Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 pomazánek z cizrny nám příjemně doplní jídelníček. Dobře chutnají, jsou výživné a navíc s nimi ušetříme
Zdroj: Top recepty

Pomazánky z luštěnin jsou dobrou alternativou odpovědi na otázku, co si namazat na pečivo. Kromě toho, že je cizrna ceněnou surovinou, která obsahuje pro nás prospěšné živiny, vyjde stále velmi levně. Vyplatí se ji zařadit do jídelníčku alespoň občas.

Hotové pomazánky z cizrny si můžeme koupit, ale zároveň si je snadno připravíme sami doma. Pokud připravujeme jídlo pro více lidí, rozhodně ušetříme. Cizrnu si buď sami uvaříme (např. v pomalém hrnci) nebo si ji koupíme sterilovanou.

1. místo

Cizrnu sterilovanou ve slaném nálevu rozmixujeme s tofu a trochou slunečnicového oleje. Dochutíme jablečným octem, solí a sezamovými semínky. Dobře promícháme a výborná pomazánka je hotová.

2. místo

V mixéru rozmixujeme cizrnu z plechovky s malým množstvím olivového oleje a špenátu. Ochutíme česnekem a citronovou šťávou a přidáme opět sezamová semínka. Je-li třeba, doplníme trochou vody na hladkou konzistenci.

3. místo

Tato pomazánka není rozmixovaná úplně dohladka, naopak v ní ponecháme i větší kousky cizrny, kterou doplníme nadrobno pokrájenou červenou cibulí a avokádem, které jsme rozmačkali vidličkou. O správnou chuť se postará kari.

4. místo

V našem přehledu nesmí chybět recept na klasický hummus. Patří do něj sezamová pasta - tahini, vydatná porce citronové šťávy, rozmačkaný česnek a římský kmín. Před podáváním pomazánku vychladíme a můžeme ji vyzkoušet s pita chlebem, pokapanou olivovým olejem.

5. místo

Cizrnu lze kombinovat s různou zeleninou, jednou z nich je červená řepa. Pro náš recept ji předem upečeme v alobalu a necháme vychladnout. K ochucení se mimo jiné hodí citronová šťáva, tahini a česnek.

6. místo

Upečenou, nebo jen uvařenou, dýni, rozmixujeme s cizrnou a výrazněji ochutíme tak, jak se k cizrně nejlépe hodí - přidáme olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, chilli a tahini. Lehce osolíme a rozmixujeme. Před podáváním necháme chvíli stát, aby se lépe propojily chutě.

7. místo

Velmi jednoduchý recept nám poradí, jak připravit rychlý hummus z cizrny. Použít můžeme buď cizrnu z plechovky, čerstvě uvařenou nebo také mraženou - tzn. kterou jsme si dříve uvařili ve větším množství, rozdělili do sáčků a zmrazili. Hummus je výborný s arabským chlebem.

Na závěr přidáváme do našeho přehledu bonus - recept na pomazánku z cizrny a hrášku, kterou snadno připravíme podle názorného videa. A co dalšího uvařit z cizrny? Třeba falafel - jak na to, poradí náš další článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více