opatrně sloupneme. Pokud se papír nechce pustit, můžeme ho zkusit na povrchu malinko navlhčit studenou vodou.

Roládu i s novým papírem stočíme, necháme asi 10 cm nestočených a zajistíme proti rozbalení. V této poloze necháme zcela vychladnout.

Čím roládu plníme

Marmeládu (nejlepší je rybízová, malinová nebo višňová) nahřejeme, případně (pokud je hodně tuhá) rozmícháme s trochou horké vody.

Další z oblíbených náplní je ušlehaná šlehačka, kterou můžeme doplnit kousky ovoce. A v neposlední řadě plníme rolády nějakým osvědčeným krémem. Oblíbené jsou tvarohové, vaječné nebo pudinkové krémy s máslem. Máslo pomůže držet tvar krému. Je nutné, aby krém pořádně v roládě ztuhl a roláda se pak dobře krájela. Chutná je i kombinace pikantní marmelády a na ni natřeného krému.

Jak roládu plníme

Roládu rozbalíme, potřeme náplní. Náplně nedáváme mnoho, aby nepřetékala ven. Posledních asi 5 cm těsta necháme bez náplně. Roládu pevně stočíme (už bez papíru) až do konce, necháme ztuhnout a ozdobíme.

Jak roládu zdobíme

Naplněnou roládu často stačí pocukrovat nebo poprášit kakaem (třeba přes šablonu). Také ji můžeme polít polevou nebo potřít zbytkem krému. Na zdobení můžeme využít některé rady z článku Jednoduché zdobení dortů. Další zdobení krémem nebo modelovacími jedlými hmotami je spíše pro zkušené a pokročilé cukráře.

Jak roládu krájíme

Roládu krájíme napříč na plátky asi 1,5 cm silné. Krájíme ji nahřátým suchým nožem. Kromě rovných plátků můžeme také krájet střídavě šikmými a rovnými řezy „trojúhelníky“. Případné nedokonalosti skvěle skryje čokoládová poleva.

Co s nepodařenou roládou

Ne všechno se vždy podaří a tak se snažme z nepodarků vyrobit "z nouze ctnost" a tvářit se, že takhle jsme to měli v úmyslu. Popraskaný korpus můžeme po naplnění slepit a nakrájet jako řezy. Také ho můžeme rozdrobit a pomocí krému nebo marmelády vyrobit třeba dortová lízátka nebo nepečené cukroví.
 

Trpělivým zkoušením se jistě dopracujete k dokonalému výsledku. Ať se daří!

 

 

Tento tip je užitečný  (9x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Josef Maršálek

nově v eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům