Jak péct červenou řepu v alobalu. Postup je snadný a výsledek výborný. Vyzkoušejte oblíbené recepty
Červená řepa patří mezi velmi levné druhy zeleniny, přitom je považována za hodnotnou a plnou živin důležitých pro naše zdraví. Vyplatí se naučit ty nejlepší způsoby zpracování, možná pak řepa bude častou součástí našeho jídelníčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct celou řepu v alobalu
Použijeme buď řepu koupenou nebo z vlastní zahrady. Nejlepší je čerstvá, brzy po sklizni. Upéct ji můžeme na plechu, pouze přikrytou alobalem, nebo do alobalu zabalenou.
- Řepu nejprve omyjeme a očistíme od zeminy. Zbavíme ji listů, ale ponecháme kořínek i vrchní část.
- Řepu neloupeme a jsme opatrní, abychom povrch řepy nenařízli, protože by z ní při pečení zbytečně odtékala šťáva.
- Na strávníka počítáme jednu větší řepu nebo odpovídající počet menších.
- Každou řepu do alobalu zabalíme samostatně. Před uzavřením přidáme trochu oleje, poté důkladně zabalíme.
- Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 200–220 °C po dobu 1–2 hodiny - v závislosti na velikosti řepy.
- Správnou propečenost zjistíme pomocí ostrého nožíku - zkoušku lze snadno provést přes alobal.
- Abychom jen kvůli několika řepám nemuseli zapínat troubu, vaření si promyslíme a upečeme řepu s něčím dalším - např. ji přidáme na okraj plechu, na kterém pečeme brambory.
- Upečenou řepu podáváme po nakrájení na plátky - buď jen lehce posolenou nebo více dochucenou (např. pár kapek olivového oleje a Balsamica, mletý pepř, tymián, kozí či balkánský sýr).
- Řepu lze po upečení použít do salátů a pomazánek, do polévek i na zdobení pokrmů.
Jak péct nakrájenou řepu v alobalu
Postup je opět velmi jednoduchý, ale tentokrát řepu ochutíme už před pečením.
- Řepu očistíme a oloupeme, nakrájíme na kostky nebo na plátky.
- Vložíme ji do alobalu a pokapeme olivovým olejem, posolíme, přichutíme česnekem, lze přidat oblíbené koření (pepř, bazalka, tymián) nebo nakrájené brambory.
- Dobře uzavřeme a upečeme do změknutí. Řepa i po nakrájení potřebuje na změknutí více času - přibližně 45 minut až 1 hodinu při teplotě 200 °C.
- Pečenou řepu při podávání doplníme sýrem (např. kozí, mozzarella, balkánský).
Vyzkoušejte i další výborná jídla z červené řepy např. červenou řepu se zelím, s postupem nám pomůže názorné video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 21 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 22 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Komentáře